Σχεδιαστές μόδας, εικαστική κολεκτίβα ή ναυτιλιακή εταιρεία; Ή μήπως όλα αυτά μαζί; Όπως και να έχει η ιδιοφυής ομάδα Serapis Maritime, με επίκεντρο τη θάλασσα, τραβά την προσοχή κι εκφράζεται με ιδιότυπη γλώσσα, πολλαπλά εκφραστικά μέσα και ποικίλες αφηγήσεις.
Το ευρύ κοινό τους γνώρισε το 2019 όταν, σε συνεργασία με την Rodeo Gallery, παρουσίασαν το έργο Υγρή Ψυχή (Liquid Soul) στον Πύργο του λιμανιού του Πειραιά. Λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση του νέου τους έργου, στα πλαίσια των φετινών δράσεων της Deo Projects στη Χίο, μιλούν για την πρακτική τους, το νέο τους έργο αλλά και τα σχέδιά τους για το μέλλον.
Ποιες οι αρχές της εικαστικής πρακτικής σας και ποια η πηγή έμπνευσης για το πολυσχιδές έργο σας;
Πιστεύουμε στην υβριδικότητα, την ανοικτότητα, στο θόλωμα των ορίων, στην πνευματικότητα, τη θραυσματική αφηγηματικότητα, στην ανάδειξη του ποιητικού και του ανθρώπινου στις λεπτομέρειες, στη φανέρωση πραγμάτων που μένουν στην αφάνεια και στην υπερκύκλωση σε επίπεδο ιδεών και υλικών.
Πηγή έμπνευσης και κοινή θεματική στα έργα μας είναι η θάλασσα, το νερό, η σύγχρονη Ελλάδα, η Αθήνα, ο Πειραιάς, οι άνθρωποι, τα συστήματα και οι βιομηχανίες του ωκεανού.

. SERAPIS, Protext! When fabric become manifesto, curated by Camilla Mozzato, Marta Papini. Exhibition view at Centro Pecci ©photoOKNOstudio
Έχετε παρουσιάσει από σειρές ρούχων και αντικείμενα, μέχρι εικαστικές εγκαταστάσεις και έργα τέχνης. Πως συμβαδίζουν όλα αυτά και ποιες οι κοινές αρχές και το κοινό πεδίο δράσης τους;
Όλα τα παραπάνω για εμάς είναι ένα μεγάλο output, μια διευρυμένη ως προς τα μέσα και τα υλικά της ποιητική αφήγηση που έχει έναν κοινό θεματικό άξονα.
Τι σας οδήγησε σε αυτή την υβριδική καλλιτεχνική παραγωγή και ποιος ο σκοπός του έργου σας;
Η εξέλιξη της SERAPIS ήταν και είναι οργανική, σαν ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται σε κεφάλαια και το ένα οδηγεί στο επόμενο. Ξεκίνησε με μια στόχευση εξερεύνησης διαφορετικών τρόπων διανομής ιδεών και έργων τέχνης και άρσης των συνόρων ανάμεσα σε πεδία και κατηγορίες. Ο σκοπός δεν είναι ένας, είναι όλα τα παραπάνω και κάθε φορά κάτι επιπλέον.
Μιλήστε μας για τα έργα που θα παρουσιάσετε φέτος στη Χίο, στο πλαίσιο του προγράμματος της DEO Projects.
Θα παρουσιάσουμε ένα δημόσιο έργο / εγκατάσταση σε μια από τις πέτρινες Βίγλες του νησιού, τους πυργίσκους που χρησιμοποιούνταν για παρατήρηση, αναγνώριση και ενημέρωση πειρατικών επιδρομών, το οποίο είναι σαν συνέχεια ή σε ανοιχτή συνομιλία με την Υγρή Ψυχή, τη φωτιστική εγκατάσταση που είχαμε υλοποιήσει το 2019 στον Πύργο του Πειραιά σε συνεργασία με τη RODEO. Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει μια σειρά έργων που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ναυτοσύνης στη Λαγκάδα. Η έκθεση αυτή αποτελείται από μια μεγάλη εγκατάσταση με τίτλο ‘PALIMPSEST 2’ και 4 επίτοιχα ζωγραφικά έργα με τέμπερα, ξύλο και αλουμίνιο, που σχετίζονται θεματικά με δίχτυα ψαρέματος αλιευμένα στην Ελλάδα και με την τεχνική του αρματώματος. Τα έργα και η έκθεση αυτή βρίσκονται σε διάλογο με τα υπόλοιπα εκθέματα του χώρου, με τις αφηγήσεις και τις ιστορικές εικόνες των ναυτικών του χωριού.

