H Χριστίνα Πετκοπούλου μας προτείνει τα αγαπημένα της Instagram accounts.

Η Χριστίνα Πετκοπούλου ζει και εργάζεται ως ανεξάρτητη επιμελήτρια στην Αθήνα, όπου και γεννήθηκε. Είναι μέλος της ομάδας του A-DASH, ερευνήτρια και επιμελήτρια του αρχείου  των διαδικτυακών καλλιτεχνικών εγχειρημάτων atimeofherown της Ζωής Χατζηγιαννάκη και Athens Report της Άννας Λάσκαρη. Εργάστηκε στην έρευνα και την τεκμηρίωση του αρχείου του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και έχει συνεργαστεί με πολιτιστικές διοργανώσεις. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε πλατφόρμες και καταλόγους σύγχρονης τέχνης. Ασχολείται, παράλληλα, με την εκπαίδευση και τη γλωσσική επιμέλεια.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η έκδοση Lipiu, ένα έντυπο αναφορά στην ομώνυμη έκθεση  που πραγματοποιήθηκε στο A-DASH.

 

@This is not a feminist project.

Ο ίνσταγκραμ λογαριασμός του σημαντικού ψηφιακού εγχειρήματος της Βάσιας Ντούλια και της Μάρης Σπανουδάκη για τη γυναικεία εμπειρία στην Ελλάδα. Συχνά μοιράζονται πληροφορίες για νέες ομάδες και κινήματα αλλά και σπάνια τεκμήρια από το αρχειακό υλικό που έχουν συλλέξει και ψηφιοποιήσει. Βρίσκω το ίνσταγκραμ ένα φανταστικό μέσο για να μεταφέρεται η αίσθηση της περιήγησης στις αρχειακές συλλογές, και η ομάδα του this is not a feminist project έχει πετύχει τέλεια το συνδυασμό ενδιαφέροντος υλικού οπτικά, ερευνητικά και σύντομης περιεκτικής τεκμηρίωσης.

@Workingclasshistory

O λογαριασμός της ψηφιακής πλατφόρμας του workingclasshistory είναι στο ίδιο κλίμα, με πλούσια αρχειακού τύπου ποστ για την ιστορία από τα κάτω, αφιερωμένος στις κοινότητες και τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Ποστ «μπουκίτσες» επετειακού «σαν σήμερα» χαρακτήρα, κατάλληλα για το μίνιμουμ προσδόκιμο προσοχής του σκρολαρίσματος και τέλεια οργανωμένοι σύνδεσμοι για τα podcast που παράγει η πλατφόρμα αλλά και για επιπλέον διάβασμα. Εδώ, ο Βιντάλ Σασούν με το μαγικό αντιφά ψαλίδι του, δεν είχα ιδέα για τους αγώνες του.

@Sonsetfleurs

Πρόσφατα υπέπεσε αυτός ο λογαριασμός στην αντίληψη μου ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτό, μουσικοί με λουλούδια. Τίμια περιγραφή, βλέπουμε αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος και κακά τα ψέματα, αυτή η προσέγγιση είναι πολύ ανακουφιστική σε οτιδήποτε περιλαμβάνει κάποιου είδους επιμέλεια. Εδώ ο Morrisey που του πετάνε γαρύφαλλα.

@Freeze_magazine

Εξαιρετικά πετυχημένα και υπονομευτικά memes για τη βιομηχανία της σύγχρονης τέχνης, όπως προδίδει ο τίτλος. Προτείνεται και ως θεραπεία πριν τον ύπνο μετά από απανωτά ανοιξιάτικα εγκαίνια ή ολονύχτια συγγραφή αιτήσεων χρηματοδότησης. Επίσης, πιο αστεία από τα ίδια τα ποστ μπορεί να είναι οι λογαριασμοί που κάνουν like σε ορισμένα από αυτά.

@Paradeigma_

Στο paradeigma με σύστησε ο φίλος μου από την αρχιτεκτονική OKTANA, Γιάννης και πρόκειται για έναν λογαριασμό με φανταστικές εικόνες από την σύγχρονη και παλαιότερη ιστορία της αρχιτεκτονικής. Για εμένα είναι διαφωτιστικό, αλλά και κυρίως eye candy υλικών και χρωμάτων. 

@Gallica Bnf

 Από τα πιο αγαπημένα μου, ο λογαριασμός της Gallica, της ψηφιακής πλατφόρμας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. Εικόνες εξαιρετικής ποιότητας, εντυπωσιακά επιλεγμένες λεπτομέρειες ώστε να γράφουν τέλεια στο περιβάλλον του ίνσταγκραμ. Τεκμήρια από συλλογές που διαγράφουν την παγκόσμια ιστορία του χαρτιού, των γραφιστικών και των εικαστικών τεχνών από μεσαιωνικά επιστημονικά εγχειρίδια μέχρι χρωματολόγια των τευχών της Vogue. Δυσκολεύτηκα να επιλέξω μία δημοσίευση, ο χάρτης του 1879 με τις φάσεις της σελήνης, είναι από τις αγαπημένες μου.

 

Επιμέλεια στήλης: Μαριάννα Στεφανίτση

TAGS