Το καλοκαιρινό 8ο τεύχος του The Art Newspaper Greece βρίσκεται ήδη στα σημεία πώλησης αλλά και online για τους συνδρομητές και η διευθύντρια του μας βάζει στο θέμα και στο κλίμα.

Βρισκόμαστε μέσα στο βαθύ καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο χρόνος κυλά αργά, τα σώματα και οι σκέψεις κινούνται νωχελικά και ο ορίζοντας της θάλασσας μάς καλεί.

Σε αυτό το τεύχος σχεδιάσαμε για εσάς ένα νοητό ταξίδι σε προορισμούς πραγματικούς, αλλά και σε τόπους μνήμης.

Οι διακοπές δεν είναι διαφυγή, αλλά επιστροφή στη φύση, στο οικείο, στις αξίες. Ταξιδέψαμε στα νησιά και σας παρουσιάζουμε την πλούσια εικαστική σκηνή μέσα από μια επιλογή εκθέσεων και δράσεων, με το σκεπτικό πως η τέχνη είναι ένας τρόπος γνωριμίας με τους τόπους και πως οι καλλιτέχνες μαθαίνουν από και αναπτύσσονται σε διάλογο με αυτούς. Εξάλλου τα νησιά δεν είναι για μας τουριστικοί προορισμοί, αλλά τόποι με ιδιαίτερο πολιτισμό δομημένοι γύρω από ζωντανές κοινότητες. Και εμείς δεν θέλουμε να είμαστε απλώς περαστικοί, αλλά επισκέπτες που νιώθουν την αύρα και την ενέργειά τους.

Με την ίδια λογική και με την πεποίθηση ότι το παρόν έχει διαμορφωθεί μέσα από το παρελθόν, φτάσαμε στο νότιο άκρο της Ελλάδας, που στέκεται ανάμεσα στις τρεις ηπείρους, στην Κρήτη, τον τόπο που άνθισε ο μινωικός πολιτισμός. Ετοιμάσαμε έναν αρχαιολογικό οδηγό για τα σπουδαία μουσεία και τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, αγγίζοντας έτσι τις απαρχές της ιστορίας.

Η ιστορία και η μνήμη είναι το θεμέλια της ταυτότητάς μας. Σε αναμονή της μεγάλης 100ής επετείου του 1922 και της αφιερωματικής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη, ταξιδέψαμε νοητά στον μικρασιατικό ελληνισμό. Μέσα στη ροή της ιστορίας διαδραματίζονται συγκρούσεις, πόλεμοι, μετακινήσεις πληθυσμών, ξεριζωμοί, νέα ξεκινήματα και επιτεύγματα. Προσεγγίζουμε αυτό το ταξίδι στον χρόνο, όπως ακριβώς βλέπουμε πάντα το παρελθόν, με τη ματιά του παρόντος. Εκκινώντας έτσι από σύγχρονους προβληματισμούς, όπως το προσφυγικό, εγκαινιάζουμε το πρώτο μέρος ενός διαλόγου με ιστορικούς που μας μιλάνε για το 1922 και το αποτύπωμά του σήμερα.

Σας καλούμε να πάρετε μία ανάσα και να δείτε κάθε προορισμό σύγχρονο, παρελθόντα και μελλοντικό με νέο πνεύμα, αισιοδοξία και ανοιχτή ματιά. Με την επιστροφή στο άστυ τον Σεπτέμβριο η πόλη θα μας υποδεχτεί πιο ανθρώπινη, δημιουργική και ζωντανή, όπως και η τέχνη. Η τέχνη και ο πολιτισμός, εξάλλου, μας προσφέρουν τρόπους να εξετάζουμε τα πράγματα διαφορετικά και πολυπρισματικά, με δυναμισμό και ευαισθησία. Όπως το φως λούζει τις επιφάνειες και αποκαλύπτει τις αλήθειες, έτσι και η τέχνη -στα καλύτερά της-εμπνέει τη διαύγεια.

 

 

 

TAGS