H συν-διευθύντρια και επιμελήτρια της διοργάνωσης μας μιλάει για πλατφόρμες διαλόγου και συνύπαρξης με αφορμή τη διοργάνωση που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.
«Το Platforms Project ξεκίνησε το 2013, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από την πρώτη χρονιά και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εικαστικές εκθέσεις παγκοσμίως» μας λέει η Άρτεμις Ποταμιάνου για τη διοργάνωση που συμπληρώνει φέτος τα 10 χρόνια πορείας και θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζοντας πλατφόρμες από 26 χώρες,
Οι δράσεις της ανεξάρτητης φουάρ είναι σταθερά στραμμένες στην ανταλλαγή ιδεών, την συνεργασία και την εξωστρέφεια. «Θέλω να τονίσω ότι μέσα από το Platforms Project ήρθαν σε επαφή καλλιτέχνες και ομάδες από όλο τον κόσμο ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες μεταξύ τους, και με τον πειραματισμό και την εξωστρέφεια ξεπέρασαν το όριο της σύμβασης» αναφέρει η συν-διευθύντρια και επιμελήτρια της διοργάνωσης Άρτεμις Ποταμιάνου και συνεχίζει: «Το Platforms Project δεν είναι ακόμα μια εικαστική έκθεση, είναι κυρίως ένας τόπος συνάντησης, μια ευκαιρία να βρεθείς με καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, να ανταλλάξεις ιδέες και εμπειρίες και φυσικά να δημιουργηθούν οι βάσεις για εξέλιξη».
Όπως σχολιάζουν όλα αυτά τα χρόνια οι διοργανωτές, πέραν των καλλιτεχνών και των πλαρφόρμων η συμμετοχή του κοινού είναι καταλυτική για την ίδια την δράση. Η διάδραση και η επικοινωνία τόσο με το κοινό όσο και με άλλες τέχνες αποτελεί ζητούμενο και στόχος τους. To Platforms Project αποζητά ένα κοινό το οποίο να διευρύνεται συνεχώς. Στην φετινή διοργάνωση θα λάβουν μέρος 62 πλατφόρμες με περισσότερους από 900 καλλιτέχνες από 26 χώρες και αναμένεται και η επισκεψιμότητα να είναι μεγάλη, ειδικά όσο απομακρυνόμαστε από τις πανδημικές απογορεύσεις.

ArtCode. Μαρία Σταμάτη “Η Αξιοπρέπεια δεν είναι τρόπος Ζωής, είναι τρόπος Σκέψης” Κώστας Βίττης, “Eye Eat Me”
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τίτλος του εγχειρήματος αλλά και εννοιολόγηση της πλατφόρμας, μια έννοιας σύγχρονης η οποία εισάγεται στο λεξιλόγιο γύρω από τις τέχνες όλο και περισσότερο. Η Άρτεμις Ποταμιάνου αναφέρει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις πλατφόρμες: «Ξεκινώντας το Platforms Project έπρεπε να βάλουμε κάποιες κατηγορίες και κριτήρια για το τι ορίζουμε εμείς ως πλατφόρμες ώστε να λύσουμε το πρόβλημα της επιλογής μέσα από τις εκατοντάδες αιτήσεις. Οι πλατφόρμες για εμάς, είναι ομάδες καλλιτεχνών που δημιουργούν από κοινού κάποιο έργο, δράση ή θεματική έκθεση, είναι οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης που ανήκουν σε καλλιτέχνες και στόχο έχουν την ανάδειξη της τέχνης και τέλος οι δράσεις καλλιτεχνών ή επιμελητών μαζί με καλλιτέχνες που προσφέρουν τον πραγματικό, τον διαδικτυακό ή ακόμα και τον έντυπο χώρο ανάδειξης του πολιτισμού.» Με βάση και τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πλατφόρμα αποτελεί συνήθως και ένα εγχείρημα το οποίο συγκροτείται στην βάση της ομάδας και την συνεργασίας. Ίσως αν ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στην φετινή διοργάνωση να μπορέσουμε να αντιληφθούμε εν τέλει περισσότερο σε βάθος τον ορισμό.
To Platforms Project 2022 – Independent Art Fair θα πραγματοποιηθεί ξανά στον Εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Οι Άρτεμις Ποταμιάνου και Μιχάλης Αργυρού,οι οποίοι έχουν αναλάβει την διέυθυνση της διοργάνωσης είναι απόφοιτοι της ΑΣΚΤ και γνωρίζονται από τα χρόνια που φοιτούσαν στην Σχολή. Στόχος τους είναι η ισότιμη συνεργασία των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στην σχολή αλλά και όσως φοιτούν και έτσι οι φοιτητές/τριες της σχολής καλούνται να συμμετέχουν στην διοργάνωση. «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ενταχθεί το Open Studios ως απόσπαστο παράλληλο πρόγραμμα του Platforms Project όπου τα εργαστήρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ανοίγουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες και οι φοιτητές της σχολής παρουσιάζουν, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, τα έργα και διάφορα πρότζεκτ. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τις πλατφόρμες και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Τα εργαστήρια της Α.Σ.Κ.Τ. είναι χώρος πειραματισμού και δημιουργίας νέων ιδεών και φυτώριο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.», αναφέρουν οι διοργανωτές.

EULENGASSE. Vládmir Combre de Sena,»Something is rotten in the state of Denmark« – Hamlet, 2021
Τα highlights της φετινής διοργάνωσης συμπεριλαμβάνουν σίγουρα τις 16 ομιλίες με συμμετέχοντες ιστορικούς, θεωρητικούς και κριτικούς τέχνης, ακαδημαϊκούς, διευθυντές μουσείων, καλλιτέχνες, επιμελητές, καθώς επίσης και δύο ημερίδες, την ημερίδα της AICA Hellas με θέμα «Η κριτική της τέχνης στην Ελλάδα σήμερα και η αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες» και την ημερίδα που διοργανώνεται από το www.dreamideamachine.com & The Red Boat Projects με θέμα «H γυναίκα στην Τέχνη και την κοινωνία: σύνδεση και αλληλεπιδράσεις».
Επίσης, στη φετινή διοργάνωση, το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακόμη πιο διευρυμένο, με δύο εκθέσεις. Η ομαδική έκθεση “Boundless Borders” σε επιμέλεια της Weronika Bela στο Metaphor Athens (Δορυλαίου 10, Αθήνα, 115 21) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 14/10/22 με έργα καλλιτεχνών του αυτοδιαχειριζόμενου πειραματικού εκθεσιακού χώρου ID:Ι Galleri της Στοκχόλμης, Σουηδίας, που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του και μετέχει στο βασικό πρόγραμμα του Platforms Project. Το Σάββατο 15/10/22 θα εγκαινιαστεί η ομαδική έκθεση “The October Show” με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στο IFAC Athens (Γαλαξία 11, Αθήνα, 117 45) και την ίδια βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο χώρο το “The October Surprise Party” με Τέχνη, Dj set, μουσική και περφόρμανς. Τέλος, αξιοπρόσεκτο είναι και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Platforms Project for All 2022, σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 4 έως 16 χρονών από την ολλανδική πλατφόρμα EX-MÊKH και την εικαστικό και καθηγήτρια καλλιτεχνικών Ellen Rodenberg.