«Είθε να μας γεμίζετε πάντα με καλλιτεχνικά νέα»

Πριν από 21 ακριβώς χρόνια ο Αλέκος Φασιανός φιλοτέχνησε αυτό το έργο ειδικά για τα «Νέα της Τέχνης» για τη νέα χρονιά, τη δεύτερη του 21ου αιώνα που μόλις ανέτειλε.

Ένας νέος με πράσινο κασκόλ που συμβολίζει τη φρεσκάδα του καινούργιου που μόλις φτάνει, τα νέα πράγματα που θα δούμε και θα κάνουμε, τη νέα εποχή που πλησιάζει και τις προκλήσεις που θα συναντήσουμε. Το αφιέρωσε κάποτε σε αυτό το έντυπο, το αφιερώνουμε κι εμείς στη μνήμη του, προσπαθώντας συνεχώς να πραγματοποιούμε την όμορφη ευχή του.

Και βέβαια να σημειώσουμε, πόσο σημαντικό είναι να φιλοτεχνούνται εξώφυλλα (βιβλίων, δίσκων, περιοδικών) και να εικονογραφούνται οι σελίδες τους όπως επίσης και να δημιουργούνται αφίσες θεατρικών και κινηματογραφικών έργων από σπουδαίους καλλιτέχνες, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε καλή τέχνη και σε μια άλλη πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Άλλωστε η τέχνη δεν είναι μόνο για τα μουσεία, τις  γκαλερί και τα σαλόνια.

Πέρα από τα δικά του βιβλία, πεζά, ποιητικά και εργογραφικά, ο Αλέκος Φασιανός φιλοτέχνησε πολλά εξώφυλλα και έκανε αρκετές εικονογραφήσεις εκδόσεων λογοτεχνίας ή μελετών. Ανάμεσα τους ποιητικές συλλογές του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Και βέβαια τη σπουδαία έρευνα και καταγραφή «Ρεμπέτικα Τραγούδια» του φίλου του Ηλία Πετρόπουλου. Ενώ δεν είναι λίγα και τα εξώφυλλα δίσκων που έχουν την υπογραφή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα «Της Γης το Χρυσάφι» του Μάνου Χατζιδάκι, ο «Σταυρός του Νότου» του Θάνου Μικρούτσικου, τα «Πικροσάββατα» του Μίκη Θεοδωράκη, οι «Σκλάβοι Πολιορκημένοι» του Νίκου Μαμαγκάκη καθώς και ένα εξαίρετο εξώφυλλο, με ασυνήθιστες για τον καλλιτέχνη πράσινες αποχρώσεις, για ένα δίσκο του Ζορζ Μουστακί  στη Γαλλία.

TAGS