Η ιδρύτρια και διευθύντρια της φουάρ μας μιλά λίγες ημέρες οι Πλατφόρμες 2022 ανοίξουν τις πύλες τους.
Από την πλούσια εικαστική ατζέντα του Φθινοπώρου δεν θα μπορούσε να λείπει μια ιδιαίτερη φουάρ που τα τελευταία δέκα χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους εκπροσώπους του κόσμου της τέχνης. Το Platforms Project ανοίγει τις πόρτες του την ερχόμενη Πέμπτη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και φιλοδοξεί, για ακόμα μια φορά, να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Πως γεννήθηκε η ιδέα του Platforms Project; Ποιος ο σκοπός της διοργάνωσης;
Το Platforms Project δημιουργήθηκε το 2013, και φιλοξενήθηκε αρχικά στο χώρο της Art Athina. Την ιδέα του, την είχα κάποια χρόνια νωρίτερα αλλά δεν είχα βρει τον τρόπο και χώρο πραγματοποίησής του. Από τα φοιτητικά χρόνια στην Ελλάδα και την Αγγλία ήμουν μέλος σε διάφορες πλατφόρμες όπως την GAP, αργότερα την Lo and behold που παρήγαγαν εικαστικό έργο μέσα από συζητήσεις και πειραματισμούς. Από το 2017, το Platforms Project ανεξαρτητοποιήθηκε και μαζί με τον Μιχάλη Αργυρού μπορέσαμε να το εμπλουτίσουμε, να συμπεριλάβουμε περισσότερες πλατφόρμες και ένα παράλληλο πρόγραμμα που να αφορά όχι μόνο το φιλότεχνο κοινό αλλά και τις συλλογικότητες. Σκοπός του Platforms Project είναι η ανταλλαγή ιδεών, η συνεργασία και η εξωστρέφεια. Θέλω να τονίσω ότι μέσα από το Platforms Project εκατοντάδες ανταλλαγές εκθέσεων πραγματοποιήθηκαν και ήρθαν σε επαφή χιλιάδες καλλιτέχνες ανταλλάσσοντας ιδέες.

GROPIUS LOUNGE Αποστόλης Φιλίππου “Weaving Ties”
Σε τι διαφέρει το Platforms Project από άλλες παρόμοιες διοργανώσεις, αλλά και τις φουάρ τέχνης;
Το Platforms Project δεν αποτέλεσε ποτέ μια απρόσωπη διοργάνωση αλλά μια “οικογένεια”. Μια εικαστική κοινότητα γεμάτη ενέργεια, φρεσκάδα, δίνοντας χρόνο και τόπο παρουσίασης σε κάθε είδους εικαστική τέχνη που δεν θα μπορούσε να εκφραστεί αλλού. Δημιούργησε ένα τόπο συνάντησης καλλιτεχνών και ομάδων να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο network. Εκατοντάδες πλατφόρμες από τις 5 ηπείρους παρουσίασαν το έργο τους χωρίς κανένα περιορισμό πέρα από την φαντασία και την δημιουργικότητα τους. Το Platforms Project αποτέλεσε πολλές φορές το κίνητρο και την αφορμή ώστε καλλιτέχνες να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν νέες ομάδες, πλατφόρμες να ενωθούν και να συγχωνευτούν, να ανταλλάξουν καλλιτέχνες και πρότζεκτ. Οι περισσότερες από τις πλατφόρμες που συμμετείχαν στο Platforms Project δημιούργησαν σχέσεις φιλίας μεταξύ τους.
Ποια η άποψή σας για τη σύγκριση ανεξάρτητων κι εμπορικών φουάρ; Πιστεύετε πως οι ανεξάρτητες εκθέσεις, όπως το Platforms, αποτελούν μια νέα προσέγγιση στο θεσμό των φουάρ;
Στο Platforms Project, σε αντίθεση με τις εμπορικές φουάρ, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες είναι εκεί για να γνωριστούν άμεσα με το ευρύ κοινό και να επικοινωνήσουν το έργο τους και αυτό δημιουργεί μια αμεσότητα και οδηγεί σε διάλογο πάνω στα θέματα που αφορούν τους καλλιτέχνες. Σίγουρα είναι μια νέα διαφορετική προσέγγιση που χαρτογράφησε όλα αυτά τα χρόνια την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών και γενικότερα της ανεξάρτητης εικαστικής σκηνής χωρίς καμία λογοκρισία και απαλλαγμένη από εμπορικά δεδομένα.

