Έργο των Elmgreen & Dragset στη Whitechapel Gallery. Φωτογραφία: Dan Weill Photography

Έχεις (ένα) χρόνο; Σπούδασε επιμέλεια εκθέσεων!

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης, και ιδιαίτερα των εικαστικών, διαθέτει (εκτός από την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία) άπειρες ακόμη πτυχές, οι οποίες, πέρα από τη γοητεία και το συναρπαστικό τους περιβάλλον, μπορεί να αποκαλύψουν προοπτικές διαφόρων επαγγελματικών κατευθύνσεων σε όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το αντικείμενο. Μία από αυτές είναι και η πολύ σημαντική και πολύπλευρη δουλειά του επιμελητή.

Πώς οργανώνεται και στήνεται μια έκθεση; Ποια ακριβώς είναι η δουλειά του επιμελητή; Πώς χτίζεται η στρατηγική επικοινωνίας μιας έκθεσης; Πώς δημιουργούνται και συντηρούνται τα αρχεία τέχνης; Πώς λειτουργούν τα μουσεία, οι πινακοθήκες και οι γκαλερί; Πώς μαθαίνουμε να γράφουμε για τέχνη;

H διεθνούς κύρους πινακοθήκη Whitechapel, σε συνεργασία με το South Bank University του Λονδίνου, δε δίνουν απλώς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά τα κάνουν πράξη (και απτή πραγματικότητα) μέσα από ένα πρόγραμμα ετήσιων σπουδών. Το Masters of Arts των δυο οργανισμών προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία γύρω από κάθε ενασχόληση του τομέα της σύγχρονης τέχνης, από βασικές θεωρητικές γνώσεις μέχρι απολύτως πρακτικά θέματα, μέσα από διαλέξεις και εργαστήρια στα οποία διδάσκουν καθιερωμένοι και έμπειροι επαγγελματίες του χώρου. Τα μαθήματα γίνονται στο South Bank University, συν ότι στην ενότητα Professional Placement οι σπουδαστές θα εργαστούν στο περιβάλλον της Whitechapel Gallery, ώστε να απασχοληθούν δίπλα στο πολύ έμπειρο προσωπικό της. Παράλληλα, προσφέρεται ελεύθερη πρόσβαση στις εκδηλώσεις, ομιλίες και σεμινάρια της πινακοθήκης, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση σε πολλά μουσεία και γκαλερί του Ηνωμένου Βασιλείου και του εξωτερικού.

Εγκατάσταση της Ulla Von Brandenburg στη Whitechapel Gallery. Φωτογραφία: Dan Weill Photography

Η ολοκληρωμένη και πλήρης προσέγγιση θεωρίας στην πράξη και το εντατικό μαθησιακό περιβάλλον αυτού του διδακτικού έτους παρέχει ένα πλήρες φάσμα δημιουργικών εργαλείων για μελλοντική απασχόληση στο χώρο και, με αυτόν τον τρόπο, οι απόφοιτοι εισέρχονται στον επαγγελματικό τομέα με πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες απόλυτα χρήσιμες σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο.

Τα μαθήματα αρχίζουν τον Σεπτέμβριο 2021 και τα δίδακτρα για τους μη Βρετανούς σπουδαστές είναι 17.500 λίρες. Για όλους τους σπουδαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν Settled Status (επίσημο δικαίωμα διαμονής στη Βρετανία) τα δίδακτρα είναι 9.880 λίρες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο email MAadministration@whitechapelgallery.org και την ιστοσελίδα της Whitechapel Gallery www.whitechapelgallery.org

TAGS