Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος στο Μέγαρο Ησαϊα

Γιώργος Γεωργακόπουλος: «Το Back to Athens είναι πλέον η πολιτιστική επιθεώρηση της σεζόν»

Με τίτλο “Νo apocalypse now, a review”, το Back to Athens επιστρέφει στην «αλληγορική» Αθήνα, επανεξετάζοντας τη δημοκρατία και τους θεσμούς από τον Πλάτωνα ως τον Kant.

 Το Μέγαρο Ησαΐα της Πατησίων θα φιλοξενήσει φέτος 19 επιμελητικές εκθέσεις, πάνω από 150 καλλιτέχνες/ιδες και επιμελητές/τριες και θα κλείσει τα 10 χρόνια διοργάνωσης. Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, οργανωτής και εκ των επιμελητών της διοργάνωσης μιλάει στο The Art Νewspaper για το φετινό Back in Athens, για τα χρόνια που πέρασαν και αυτά που έρχονται.

 

 Back to Athens 2022, σε ποια Αθήνα επιστρέφουμε φέτος; Πείτε μας λίγα λόγια για την επικείμενη έκθεση;

Το Back to Athens σχεδιάστηκε το 2012 σε μία εποχή αμφιβολίας, εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που δεν είχε δείξει ακόμα τις πραγματικές διαστάσεις της και των πρώτων ανεξέλεγκτων ροών προσφύγων και μεταναστών που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας. Πρόθεση ήταν να δούμε με μία καινούρια ματιά το κέντρο της Αθήνας που το διάστημα αυτό είχε γίνει για όλους ξένο και εχθρικό. Με εργαλείο την τέχνη και τον πολιτισμό επιστρέψαμε πάλι στην Αθήνα,  δείχνοντας ότι και εμείς ζούμε σε αυτήν την πόλη. Οι εποχές ωστόσο αλλάζουν και κάθε χρονιά έχει να μας πει τη δική της ιστορία, σκέψεις και γεγονότα που συνέβησαν αποτελούν τροφή για σκέψη και δημιουργία. Στο φετινό Back to Athens  πρόθεση είναι να επανεξεταστούν οι συνέπειες της παύσης που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και ο χρόνος που δόθηκε σε όλους μας ώστε να αξιολογήσουμε το «πριν» , σχεδιάζοντας το «μετά». Θεμελιώδεις αξίες και βεβαιότητες ανατράπηκαν βίαια στην Ευρώπη επηρεάζοντας και πολλές φορές ανατρέποντας τον τρόπο σκέψης και τις ζωές μας. Κανένας άνθρωπος δεν βγαίνει αλώβητος, αφενός ζούμε σε σύνθετες συνθήκες «αποϋπολοίησης» αφ΄ ετέρου ζητούμε μηχανισμούς επιβίωσης επιστρέφοντας σε απλές και θεμελιώδεις αξίες σε ένα ρευστό περιβάλλον.

Margot Kalach “Future Archeology

Θυμάμαι την περσινή πολύ πετυχημένη διοργάνωση, με το κατάμεστο Μέγαρο Ησαΐα εν μέσω καύσωνα και με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Φέτος, αυτό που αποκαλούσαμε κανονικότητα μοιάζει να επιστρέφει, ποιο θα λέγατε ότι είναι το αποτύπωμα της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες;

Πέρα από το αρχικό σοκ σε παγκόσμια κλίμακα και τα δεινά που επακολούθησαν, η πανδημία είχε και μια καλή πλευρά. Μας έβγαλε από τον αυτόματο πιλότο της καθημερινότητας και μας έδωσε πολύτιμο χρόνο για να αξιολογήσουμε τη μέχρι τούδε ζωή μας. Πιστεύω ότι το πραγματικό αποτύπωμα είναι η μοναδική επιλογή που μας δόθηκε να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κρατήσουμε από τη ζωή μας, τι έχει πραγματικά αξία για τον καθέναν και καθεμία  μας και τι να αφήσουμε στο προσωπικό χρονοντούλαπο της ιστορίας μας.  Αυτό ακριβώς βλέπω να αποτυπώνεται τόσο στο έργο των καλλιτεχνών όσο και στους χώρους που φιλοξενούν την τέχνη. Θα το συνόψιζα στο ότι αυτό που φαίνεται να κάνει τη διαφορά δεν είναι πια η διάρκεια, αλλά η ένταση και η αποτελεσματικότητα.

