(C) Τάσος Χαλκιόπουλος

Τάσος Χαλκιόπουλος «Κάθε καλλιτεχνική δράση βοηθάει στην αναβάθμιση της πόλης»

H κίνηση των πολιτών «Atenistas – Αθηναίοι στην πράξη» εξακολουθεί να εμπλουτίζει την πόλη με καλλιτεχνικές και πράσινες δράσεις, που είναι τόσο απαραίτητες.

 

Επεμβάσεις στην πόλη, ξεναγήσεις, κοινωνικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι «Αθηναίοι στην πράξη», atenistas, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ομορφύνουν όσο γίνεται το πρόσωπο της πόλης και ύστερα από 170 δράσεις μέσα σε περίπου δέκα χρόνια μπορούν να ισχυριστούν ότι το έχουν καταφέρει. Από την παρθενική δράση τους, τον καθαρισμό της οδού του Αρείου Πάγου, του χωμάτινου περάσματος ανάμεσα στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά, μέχρι το πρότζεκτ OpenWalkAthens, τον Ανοιχτό Περίπατο της αθέατης Αθήνας, στο οποίο έφτασαν να συμμετέχουν περί τα 10.000 άτομα, οι atenistas έχουν «μεγαλώσει» και έχουν απλωθεί σε κάθε σημείο της πόλης.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι για την πόλη και δεν ξέραμε τι, καθώς δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία εθελοντισμού ή ακτιβισμού. Ήταν το σωστό timing, η εποχή που ξεκινούσε η ευρεία χρήση των κοινωνικών δικτύων και υπήρχε λαχτάρα για κάτι νέο», εξηγεί ο Τάσος Χαλκιόπουλος, γραφίστας και δημιουργός του blog Athensville (πλέον στην πλατφόρμα του Facebook), ο οποίος ξεκίνησε τους atenistas μαζί με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ρηγόπουλο το 2010. Στην πορεία προστέθηκαν πολλά άτομα στην ομάδα, είτε ως μέλη είτε ως συμμετέχοντες οι οποίοι έφερναν και τις ιδέες τους, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να διευρύνονται οι δράσεις. «Από έναν απλό καθαρισμό σημείων της πόλης, φτάσαμε να διαμορφώνουμε ολόκληρα οικόπεδα με installations, καλλιτεχνικές επεμβάσεις και πράσινες φυτεύσεις. Δημιουργήσαμε τα πρώτα pocket parks στην Ελλάδα, ζωγραφίσαμε τα πρώτα ΚΑΦΑΟ. Δίχως πόρους ή χορηγίες, μόνο με τη συνδρομή εταιρειών που μπορεί να παρείχαν ορισμένα υλικά, αλλά ενίοτε και εκείνη του Δήμου, που μπορεί να βοηθούσε μεταφέροντας, για παράδειγμα, τα σκουπίδια από τους καθαρισμένους χώρους», λέει ο Χαλκιόπουλος.

Πλέον οι atenistas, οι πρώτοι -istas που έδωσαν το έναυσμα σε πολλές ομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, απαρτίζονται από δυο δημιουργικές ομάδες – η μία υπεύθυνη για τις καλλιτεχνικές και η άλλη για τις πράσινες δράσεις. «Υπάρχει πρόβλημα στις υποδομές της πόλης, με τα σπασμένα πεζοδρόμια και την έλλειψη πρασίνου, αλλά εννοείται ότι και κάθε καλλιτεχνική δράση βοηθάει στην αναβάθμιση της πόλης, ιδίως όταν γίνεται σε μια μεγάλη κλίμακα – όπως με τις τοιχογραφίες στις μεσοτοιχίες των πολυκατοικιών. Τη street art τη θέλει ο κόσμος, ακόμα και οι πιο συντηρητικοί πολίτες, η “ταγκιά” είναι το πρόβλημα. Πάντα μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες αντιδράσεις, μπορεί να κάνουμε ένα παρκάκι και να υπάρχει ένας γείτονας που θα ενοχληθεί, γιατί θέλει να παρκάρει εκεί το αυτοκίνητό του. Συνολικά, όμως, θα έλεγα ότι οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Ποιος δεν θέλει πράσινο ή ωραία τέχνη στην πόλη του;» καταλήγει. Βέβαια, το πρόβλημα της Αθήνας, πέρα από τις ελλιπείς υποδομές της, είναι και εκείνο της συντήρησης των εκάστοτε επεμβάσεων. «Τα έργα της street art είναι ανέπαφα, οι πράσινες δράσεις χρειάζονται όμως ανθρώπους να τις φροντίζουν σε συστηματική βάση και εκεί, όντως, υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, στον Κολωνό, όπου είχαμε φτιάξει ένα μικρό παρκάκι, δύο γιαγιάδες ανέλαβαν να το φροντίζουν σαν να είναι ο κήπος τους, ενώ το pocket park Φερών & Φυλής στη Βικτώρια αρχικά ανέλαβαν να το συντηρούν ξένοι κάτοικοι της περιοχής».

Το πιο σημαντικό για τους atenistas, όπως θα πει ο Χαλκιόπουλος, είναι να ακολουθεί το παράδειγμά τους ο κόσμος και να κάνει το ίδιο στην περιοχή και τη γειτονιά του. Το θέμα, βέβαια, είναι να μην επαφίενται οι Αρχές στους πολίτες, για να δημιουργήσουν και εν συνεχεία να συντηρήσουν όσα κατ’ αρχήν είναι αρμοδιότητες των δημοτικών αρχών. «Θα έπρεπε να υπάρχει μια δημοτική υπηρεσία για τα πάρκα, όπως στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια πολιτική χρήσης και διατήρησης του δημόσιου χώρου. Ωστόσο, ορισμένοι δήμοι ή επαρχιακές πόλεις κάπως το ψάχνουν ή είναι έστω δραστήριοι. Θα ανέφερα τον Δήμο Περιστερίου, ο οποίος διατηρεί μια καλή εικόνα στους δημόσιους χώρους του, ή το παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου. Στη Λάρισα είδα, επίσης, μια ωραία σύνθεση στην κεντρική πλατεία, διαμορφωμένη από τη γλύπτρια πολεοδομικού τοπίου Νέλλα Γκόλαντα. Υπάρχει μια γενική τάση σε όλες τις επαρχιακές πόλεις να δημιουργείται ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τον πεζό», λέει ο Χαλκιόπουλος. Όσο για το μέλλον των atenistas; «Ιδανικά θα θέλαμε να πραγματοποιούμε μεγάλες πολιτιστικές δράσεις, στο μοντέλο του OpenWalkAthens. Έχουμε βέβαια καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι δράσεων και περιοχών και δεν θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε. Ωστόσο, η πόλη πάντα κάτι χρειάζεται. Νομίζω ότι οι atenistas είναι μια ωραία δημιουργική πλατφόρμα, στην οποία μπορούν να έρχονται άνθρωποι για να κάνουν νέα κόνσεπτ σε μια πόλη όπου αλλάζει η δυναμική και γίνεται πιο διεθνής, πιο κοσμοπολίτικη και λόγω τουρισμού. Εμείς έχουμε την τεχνογνωσία να τους βοηθήσουμε να τα πραγματοποιήσουν».

 

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος #1 της The Art Newspaper Greece (Ιούνιος – Ιούλιος 2021) στο πλαίσιο του αφιερώματος «Αθήνα: Αστικό πεδίο και πολιτιστικοί νομάδες».

TAGS