Άποψη της έκθεσης του Ηλία Βασιλού στην ΔΛ

Σαββατιάτικη βόλτα στον Πειραιά

Σήμερα πιάνουμε λιμάνι και αποβιβαζόμαστε σε τέσσερις γκαλερί για έξι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και κάνουμε δυο ιδιαίτερες γευστικές στάσεις μια το μεσημέρι και μια όταν βραδιάσει.

Ο Πειραιάς έχει εδραιώσει τα τελευταία χρόνια την δική του σκηνή με μια σειρά από καλές γκαλερί, σκηνή η οποία διευρύνεται σταθερά και όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα μας εκπλήξει ευχάριστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Ξεκινάμε τη βόλτα από την περιοχή του Αγίου Διονυσίου και την οδό Μεσσολογγίου όπου στο 55 θα βρούμε τη γκαλερί ΔΛ.

Εδώ εκθέτει ο Απόστολος Καρακατσάνης μια σειρά από ζωγραφικά έργα με τίτλο «Layout» Όπως λέει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «μέσα από οπτικά παιχνίδια πάνω στην αίσθηση του όγκου και του βάθους στοχεύω να προκαλέσω ανοιχτές αναγνώσεις της εικόνας, με την παλινδρόμηση πάλι μεταξύ φανταστικού και πραγματικού, συγκεκριμένου και αφηρημένου, συμπαγούς και αποδομημένου καθώς και με την αντιπαράθεση του βίαιου και εκτυφλωτικού με το υποτονικό και διάχυτό φως». Στον ίδιο χώρο και η ατομική  «Between Space and Time» του Ηλία Βασιλού που δημιουργεί ζωγραφικά έργα με λάδια σε μεγάλες επιφάνειες καμβάδων αλλά και επιζωγραφισμένες κατασκευές από ξύλο, ενώ μέσω της επαναληπτικής γραφής του ανακύπτει μια λεπτομερή σχέση με τον χρόνο, τη μονάδα και το σύνολο. Τα Σάββατα η ΔΛ ανοίγει στις 12 και κλείνει στις 4 το απόγευμα.

Λίγο πιο πάνω θα μεταφερθούμε σε μια άλλη εποχή και σε ένα από τα κρυμμένα διαμάντια της περιοχής (ίσως όχι πολύ κρυμμένα πλέον). Το «Ειδικόν» είναι η απόλυτη μπακαλοταβέρνα, στοιχειώμένη στα ΄60ς και εδώ θα φας ομελέτα με κορν-μπιφ (!), κεφτέδες, λουκάνικα και πατάτες τηγανιτές σε ένα περιβάλλον παλιάς ελληνικής ταινίας. Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Σαλαμίνας και Ψαρών.

Στην οδό Πολυδεύκους ως γνωστόν, δυο δρόμους πίσω από την Ακτή Κονδύλη χτυπάει η εικαστική καρδία του Πειραιά με τρεις γκαλερί να βρίσκονται συγκεντρωμένες ανάμεσα στα βιομηχανικά κτήρια και τα μηχανουργεία της περιοχής.  Άρα από εδώ θα ξεκινήσουμε τη βόλτα και συγκεκριμένα από το 37 του δρόμου όπου το The Intermision σε συνεργασία με τη Balice Hertling παρουσιάζουν την πρώτη ατομική έκθεση του Camille Blatrix στην Ελλάδα. Ο Γάλλος καλλιτέχνης δουλεύει με γλυπτά και εγκαταστάσεις που συνδυάζουν τη δεξιοτεχνία και την τεχνολογία, αναλύοντας την πολυπλοκότητα της σχέσης του ανθρώπου με τη σύγχρονη εποχή, και η έκθεση του «In The Attic» ανοίγει τα Σάββατα στη 1 για να κατεβάσει ρολά στις 9 το βράδυ.

India Mahdavi “Bishopos»

Δίπλα ακριβώς (στο 39), σtην Carwan Gallery η Γαλλοϊρανή αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια India Mahdavi παρουσιάζει μια σειρά από έργα συλλεκτικού design ειδικά φτιαγμένα για την έκθεση, όπου η καλλιτέχνις ουσιαστικά ξαναδημιουργεί κάποια εμβληματικά της αντικείμενα αφαιρώντας τους όμως το χρώμα «σε μια συνθήκη που ανοίγει νέες προοπτικές για το έργο της» όπως γράφει ο Σταύρος Μαρτίνος στο τρέχον τεύχος του The Art Newspaper Greece. Την έκθεση «Achromia» μπορείτε να τη δείτε από τη 1 έως τις 9 το βράδυ.

«Το θέμα ενός έργου δεν είναι το ζητούμενο. Το κρίσιμο είναι να κάνεις κάτι που να έχει παρουσία, κάτι από την ύπαρξη σου, ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει βάλει τον εαυτό του στο έργο. Ένα έργο έχει αρετές όταν εμπεριέχει την μαστορική μέσα. Τότε προκαλεί τον θαυμασμό, μοιάζει ακατόρθωτο» Αυτά έλεγε ο Θανάσης Τότσικας πέρυσι στην Αλεξάνδρα Κοροξενίδη σε μια συνέντευξη για τα (τότε) «Νέα της Τέχνης». Τα «Θαύματα» του παρουσιάζονται τώρα στην Rodeo (στο 41 του δρόμου) και εδώ επίσης εκθέτει η Κύπρια εικαστικός Κούλα Σαββίδου παρουσιάζει υπό τον τίτλο «Χρόνος. Και χρόνος ξανά» ένα σύνολο γλυπτών έργων (σχεδόν πάντα σε γήινους τόνους, της γης που τη λούζει το έντονο φως του ήλιου, του φεγγαριού και των αστεριών) μαζί με κάποια επιτοίχια έργα. Η Rodeo ανοίγει στις 11 και κλείνει στις 6 το απόγευμα.

Η Πολυδεύκους όμως έχει και ένα wine bar και μάλιστα πάλι στο 39. Στο Paleo σερβίρονται παραδοσιακές συνταγές μεσογειακής κουζίνας, για να συνοδεύσετε τις επιλογές του σομελιέ Γιάννη Καϋμενάκη σε κρασί, από τα ταξίδια του στο Νότο της Ευρώπης. Τι θα λέγατε για ένα μυλοκόπι με ντομάτα και πατάτες; Το Paleo ανοίγει στις 6:30 το απόγευμα και η κουζίνα κλείνει στις 11.

TAGS