Frances Rich: Η Αμερικανίδα γλύπτρια που ενίσχυσε τις τέχνες στην Ελλάδα

Από το Χόλυγουντ στη γραμμή άμυνας του αμερικανικού στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Frances Rich (1910-2007) ακολούθησε σίγουρα μια ασυνήθιστη διαδρομή μέχρι να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να καθιερωθεί ως επιφανής γλύπτρια.

Κόρη της ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου Irene Rich, η Frances αρχικά ακολούθησε τα βήματα της μητέρας της, κάνοντας το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ το 1931. Όταν, όμως, της προσφέρθηκε συμβόλαιο με ένα χολιγουντιανό στούντιο, το απέρριψε γιατί αποφάσισε ότι αυτό που την ενδιέφερε ήταν να γίνει εικαστικός. Καθοριστικής σημασίας σε αυτή την επιλογή της ήταν η γνωριμία της με τη γλύπτρια Malvina Hoffman, στην οποία, όπως είχε πει σε συνέντευξή της στη Washington Post, άρεσαν κάτι προπλάσματα που έφτιαχνε στα παρασκήνια και την πήρε μαζί της στο Παρίσι για να τη μυήσει στην τέχνη ως μέντοράς της.

Frances Rich, Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης του Υμηττού, 1970

Έπειτα, το 1937 η Rich ξεκίνησε να σπουδάζει στην Ακαδημία Τέχνης Cranbrook της Μασαχουσέτης, υπό τη διεύθυνση του Σουηδού γλύπτη Carl Milles, ο οποίος ήταν μαθητής του Ροντέν. Αλλά με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στράφηκε προς τα μαθηματικά και το μηχανικό σχέδιο, κάνοντας εικονογραφήσεις τεχνικών μερών για την παραγωγή αεροπλάνων, ώστε να συνεισφέρει με τον τρόπο της στον αγώνα. Το τέλος του πολέμου την βρήκε να επιστρέφει στο Smith College απ’ όπου ξεκίνησε, έως ότου αποφάσισε μετά από τρία χρόνια να αφοσιωθεί στην πραγματική αγάπη της: τη γλυπτική.

Γνωστή ήδη από τη δεκαετία του 1940 για τις προτομές καλλιτεχνών που φιλοτεχνούσε, όπως του Ντιέγκο Ριβέρα, η Rich έγινε δημοφιλής από το ’60 και μετά χάρη στα γλυπτικά πορτραίτα που έκανε για τη στενή φίλη της και σταρ του Χόλυγουντ Κάθριν Χέπμπορν. Αυτό που την καθιέρωσε, όμως, σε όλη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ ήταν τα θρησκευτικά γλυπτά που έκανε -παρόλο που η ίδια δεν ήταν θρησκευόμενη-, ιδιαίτερα αυτά του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Ένα τέτοιο, «Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης του Υμηττού» εγκαταστάθηκε το 1970 στους χώρους του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, προς τιμήν της φίλης της Κοραλλίας Κροκοδείλου, διευθύντριας-θεσμού του Κολλεγίου, την οποία είχε επισκεφθεί στην Αθήνα το 1958 μαζί με τη Χέπμπορν.

Παραχώρηση: Deree – The American College of Greece

Η αγάπη της Frances Rich για την Ελλάδα οδήγησε τους κληρονόμους της να κάνουν το 2012 μια δωρεά ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με 137 έργα της Rich και άλλων καλλιτεχνών στη Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ενισχύοντας περαιτέρω την ήδη πλούσια δράση της. Άλλωστε, η πολυδιάστατη ζωή της καλλιτέχνιδας αντανακλάται στην πολυπρισματική προσέγγιση γύρω από την τέχνη της Frances Rich School of Fine and Performing Arts. Προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τα εικαστικά, τη γραφιστική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τις σύγχρονες πρακτικές χορού, τη μουσική και μουσική εκτέλεση, οι φιλότεχνοι νέοι που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν διαφορετικές πτυχές του καλλιτεχνικού κόσμου διαθέτουν μια ευρεία γκάμα επιλογών για να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.

Μέσα από πρακτική άσκηση, υποτροφίες, παράλληλες σπουδές και διάφορες πρωτοβουλίες και εκπαιδευτικές ενέργειες που προσφέρει, η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich, όπως και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος εν γένει, θωρακίζει τους μαθητές και αποφοίτους του ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό μέλλον. Άλλωστε, από το 1875, η ιστορία του Κολλεγίου χαρακτηρίζεται από ευελιξία, αντοχή και συστηματική υπέρβαση των δυσκολιών, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτες τις αξίες και το όραμα που το κατέστησαν κορυφαίο εκπαιδευτικό οργανισμό στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για τις ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών που διατίθενται την ερχόμενη εκπαιδευτική σεζόν στο Deree θα βρείτε εδώ.

TAGS