Ο Νικόλας Βεντουράκης μας προτείνει τα αγαπημένα του Instagram accounts

Ο Νικόλας Βεντουράκης είναι εικαστικός με εξειδίκευση στο μέσο της φωτογραφίας και μας προτείνει τα instagram accounts που τις εμπνέουν.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Central Saint Martins του Λονδίνου. Στο καλλιτεχνικό του έργο επιχειρείται η ανάλυση των παρανοήσεων και των υποθέσεων που  δημιουργούνται κατά την διάδραση μεταξύ έργου και θεατή. Στις 8 Ιουνίου έχει εγκαίνια η ατομική του έκθεση “Unlikely Outcomes.The Exhibition**”, σε επιμέλεια Κρίστιαν Οξένιους & Σύλβια Σαχίνι στο MISC στο Κουκάκι.

Όπως σχολιάζει και ο ίδιος «χρησιμοποιώ το Instagram για να παρουσιάζω κάποια καλλιτεχνικά projects και συνεργασίες, ορισμένα από τα οποία δημιουργούνται ειδικά για τη πλατφόρμα – μέσω των #latentimage ή όπως το crosstraining4indurateartists που διατηρούμε με τη καλλιτέχνιδα Pennie Key. Αλλά ταυτόχρονα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και για να ανακαλύπτω άλλους καλλιτέχνες, αλλά ακόμα περισσότερο για να ακολουθώ τις καινούριες δουλειές από φίλους και συναδέλφους που εκτιμάω. Για τις επιλογές μου διάλεξα μια σειρά από λογαριασμούς καλλιτεχνών που δουλεύουν κυρίως με το μέσο της φωτογραφίας  – στη διευρυμένη του μορφή – μιας και είναι το μέσο το οποίο αποτελεί τη βάση του Instagram. Ακόμη και σήμερα, έξαλλου, το σήμα της εφαρμογής είναι εμπνευσμένο και αναφέρεται σε μια φωτογραφική μηχανή».

@kalpeshlathigra

O Kalpesh Lathigra, ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης που δουλεύει με το μέσο της φωτογραφίας. Βρετανός, του οποία η οικογένεια είναι από την Ινδία, με ένα πολυεπίπεδο έργο στο οποίο μπλέκει τις αναφορές που έχει και από τις δύο κοινωνίες. Με μια ευαίσθητη ματιά, δεμένη αισθητική και πολύ προσωπικό στυλ. Αυτές τις μέρες εκδίδεται και το καινούριο του βιβλίο: Memoire Temporelle στο οποίο δημιουργεί με ποιητική διάθεση μια αφήγηση για τη ζωή που θα μπορούσε να έχει ζήσει στη πόλη των γονιών του, τη Βομβάη.

@linnphyllisseeger

Το instagram της Linn Phyllis Seeger είναι ένα έργο τέχνης. Κυριολεκτικά. Η Linn είναι μια καλλιτέχνης το έργο της οποίας επικεντρώνεται στη σχέση μας με τη τεχνολογία και τα social media. Όπως η ίδια αναφέρει εξάλλου είναι μια “Cloud Based artist”. Τα stories της αξιοποιούν, αλλά και κριτικάρουν το μέσο – γιατί στα χέρια της Linn το Instagram μεταμορφώνεται από πλατφόρμα σε medium – και μας βάζουν να σκεφτούμε. Πρόσφατα εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της 0N0E το οποίο ακολούθησε το πολύ επιτυχημένο YOU I EVERYTHING ELSE. Τα προτείνω και τα δύο ανεπιφύλακτα, ως παραδείγματα πειραματισμού πάνω στο σημείο επαφής του αναλογικού με το ψηφιακό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  H Linn επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Lucy Art Residency 2022 και θα είναι στη Καβάλα το Σεπτέμβριο!

@maria.mavropoulou

Μια ακόμη καλλιτέχνης το έργο της οποίας εστιάζει στη σχέση με το ψηφιακό χώρο. Η Μαρία Μαυροπούλου, απόφοιτος του μεταπτυχιακού της ΑΣΚΤ, με συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις και τα με τα έργα της σε σημαντικές συλλογές είναι όπως η ίδια γράφει στο profile της μια Image Eater. Χρησιμοποιεί μια γλώσσα πολύ πειραματική, με άρτια αισθητική για να μιλήσει για θεματικές οι οποίες είναι προσιτές σε όλους μας – απτές, πάνω στις επιφάνειες των οθονών με τις οποίες αλληλεπιδρούμε καθημερινά. Την ίδια στιγμή όμως μας αποκαλύπτει τα συστήματα και υπό-συστήματα που “κρύβονται σε ανοικτή θέα” (hidden in plain sight) αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν και αναρωτιέται τη σημαίνει για εμάς όλη αυτή η κατανάλωση εικόνων;

@mariakoutroumpi

Τη δουλειά της Μαρίας Κουτρουμπή την είχα συναντήσει για πρώτη φορά σε ένα θέμα που είχε κάνει για το περιοδικό OZON, το οποίο έχει αναδείξει πολλούς φωτογράφους μόδας στα πρώτα τους βήματα. Μια φωτογράφος με μια πολύ προσωπική γλώσσα, λίγο πιο “καλλιτεχνική” και παιχνιδιάρικη, σχεδόν όποτε βλέπω μια καινούρια της δουλειά κάθομαι και θαυμάζω το τρόπο που έχει στήσει το θέμα. Από τις περιπτώσεις που χαίρομαι που υπάρχει το Instagram και μπορώ και παρακολουθώ την εξέλιξη της! Πρόσφατα δουλειά της δημοσιεύτηκε στο περιοδικό i-D και ήταν μία από τις Ελληνίδες φωτογράφους που επέλεξε ο οίκος Dior για τη τελευταία του κολεξιόν Cruise 2022.

@_antonis_

Ο Αντώνης Θεοδωρίδης είναι φίλος, συνάδελφος, και καταπληκτικός καλλιτέχνης. Συνεργαζόμαστε συχνά, ανταλλάσσουμε απόψεις για τη τέχνη, διαφωνούμε, συμφωνούμε. Αλλά παρά τη προφανή μεροληψία μου, το instagram account του πραγματικά αξίζει αντικειμενικά να το ακολουθεί κάποιος. Οι φωτογραφίες του έχουν ένα ιδιαίτερο δικό τους ρυθμό. Συνήθως εστιάζει στο αστικό τοπίο με μια πολύ προσωπική παλέτα στο χρώμα και μια συνθετική αντίληψη που φαίνεται και στα αυτόνομα έργα του, αλλά απογειώνεται μέσω της επανάληψης κάνοντας – αργό – scroll στο λογαριασμό του. Και με ένα στιβαρό εννοιολογικό υπόβαθρο, το οποίο μόνο υπονοείται στη πλατφόρμα – και αναδύεται στις εκθέσεις και τις εκδόσεις του. Αν κάποιος είναι θαυμαστής του Guido Gidi ή του Joachim Brohm, δε μπορεί να μην τον ακολουθεί.

 @arthandlemag

Bonus, χωρίς περαιτέρω σχόλιο από μένα, το περιεχόμενο μιλάει από μόνο του.

(Σημείωση The Art Newspaper Team: Εδώ τα πνεύματα συναντώνται καθώς το συγκεκριμένο account είχε επιλέξει πριν λίγο καιρό και η ομάδα Paradoxluxe Collective. Δείτε τις επιλογές τους εδώ)

TAGS