JAW, Alison Whitmore “Zahida Bi”
Με βάση ποια κριτήρια επιλέγονται οι συμμετέχοντες στο Platforms Project;
Μέσα στα χρόνια έπρεπε να βάλουμε κάποιες κατηγορίες και κριτήρια για το τι ορίζουμε εμείς ως πλατφόρμες ώστε να λύσουμε το πρόβλημα της επιλογής μέσα από τις εκατοντάδες αιτήσεις. Οι πλατφόρμες για εμάς, είναι ομάδες καλλιτεχνών που δημιουργούν από κοινού κάποιο έργο-δράση, οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης που ανήκουν σε καλλιτέχνες και στόχο έχουν την ανάδειξη της τέχνης, οι ομάδες καλλιτεχνών ή επιμελητών μαζί με καλλιτέχνες που προσφέρουν τον πραγματικό, τον διαδικτυακό ή ακόμα και τον έντυπο χώρο ανάδειξης του πολιτισμού και τέλος οι καλλιτεχνικές κοινότητες. Προσπαθούμε λοιπόν να δώσουμε χώρο σε όλες αυτές τις προσπάθειες και να αναδείξουμε όσο μπορούμε τις ιδιαιτερότητες καθώς επίσης και να παρουσιάσουμε πλατφόρμες από όλο τον κόσμο.
Ποια η προέλευση των συμμετεχόντων και ποια η αλληλεπίδραση Ελληνικών και ξένων χώρων στο πλαίσιο της διοργάνωσης;
Το Platforms Project, φέτος, παρουσιάζει 62 πλατφόρμες από 26 χώρες (ΗΠΑ, Κύπρος, Ελλάδα, Καναδάς, Ολλανδία, Γαλλία, Μεξικό́, Βενεζουέλα, Αργεντινή́, Βραζιλία, Χιλή́, Αιθιοπία, Ρωσία, Τουρκία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Δανία, Ελβετία, Πολωνία, Ουκρανία, Αυστραλία), έχοντας δεχθεί εκατοντάδες αιτήσεις μετά το ανοικτό διαδικτυακό του κάλεσμα. Οι 20 πλατφόρμες είναι από την Ελλάδα. Προσπαθούμε να δώσουμε χώρο σε όσες περισσότερες ελληνικές πλατφόρμες μπορούμε (λόγο του περιορισμού του χώρου που έχουμε) και να τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν πρότζεκτ με πλατφόρμες τους εξωτερικού αλλά το Platforms Project πρέπει να έχει διεθνή χαρακτήρα ώστε να γίνεται τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και επιμελητών από όλο το κόσμο.

ATHENS STREET ART FESTIVAL Christine Grek, Άτιτλο
Ποια η συνεργασία του Platforms Project με τους φορείς της τέχνης στην Ελλάδα; Ποια η στήριξη του κόσμου της εγχώριας τέχνης στη διοργάνωση;
Οι καλλιτέχνες και επιμελητές της εγχώριας τέχνης αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το Platforms Project και συμμετέχουν ενεργά κάθε χρόνο. Το Platforms Project έχει την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού και τα τελευταία πέντε χρόνια τελεί κάτω από την αιγίδα της AICA HELLAS. Επίσης πραγματοποιείται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ συνεργαζόμαστε σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια στη διοργάνωση του παράλληλου προγράμματος Open Studios όπου εργαστήρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ανοίγουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες και οι φοιτητές της σχολής παρουσιάζουν, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, τα έργα και διάφορα πρότζεκτ.
Ποια η συνεργασία του Platforms Project με φορείς και άλλες διοργανώσεις του εξωτερικού;
Συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς του εξωτερικού. Πολύτιμη ήταν τα προηγούμενα χρόνια η συνεργασία του Artist-run Alliance. Επίσης είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τη δεύτερη ανάλογη φουάρ για πλατφόρμες που γίνεται στην Σουηδία. Κατά καιρούς έχουμε διοργανώσει μαζί συνέδρια, ομιλίες και ανταλλάσσουμε απόψεις για τον μέλλον.
Εκτός της έκθεσης, το Platforms Project παρουσιάζει ένα πλήρες πρόγραμμα δράσεων. Ποιες οι κυριότερες από αυτές;
Πέρα από την βασική έκθεση με τις 62 πλατφόρμες, τους 900 καλλιτέχνες από 26 χώρες, υπάρχουν και παράλληλα προγράμματα όπως οι 42 περφόρμανς που θα λάβουν μέρος μέσα στον εκθεσιακό χώρο από τις συμμετέχουσες πλατφόρμες. Στο Platforms Project 2022 θα πραγματοποιηθούν 16 ομιλίες με συμμετέχοντες ιστορικούς, θεωρητικούς και κριτικούς τέχνης, ακαδημαϊκούς, διευθυντές μουσείων, καλλιτέχνες, επιμελητές. Στον χώρο των Ομιλιών του Platforms Project θα γίνουν δύο ημερίδες, η ημερίδα σε διοργάνωση της AICA Hellas με θέμα «Η κριτική της τέχνης στην Ελλάδα σήμερα και η αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες» και η ημερίδα που διοργανώνεται από το www.dreamideamachine.com & The Red Boat Projects με θέμα “H γυναίκα στην Τέχνη και την κοινωνία: σύνδεση και αλληλεπιδράσεις”.

