Screenshot από το highsnobiety.com (από το theartnewspaper.com)

Η αβάστακτη «ελαφρότητα» των art handlers

Εργαζόμενοι των Christies έγιναν «πρωταγωνιστές» διαφημιστικής καμπάνιας και δεν τους άρεσε καθόλου.

«Οι art handlers των Christie’s είναι πολύτιμα μέλη της παγκόσμιας ομάδας μας – αφοσιωμένοι, ικανοί και σκληρά εργαζόμενοι. Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τους συναδέλφους μας και από όλους όσους προσβλήθηκαν από την πρόσφατη εκστρατεία μάρκετινγκ. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το θέμα και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά». Αυτό δήλωσε πριν λίγες ημέρες εκπρόσωπος του μεγάλου οίκου δημοπρασιών προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από μια κάπως επιπόλαιη κίνηση που αναστάτωσε τους εργαζόμενους. Τι ακριβώς όμως συνέβη;

Κατ’αρχάς να πούμε ότι art handlers είναι το προσωπικό των μουσείων, των οίκων δημοπρασιών, των γκαλερί και άλλων ιδρυμάτων που φροντίζει κυρίως για την εγκατάσταση και την απεγκατάσταση των έργων τέχνης, την εσωτερική τους μεταφορά καθώς και μια σειρά ακόμη από αρμοδιότητες που αποβλέπουν στο σωστό και ασφαλές στήσιμο ή αποθήκευση πανάκριβων αλλά και εύθραυστων αντικειμένων. Πρόκειται για εκπαιδευμένους, άκρως ειδικευμένους εργαζόμενους και ιδιαίτερα πολύτιμους (το παραδέχθηκε άλλωστε και ο οίκος) σε κάθε χώρο τέχνης.

Οι Christie’s λάνσαραν λοιπόν πρόσφατα ένα καινούργιο τμήμα, το Department X, όπου δημοπρατούνται σπάνια αντικείμενα από τον χώρο της μόδας, του αθλητισμού και της μουσικής. Στην καμπάνια για την προώθηση αυτού του τμήματος, εμφανίστηκαν μια σειρά από καταχωρήσεις της εταιρίας Highsnobiety όπου εμφανίζονται μοντέλα που φοράνε φούτερ, T-shirts και κρατούν τσάντες με την γκλίτερ επιγραφή «Art Handlers», προϊόντα που πωλούνται από 50 έως 125 δολάρια. Και στους πραγματικούς art handlers, αυτή η απεικόνιση δεν άρεσε καθόλου.

«Όταν είδα τη συνεργασία μεταξύ των Highsnobiety και Christie’s, ανατρίχιασα» έγραψε ένας εργαζόμενος στο Instagram. «Το να είσαι art handler είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και εξειδικευμένο. Ίσως τώρα που οι Christie’s εκμεταλλεύονται την αισθητική μας, θα δείξουν τη διάθεση να πληρώσουν επιτέλους τους εργαζόμενους τους ένα αξιοπρεπές μεροκάματο».

Περιγράφοντας με σαφήνεια το εργατικό πλαίσιο του κλάδου τους, ο ίδιος υπάλληλος γράφει ότι «οι αμοιβές για μια τέτοια δουλειά κυμαίνονται από 20 έως 40 δολάρια την ώρα ή περίπου 300 δολάρια την ημέρα, με ορισμένες γκαλερί να είναι πιο γενναιόδωρες από άλλες» (να πούμε εδώ ότι η μέση τιμή ενοικίου στο Μανχάταν είναι 4 με 5 χιλιάδες δολάρια το μήνα με τους ιδιοκτήτες στη Νέα Υόρκη να απαιτούν συχνά από τους ενοικιαστές να κερδίζουν περίπου 40 φορές το μηνιαίο ενοίκιο τους ετησίως ως προϋπόθεση για να υπογράψουν μίσθωση.)  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σύμβαση εργασίας συνοδεύεται από έναν προκαθορισμένο αριθμό ωρών την ημέρα, αλλά στο 90% των περιπτώσεων εργάζονται πολύ περισσότερο, ειδικά κατά τη διάρκεια εκθέσεων, κατά τις οποίες μια βάρδια μπορεί να ξεκινήσει από τις 6 το πρωί και να τελειώσει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι καθίσταται σχεδόν αδύνατο για έναν art handler να αντέξει οικονομικά να ζήσει στη Νέα Υόρκη ή σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν οι δουλειές μας, Παρίσι, Λονδίνο, Λος Άντζελες», είπε στο The Art Newspaper. «Πιστεύετε ότι έχει πλάκα να απεικονίζεται έτσι ο τρόπος ζωής μας; Και αν πρόκειται μας χρησιμοποιήσουν ως διαφημιστικά αντικείμενα, τι παίρνουμε ως αντάλλαγμα; Αν μας εκτιμούν τόσο ώστε να γίνουμε σύμβολο, δεν αξίζουμε μια αύξηση ή τουλάχιστον ένα καλό μεροκάματο;»

Αλλά η ενόχληση για την καμπάνια δεν βρίσκεται μόνο στους μισθούς. Σύμφωνα με έναν ανώτερο υπεύθυνο χειρισμού έργων τέχνης στον οίκο Christie’s, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του σωματείου του οίκου απογοητεύτηκαν από την απεικόνιση των χειριστών τέχνης ως «μη σοβαροί». Οι προωθητικές φωτογραφίες της συνεργασίας έδειχναν μεταξύ άλλων ένα μοντέλο με μια μπλούζα Christie’s να καλύπτει το πρόσωπό του σαν να κρύβεται από τους παπαράτσι. Ένα άλλο δείχνει μια κοπέλα με φούτερ Art Handler και αντίστοιχη τσάντα να κάθεται χαλαρά πάνω σε μια σκαλωσιά με φώτα και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. «Χειριζόμαστε συνεχώς αντικείμενα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, αν όχι εκατομμυρίων. Δεν πρέπει να μας παρουσιάζουν έτσι» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του σωματείου.

Δεν ξέρουμε αν αυτή η αμφιλεγόμενη καμπάνια θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες εργασίας ή υψηλότερους μισθούς για τους art handlers στους Christie’s και αλλού. Τουλάχιστον όμως, το μήνυμά τους ακούστηκε (και μάλλον εισακούστηκε ως ένα σημείο) έστω και με αυτόν το τρόπο.

Με πληροφορίες από το theartnewspaper.com

TAGS