To 7o τεύχος του The Art Newspaper Greece, Ιούνιος – Ιούλιος 2022, βρίσκεται ήδη στα σημεία πώλησης και η εκδότρια του μας συστήνει τη φιλοσοφία και την ύλη του.

Αρχές καλοκαιριού και πριν «κατέβουν» οι ρυθμοί της πόλης, οι πολιτιστικοί χώροι και οι γκαλερί παρουσιάζουν ένα πλήθος νέων εκθέσεων και δράσεων. Η Στέγη επιστρέφει στο Πεδίο του Άρεως με την έκθεση «Plásmata: Bodies, Dreams, and Data» εξερευνώντας το τρίπτυχο τέχνη-τεχνολογία-δημόσιος χώρος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επανέρχεται σε θεμελιώδεις έννοιες του έθνους και του κράτους με την έκθεση «Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος», ενώ το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επαναδιαπραγματεύεται τις αρχαιότητες μέσα από τον διάλογο του Brice Marden. 

 Σε αυτό το τεύχος αναζητήσαμε έναν κοινό παρονομαστή όλων αυτών των δράσεων, τις τάσεις που διατρέχουν το πεδίο της τέχνης πέρα από την εφήμερη ροή των εκθέσεων. 

Η δωρεά του Δημήτρη Δασκαλοπούλου σε τέσσερα δημόσια μουσεία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, εκτός από γενναιόδωρη, είναι ενδεικτική των νέων τρόπων που κατανοούμε τη σχέση ιδιωτικού-δημοσίου και των συνεργειών που αναδύονται με στόχο την προσέγγιση ευρύτερου κοινού, τη βιωσιμότητα αλλά και την άσκηση πολιτικής πολιτισμού. 

Οι συνέργειες και η πολιτική είναι ζητήματα που μας απασχολούν στον φάκελο «Επίκαιροι Διάλογοι», όπου με αφορμή τη διοργάνωση του «Art for Tomorrow», επιχειρούμε να  συμβάλουμε στη συζήτηση γύρω από την κοινωνική και πολιτική συνεισφορά της τέχνης και των θεσμών της. Πόσο πολιτική είναι η τέχνη; Τι σημαίνει η ιδιοκτησία της τέχνης και ποιες οι ηθικές προκλήσεις των συλλεκτών, όταν μάλιστα το ίδιο το περιεχόμενο της ιδιοκτησίας αλλάζει στον ψηφιακό κόσμο; Η τεχνολογία των NFTs κάνει πιο προσβάσιμη την τέχνη ή είναι απλώς ένας ακόμα δρόμος εμπορευματοποίησής της; Τι δρόμοι ανοίγονται όταν ευρήματα ανασκαφών των περασμένων αιώνων μετατρέπονται σε NFTs; Εάν, βέβαια, υπάρχουν μνημεία που θα επιβιώσουν της κλιματικής αλλαγής. Είναι η Αθήνα το νέο Βερολίνο;  

Όποια και αν είναι η απάντηση, στην Αθήνα έρχεται πάντως ο Jeff Koons για να συνομιλήσει με τον Massimiliano Gioni, στο πλαίσιο του «Art for Tomorrow» με αφορμή την πολυαναμενόμενη έκθεσή του στα Σφαγεία της Ύδρας από το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. 

Με διάθεση εξωστρέφειας και καλωσορίζοντας το καλοκαίρι ως την εποχή της μετακίνησης για λόγους αναψυχής, πριν ακόμα κάποιος αποδράσει στα νησιά, «ταξιδεύουμε» προς βορρά και επισκεπτόμαστε μέσα από την στήλη της κριτικής την Μπιενάλε της Βενετίας, την έκθεση «Μεταπολεμικός Μοντερνισμός» στο Barbican και την έκθεση «ALIENARIUM 5» στη Serpentine Gallery στο Λονδίνο με ετερόκλητα και επείγοντα θέματα, όπως ακριβώς ετερόκλητη, δυναμική και επείγουσα είναι η εποχή μας. 

 

TAGS