DAS ESSZIMMER space for art+ Stephan Wittmer, House, clouds and… (Series II, Old Oraibi),
Το Kids Lab είναι σημαντικό πρόγραμμα για εμάς ώστε να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη και το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Platforms Project for All 2022 είναι σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 4 έως 16 χρονών από την ολλανδική πλατφόρμα EX-MÊKH και την εικαστικό και καθηγήτρια καλλιτεχνικών Ellen Rodenberg.
Το Open Studios που προανέφερα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Platforms Project και φέτος 14 εργαστήρια της της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών θα είναι ανοιχτά στο κοινό. Επίσης το Platforms Project είναι η μοναδική φουάρ που πραγματοποιεί πρόγραμμα ξεναγήσεων για το ευρύ κοινό.
Νομίζω ότι το φετινό πρόγραμμα είναι πραγματικά ενδιαφέρον και το περιμένουμε με ανυπομονησία.
Τι να περιμένουμε από το Platforms Project 2022; Τι καινούριο φέρνει η φετινή έκδοση και ποια τα highlights;
Στη φετινή διοργάνωση, το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακόμη πιο διευρυμένο, με δύο παράλληλες εκθέσεις. Η ομαδική έκθεση “Boundless Borders” σε επιμέλεια της Weronika Bela στο Metaphor Athens (Δορυλαίου 10) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 14/10με έργα καλλιτεχνών του αυτοδιαχειριζόμενου πειραματικού εκθεσιακού χώρου ID:Ι Galleri της Στοκχόλμης, Σουηδίας, που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του και μετέχει στο βασικό πρόγραμμα του Platforms Project. Το Σάββατο 15/10 θα εγκαινιαστεί η ομαδική έκθεση “The October Show” με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στο IFAC Athens (Γαλαξία 11) και την ίδια βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο χώρο το “The October Surprise Party” με Τέχνη, Dj set, μουσική και περφόρμανς.
Η φετινή έκδοση σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο της διοργάνωσης. Τι θα λέγατε ως απολογισμό των χρόνων που πέρασαν; Ανοίγει η επέτειος αυτή μια νέα εποχή για τη διοργάνωση;
Δεν μπορεί κανείς να γιορτάζει τα 10 χρόνια σταθερής παρουσίασης και να μην κάνει ταυτόχρονα και τον απολογισμό των χρόνων που πέρασαν. Με τον Μιχάλη Αργυρού κάνουμε κάθε χρόνο τον απολογισμό μας για το πως να γίνουμε καλύτεροι. Μέσα στα χρόνια αυτά το Platforms Project αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες όπως την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την πανδημία του covid-19, την αλλαγή χώρου και τρόπου παρουσίασης και κάθε δυσκολία το έκανε πιο πλούσιο και δυνατό. Δημιούργησε την πρώτη διαδικτυακή φουάρ στην Ελλάδα και την δεύτερη στο κόσμο. Για δέκα χρόνια έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες πλατφόρμες και χιλιάδες καλλιτέχνες από 39 χώρες να παρουσιάσουν το έργο τους χωρίς καμία λογοκρισία, χωρίς κανένα περιορισμό. Το Platforms Project αποτέλεσε την αφορμή ώστε καλλιτέχνες να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν. Εκατοντάδες ανταλλαγές εκθέσεων πραγματοποιήθηκαν, δίαυλοι διαλόγου πάνω στην τέχνη δημιουργήθηκαν και χιλιάδες θεατές είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη. Αποτέλεσε ένα πρόγραμμα που προσφέρει σταθερά στον επισκέπτη την εκ των έσω ματιά στην καλλιτεχνική δημιουργία, την αποκωδικοποίηση των βημάτων της παραγωγικής διαδικασίας ενός έργου τέχνης, την εμπειρία της ζύμωσης και της συνεργασίας της εικαστικής πρακτικής, ωθώντας το θεατή να διεκδικήσει το ρόλο του.
Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του Platforms Project και ποια τα άμεσα σχέδια σας;
Για την ώρα εστιάζουμε στη πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης. Με τον Μιχάλη Αργυρού έχουμε πολλές ιδέες για εξέλιξη του Platforms Project αλλά αυτά θα αρχίσουν να τα οργανώνουμε από τις 17 Οκτωβρίου που θα έχει κλείσει ένας κύκλος για εμάς.