Vigla Pachi, Courtesy of Chios ephorate of archaeology
Ποια η εμπειρία σας από την ερευνητική διαδικασία στη Χίο; Ποια θα μπορούσατε να πείτε πως είναι η συνεισφορά του έργου σας στην ιστορία του νησιού;
Ήρθαμε πέρυσι το καλοκαίρι για ένα ερευνητικό ταξίδι στο νησί έπειτα από πρόσκληση της DEO. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και πλούσια εμπειρία όπου μπορέσαμε να δούμε συνολικά τις πτυχές της ιστορίας του νησιού και τις διαφορετικές περιοχές και βιομηχανίες που συνυπάρχουν και συνθέτουν το τοπίο του σήμερα. Συνομιλήσαμε με ανθρώπους που γνωρίζουν το νησί και την ιστορία του σε βάθος και από πολλές σκοπιές. Είχαμε επισκεφθεί ξανά αρκετές φορές το νησί και τις Οινούσσες αλλά είναι σίγουρα διαφορετική η προσέγγιση όταν το βλέπεις ερευνητικά.
Τα έργα που θα δείξουμε ελπίζουμε ότι θα αγγίξουν κάποιες πλευρές της ναυτικής ιστορίας του νησιού με ποιητικό, αφαιρετικό αλλά ανθρώπινο και πνευματικό τρόπο, και ότι σε διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης θα έρθουν σε διάλογο και με τους ντόπιους και την εμπειρία ή τη μνήμη τους όσο και με αυτούς που θα τα δουν ανεξαρτήτως του πλαισίου αναφοράς.
Σε τι θα λέγατε πως διαφέρει η συνεργασία σας με την DEO από προηγούμενες δουλειές σας;
Η επιμελητική προσέγγιση του εγχειρήματος από την πρόσκληση μέχρι και την υλοποίηση του ήταν πολύ λεπτομερής, διεξοδική, οργανωμένη και με σεβασμό τόσο ως προς τον καλλιτέχνη όσο και ως προς το μέρος, τους ανθρώπους, την ιστορία του και το πλαίσιο των καλλιτεχνικών παρεμβάσεων. Αφιερώθηκε πολύ περισσότερος χρόνος απ΄ότι συνηθίζεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και αυτό νομίζουμε ότι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του αποτελέσματος και την εμπειρία του προγράμματος συνολικά.

Serapis Maritime, self- portrait, (Assemblies participating art collective/fashion label)
Πιστεύετε πως η Χίος, με τη μακρά ναυτική παράδοση, αποτελεί το ιδανικό συγκείμενο για την παρουσίαση του έργου σας, που είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τη θάλασσα και τη ναυτιλία; Θεωρείτε πως το έργο σας λειτουργεί νοηματικά με τον ίδιο τρόπο σε έναν τόπο αποκομμένο από τη θάλασσα;
Πιστεύουμε πως σίγουρα η Χίος και η μακρά της ναυτική παράδοση είναι ένα πλαίσιο όπου το έργο μας έρχεται σε μια θεματική συσχέτιση με το πλαίσιο της παρουσίασης του, η οποία μπορεί να το βοηθήσει και να το αλλάξει νοηματικά ή να το κάνει πιο βιωματικό. Παρ’όλα αυτά εμείς ενδιαφερόμαστε εξίσου με την επικοινωνία του έργου μας σε μέρη και πλαίσια που δεν σχετίζονται άμεσα με τη θάλασσα, όπου και λειτουργεί ίσως αντιθετικά, συμβολικά ή φανερωτικά ως προς κάτι το σχετικά άγνωστο. Εξάλλου η σχέση αυτή με το νερό και τον ωκεανό είναι μια αφορμή ή ένας κοινός θεματικός άξονας που συνδέει, ενώνει ή θολώνει, για να ερευνηθεί κάτι διαφορετικό κάθε φορά στα κεφάλαια του έργου μας.
Ποια τα σχέδια σας και οι προσδοκίες σας για την Serapis στο μέλλον;
Είναι αυτά που ήταν εξαρχής. Να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, να επικοινωνήσουμε τις διαφορετικές πτυχές του έργου μας σε περισσότερα και μεγαλύτερα πλαίσια, να θολώσουμε όσο μπορούμε τους κανόνες, τα όρια και τους τρόπους διανομής και επεξεργασίας ή κατανάλωσης των ιδεών αλλά κυρίως να συνεχίσουμε μία εξιστόρηση που είναι ποιητική, διευρυμένη, ανθρώπινη και που μπορεί να αγγίξει και να συνεισφέρει με κάποιο τρόπο στον σύγχρονο διάλογο.
Παράλληλα όμως θέλουμε με έμπρακτο τρόπο μέσα από τον επιχειρηματικό χαρακτήρα της προσπάθειας μας και μέσα από τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της SERAPIS όπως το SECCMA Trust ή το SECCMA Trade να βοηθάμε στην ανάπτυξη και την επέκταση αυτού του διαλόγου, στη δημιουργία μιας κοινότητας, στην ευρύτερη επικοινωνία ενός οράματος για την τέχνη αλλά και σε προσπάθειες και άλλα εγχειρήματα που βρίσκουμε σημαντικά.