Με τη νέα έκθεσή της να ανοίγει της πόρτες της αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο, η K–Gold Temporary Gallery ετοιμάζεται να τραβήξει για ακόμα μια φορά την προσοχή του κοινού.
Με πλούσια δράση, η πλατφόρμα παρουσιάσει μέσα στα χρόνια πολλούς καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, ενώ φέτος ο θεματικός άξονας του προγράμματός της είναι η queer κουλτούρα. Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Νικόλας Βαμβουκλής μιλά για τις εικαστικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την K-Gold αλλά και τις φετινές δράσεις της.
Πότε και γιατί αποφάσισες να δημιουργήσεις την K–Gold Temporary Gallery;
Ίδρυσα την K-Gold Temporary Gallery το καλοκαίρι του 2014 καθώς ένιωσα την ανάγκη να προσφέρω κάτι μοναδικό στον τόπο μου. Η Λέσβος είναι ένα μαγικό νησί με πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Δεν υπήρχε ωστόσο κάποιος χώρος που να εστιάζει στη σύγχρονη τέχνη. Η ανάγκη να δημιουργήσω και να κάνω αυτό που αγαπώ για την κοινότητα μου αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού με γεμίζει κάθε μέρα περισσότερο.

Αριστερά: Alfred Agostinelli, Abraham Miletsky’s Crematorium, Kyiv, 2019, Courtesy of the artist. Δεξιά: Alexandre Furcolin, Saci, 2019, Courtesy of the artist
Ποιος πιστεύεις είναι, ή θα πρέπει να είναι, ο ρόλος των εικαστικών πρωτοβουλιών στην ελληνική περιφέρεια;
Να αφουγκράζονται το τοπικό πλαίσιο ώστε να ενεργοποιούν αντίστοιχα τις συνθήκες που θα ανοίξουν το διάλογο μεταξύ του κοινού και των έργων ή των καλλιτεχνών. Να δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας και ανταλλαγές στην προσπάθεια όχι μόνο της ανάπτυξης καλλιτεχνικού προγραμματισμού αλλά και της ευρύτερης αναβάθμισης του τόπου.
Πιστεύεις πως πρωτοβουλίες σαν την K–Gold μπορούν να αλλάξουν τον εικαστικό χάρτη στην Ελλάδα;
Νομίζω ότι η K-Gold Temporary Gallery το κάνει ήδη αυτό με επιτυχία τα τελευταία εννιά χρόνια. Με ενδιαφέρει πολύ η ανάπτυξη του κοινού για τη σύγχρονη τέχνη. Θεωρώ ότι πετυχαίνει μόνο με συνέπεια, σχεδιασμό σε βάθος χρόνου αλλά και ευελιξία για πειραματισμό με διαφορετικά μοντέλα. Χαίρομαι που βλέπω διαρκώς νέες πρωτοβουλίες στα ελληνικά νησιά, πράγμα που δημιουργεί κινητικότητα και αξιοποίηση των τοπικών πόρων.