 

Η έκθεση που ετοιμάζετε είναι ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός με πολλές συμμετοχές. Πως αντιλαμβάνεστε εσείς την σημασία των διοργανώσεων μεγάλης κλίμακας;

Η σημασία ενός γεγονότος δεν πιστεύω ότι έγκειται στο μέγεθος του, αλλά στη δυνατότητα να φέρει κοντά ανθρώπους που δε γνωρίζονταν μεταξύ τους και παράλληλα να συσφίξει σχέσεις που προϋπήρχαν δημιουργώντας καινούριους απρόσμενους συνδυασμούς.  Μια διοργάνωση είναι από μόνη της ένας ζωντανός οργανισμός που ζει και τρέφεται από τις ανθρώπινες σχέσεις σε ανθρώπινη διάσταση. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει μια διοργάνωση «μεγάλη» και αφήνει ένα στίγμα στη ροή των γεγονότων. Συνεπώς απρόσωπες διοργανώσεις όσο μεγάλες και αν θέλουν να δείξουν αφήνουν μικρό στίγμα και τείνουν να γίνουν εφήμερες χωρίς να υπάρχει προσμονή για το επόμενο βήμα τους.

Ursula Palla “Welcome to the Jumgle”

Ποια η σημασία της κατοίκισης χώρων που έχουν άλλη λειτουργία στην καθημερινότητα;

Οι χώροι δε είναι κάτι άλλο από ένα κέλυφος. Αλλάζουν ανάλογα με τη χρήση. Βλέπω τους χώρους σαν ένα πεδίο πειραματισμού, ένα σχεδόν θεατρικό σκηνικό που αλλάζει ανάλογα με το περιεχόμενο. Η δε επιτυχία ή αποτυχία εξαρτάται από το επίπεδο σεβασμού των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εκάστοτε κελύφους. Στο χώρο των τεχνών η χρήση κτηρίων με άλλη προηγούμενη λειτουργία είναι πολλές φορές ζητούμενο και πηγή έμπνευσης. Ένα ερείπιο επί παραδείγματι μπορεί να γίνει ένα υπέροχο πεδίο πολιτιστικής δράσης, όπως και ένα θαυμάσιο καλοφτιαγμένο ντιζαϊνάτο οίκημα λόγος πολιτιστικής ανίας.

 

Η φετινή έκδοση του Back to Athens γιορτάζει τα 10 χρόνια. Τι έχετε να μας πείτε για τα δέκα χρόνια δραστηριότητας;

Πότε πέρασαν ποτέ δεν κατάλαβα πραγματικά! Ωστόσο δεν έπαψε το Back to Athens να είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό ημερολόγιο αυτά τα 10 χρόνια. Γυρίζει όλο το κέντρο της Αθήνας, από την Πλατεία Κοτζιά, στα Εξάρχεια και από το εμπορικό Τρίγωνο στην Πατησίων κοντά στο Αρχαιολογικό μουσείο. Από εμβληματικά κτήρια και μαγαζιά, πλατείες και σπίτια, όλα ένα πεδίο πολιτιστικής δράσης. Το Back to Athens αφουγκράστηκε τις ανάγκες της πόλης, αλλά και της γειτονιάς στην καρδιά της Αθήνας, δημιούργησε μια δυναμική καλλιτεχνική πρωτοβουλία, μια πολιτιστική πλατφόρμα, που άλλαξε ως ένα βαθμό, την κυρίαρχη αντίληψη που ήθελε το κέντρο της πόλης επικίνδυνο και ζοφερό. Διαμόρφώσε έναν πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας ανοίγοντας ξανά ιστορικά και εμβληματικά κτίρια, χώρους, σημεία που αποκαλύπτουν τη δική τους, ιδιαίτερη αθηναϊκή ιστορία. Ας το παραδεχθούμε: μόνο βαρετό δεν είναι!

Φίλιππος Τσιτσόπουλος «Macbeth & Co»

Ποια είναι τα σχέδια σας για την επόμενη δεκαετία;

Το Back to Athens είναι ένας ζωντανός οργανισμός, από μια εικαστική συνάντηση μεταμορφώθηκε σε μία ετήσια πολιτιστική επιθεώρηση της τελευταίας σεζόν. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, ωστόσο μέσα από τη συνεχή ανανέωση προσώπων και από τη συμμετοχή και αλληλεπίδραση καλλιτεχνών και κοινού δημιουργείται ένας ολόκληρος κόσμος που αντιλαμβάνεται έμπρακτα την αξία του να υπάρχει καθημερινή πρόσβαση στη σύγχρονη τέχνη και στο καλλιτεχνικό δυναμικό που την παράγει. Το μέλλον θα μας εκπλήξει, ελπίζω ευχάριστα.

 

Back to Athens, 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, Μέγαρο Ησαϊα, Πατησίων 65 & Ιουλιανού.

TAGS