© George Detsis / Vovousa

Καμίλο Νόλλας: «Το Φεστιβάλ Βωβούσας είναι διαμαρτυρία που έγινε δημιουργία»

Το πιο ορεινό φεστιβάλ της Ελλάδας ξεκινάει σε λίγες μέρες στο πανέμορφο χωριό του Ζαγορίου,  έχοντας πάντα ως στόχο την ανάδειξη και την προστασία του περιβάλλοντος και με δράσεις που κυμαίνονται από συναυλίες, παραστάσεις και προβολές μέχρι κυνήγι τρούφας, εργαστήρια βοτανοθεραπείας και προφορικής ιστορίας. Ζητήσαμε από τον Καμίλο Νόλλα, διακεκριμένο φωτογράφο και διευθυντή του φεστιβάλ, να μας αναπτύξει τη φιλοσοφία του εγχειρήματος και να μας μιλήσει για φετινή  διοργάνωση.

 

Πως προέκυψε ένα φεστιβάλ που να συνδέει άμεσα τον πολιτισμό με το περιβάλλον;

Το Φεστιβάλ Βωβούσας γεννήθηκε από την ανάγκη μετατροπής της διαμαρτυρίας σε δημιουργία, όταν το 2013 εμφανίστηκε ένα σχέδιο κατασκευής φράγματος στον Αώο ποταμό με αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της ποσότητας ενέργειας που θα παρήγαγε και τον μεγάλο αντίκτυπο στην βιοποικιλότητα και το περιβάλλον από την παρέμβαση που σχεδιαζόταν.

Στο πλαίσιο της αντίδρασης ενάντια σε μια τέτοια προοπτική προέκυψε η διοργάνωσή μας, θέλοντας να κάνουμε γνωστό το πρόβλημά μας σε ένα ευρύτερο κοινό, στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που επιλέγουν τα βουνά και τα ποτάμια ως εναλλακτικό προορισμό διακοπών. Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης μετά τη Νορβηγία, δεν έχει μόνο παραλίες και ηλιοβασιλέματα.

 

Και από τότε μέχρι τώρα;

Έκτοτε δεν είχαμε κάποια εξέλιξη ως προς το συγκεκριμένο σχέδιο, όμως εμφανίζονται άλλα παραλλαγμένα με τη μορφή βιώσιμων ενεργειακών λύσεων στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ και που θα πρέπει να συμμορφωθούμε. Το περιβάλλον όμως δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, έχει αντικειμενική αξία και πρέπει να  αντιληφθούμε πως τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις έχουν μακροπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερο κόστος από το πρόσκαιρο κέρδος που παρουσιάζεται ως ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο που χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία επαναφέρουν ποταμούς στην αρχική τους ροή γκρεμίζοντας φράγματα που χτίστηκαν στις δεκαετίες του 50 και του 60.

Ο Καμίλο Νόλλας με την εφημερίδα του φεστιβάλ © George Detsis / Vovousa

Δεν είμαστε αντίθετοι στα αιολικά ή στα μικρά υδροηλεκτρικά, θέλουμε να ξέρουμε όμως «πού» και «πόσα». Δηλαδή ακόμα και εντός Εθνικών Πάρκων, σε περιοχές NATURA, σε χαρακτηρισμένες περιοχές ως Πολιτιστκά Τοπία UNESCO, σε περιοχές ύψιστης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, παντού;

Τι δεν πρέπει να χάσει φέτος ο θεατής- επισκέπτης από το φετινό πρόγραμμα; 

Να μη το παινευτούμε αλλά το πρόγραμμα μας είναι κάθε χρόνο και καλύτερο. Τρεις εβδομάδες, από τις 16 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου, γεμάτες εργαστήρια, ομιλίες, μουσικές εκδηλώσεις, σύγχρονο χορό, θέατρο, πεζοπορίες και γευσιγνωσία. Μη μου ζητάτε να αναφερθώ συγκεκριμένα θα αδικήσω κόσμο, ωστόσο σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα μας!

Τι ιδιαιτερότητες θα έχει η διοργάνωση λόγω της πανδημίας; 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, αυλές, αυλόγυρους εκκλησιών, κήπους, χωράφια. Δεν αλλάξαν πολλά δεδομένου ότι οι Έλληνες είμαστε ούτως ή άλλως outdoor culture και το Φεστιβάλ Βωβούσας δε θα μπορούσε παρά να είναι τέτοιο. Παρέχουμε παρ’ όλ’ αυτά rapid test και θερμομέτρηση στα εργαστήρια, κάνουμε όλες τις πληρωμές ανέπαφα, φροντίζουμε για τις αποστάσεις στις εκδηλώσεις μας και ενθαρρύνουμε τη χρήση μάσκας. Αν συγκρίνουμε με τη περσινή χρονιά που ήταν δύσκολη, φέτος  – και λόγω του εμβολίου – πιστεύω θα πάμε καλύτερα.

© George Detsis / Vovousa

Με ποια σημεία της ευρύτερης περιοχής θα πρότεινες να συνδυάσει την επίσκεψη του στη Βωβούσα ο θεατής του φεστιβάλ;  

Σίγουρα να επισκεφτεί το Troufa Club για κυνήγι τρούφας με εκπαιδευμένα σκυλιά, να περάσει μία βόλτα από την πατρίδα των αδελφών Μανάκια, την Αβδέλα, να κολυμπήσει στα δροσερά νερά του Αώου, να επισκεφθεί το Ιερό Δάσος της Αγίας Παρασκευής, και φυσικά να πιει τσίπουρο στη πλατεία της Βωβούσας. Αν είναι και πιο τολμηρός ας έρθει με το ποδήλατό του και θα τον ενημερώσουμε για όλες τις διαδρομές που έχουν ενδιαφέρον, κοντινές και μακρινές. Η Βωβούσα έχει απ’ όλα, δροσιά το βράδυ, μπάνια, διασκέδαση και το κυριότερο εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

TAGS