Ian Lewandowski: Couple V, 2020 (αριστερά) και Frenulum Piercing, Central Park, 2020 (δεξιά) Courtesy of the artist
Ποια η αποδοχή των δράσεων της K–Gold από το τοπικό κοινό και τους φορείς της Λέσβου; Είσαι ανοιχτός στη συνεργασία με άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες εκτός Λέσβου; Με ποιες θα ήθελες να συνεργαστείς;
Η αποδοχή από τους επισκέπτες, τόσο τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες, είναι πολύ σημαντική. Αυτός είναι και ο λόγος που η Gallery διευρύνει διαρκώς το πρόγραμμα της. Όλα μας τα πρότζεκτ δημιουργούνται σε συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς αλλά και διεθνείς φορείς, που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: να φέρουμε το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο ευρύ κοινό, πχ. η τωρινή μας έκθεση SUMMER BOUQUET αποτελεί δορυφόρο του Athens Photo Festival. Θα ήθελα να συνεργαστώ με το ΕΜΣΤ σε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το τι τελικά συμβαίνει με τα εικαστικά και εκτός Αθηνών.
Πότε θα πραγματοποιηθεί το φετινό πρόγραμμα και ποιους καλλιτέχνες θα περιλαμβάνει; Γιατί επέλεξες την queer κουλτούρα σαν θεματικό πυρήνα και τους συγκεκριμένους εικαστικούς;
Στις 25 Ιουνίου, εγκαινιάστηκε η έκθεση SUMMER BOUQUET που εστιάζει στη σύγχρονη φωτογραφία με αφετηρία το ποίημα “Α Gift” του Andrew McMillan. Συμμετέχουν οι Alfred Agostinelli, beraber co., Alexandre Furcolin, Ian Lewandowski, Robin Plus, Studio Prokopiou και Boys’ Shorts, οι οποίοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν έργο σε σχέση με το ποίημα. Η Κ-Gold Temporary Gallery θέλει να δώσει χώρο σε όλες τις φωνές εκεί έξω, που άλλοτε ακούγονται και άλλοτε όχι. Πέρσι το καλοκαίρι κοιτάξαμε το μύθο της Σαπφούς μέσα από το έργο έξι γυναικών φωτογράφων· φέτος επέλεξα ένα σύγχρονο queer ποιητή και έτσι αυτή η έκθεση αποτελεί μια φυσική συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε η επιμελήτρια Suzanna Petot.

Αριστερά: beraber co., Balat, 2020, Courtesy of the artist. Δεξιά: Robin Plus, Bongiwe, 2021, Courtesy of the artist
Πέραν της εικαστικής έκθεσης, τι άλλο να περιμένουμε από το φετινό πρόγραμμα;
Φέτος το καλοκαίρι θα ενεργοποιήσουμε διάφορους χώρους της Gallery: θα έχουμε dj sets στην ταράτσα και προβολές στην αυλή. Θα φιλοξενήσουμε εργαστήρια του νομαδικού σχολείου A Natural Oasis? που επιμελούνται οι Simone Frangi και Alessandro Castiglioni σε συνεργασία με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο του Agder. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα residency που αναπτύξαμε με το πρόγραμμα Miramar και την Περιφέρεια της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής. Συμμετέχουμε επίσης στις δράσεις του Δικτύου Μουσείων Λέσβου που ενώνουν τις δυνάμεις μας με στοχευμένες δράσεις προβολής και κοινές εκδηλώσεις.
Ποιες οι προσδοκίες σου από το πρόγραμμα του 2022;
Το 2022 συνεργαζόμαστε με στρατηγικά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δίκτυα, θέτοντας ως στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη καλλιτεχνών, την κινητικότητα και τη διασύνδεση τους με φορείς και επαγγελματίες. Θα ανακοινώσουμε σύντομα ένα μεγάλο πρότζεκτ που αφορά συγκεκριμένα τους νέους Έλληνες δημιουργούς. Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με πολλές δράσεις, οι οποίες προωθούν την ενίσχυση της νησιωτικής κοινότητας και ελπίζω ότι θα ευαισθητοποιήσουν μια ευρύτερη μερίδα κοινού προς τις τέχνες.
Ποιο θα ήθελες να είναι το μέλλον της K-Gold; Υπάρχουν μακροπρόθεσμοι στόχοι και σχέδια στην ατζέντα σου;
Θα ήθελα να συνεχίσει να εμπνέει και να παρακινεί το κοινό της με προγραμματισμό που θίγει καίρια ζητήματα. Να έχει φρέσκια και ανοιχτή ματιά στα πράγματα. Να αποτελεί αφορμή για ταξίδι στη Λέσβο. Του χρόνου το καλοκαίρι ολοκληρώνεται μια δεκαετία συνεχούς λειτουργίας του οργανισμού. Νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή για να παραδώσω τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε όποιον/α θελήσει να εξερευνήσει αυτό το μοναδικό πλαίσιο.