Εικαστικός Κύκλος Sianti Gallery, άποψη της έκθεσης του Βαγγέλη Τζερμιά ««1821-1922 H Νίκη και η Ήττα/Ο θρίαμβος και η Καταστροφή»

Σαββατιάτικη βόλτα στο Παγκράτι

Από την περιοχή του Χίλτον μέχρι το Μετς, το Παγκράτι έχει πολλά πρόσωπα, συνδυάζοντας το κέντρο με τη γειτονιά, την έντονη νυχτερινή κίνηση στις πλατείες και τους πεζόδρομους με καλές γαστρονομικές προτάσεις ενώ και η εικαστική του πλευρά έχει κορυφαίες προτάσεις. Ας το ανακαλύψουμε μέσα από τρεις σημαντικές εκθέσεις, δύο μόνιμες συλλογές και ας ολοκληρώσουμε την βόλτα με χαλάρωση για πίτσα και κρασί.

Ξεκινάμε από την Εθνική Πινακοθήκη έχοντας στο νου μας ότι – πέρα από τη μόνιμη συλλογή –  η μεγάλη έκθεση «Τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 28 Μαρτίου άρα τώρα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να θαυμάσετε έργα όπως τον «Θάνατο του Μαρά» του Ζακ Λουί Νταβίντ η το «Ο Ναπολέων διασχίζει την Γέφυρα της Αρκόλης» του Αντουάν Ζαν Γκρο. Και μαζί μια σειρά από αριστουργήματα που καλύπτουν περισσότερα από 3.000 χρόνια ιστορίας από τα αρχαία βασίλεια της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου και την ελληνορωμαϊκή περίοδο μέχρι την Αναγέννηση, το μπαρόκ, τον Ενγκρ και τον Ντελακρουά. Η Πινακοθήκη τα Σάββατα ανοίγει τις πόρτες στις 10 και κόβει τα τελευταία εισιτήρια στις 5 για να κλείσει στις 6.

Πίσω από Εθνική Πινακοθήκη, στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, ο Εικαστικός Κύκλος Sianti Gallery φιλοξενεί την έκθεση του Βαγγέλη Τζερμιά   «1821-1922 H Νίκη και η Ήττα/Ο θρίαμβος και η Καταστροφή», μια σειρά από πίνακες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους που αποτελούν έναν εικαστικό διάλογο με θέμα δυο επετείους- σταθμούς. Στην ενότητα των έργων που αφορούν την Επανάσταση, οι ήρωες είναι μαχητικοί με τα αναγνωρίσιμα ενδυματολογικά στοιχεία, αλλά χωρίς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μην θέλοντας ο καλλιτέχνης να προσδιορίσει συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά να αναφερθεί γενικά στη θυσία των μαχόμενων Ελλήνων. Από την άλλη, στις συνθέσεις με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο ζωγράφος εστιάζει περισσότερο στη δραματικότητα των τραγικών στιγμών και στη συγκινησιακή φόρτιση. Τα Σάββατα η γκαλερί κλείνει στις 4.

Τρίτη στάση το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, όπου εκτός από την μόνιμη συλλογή που περιλαμβάνει εξαιρετικά έργα νεότερης και σύγχρονης τέχνης (από Βαν Γκογκ, Σεζάν και Πικάσο μέχρι Πόλοκ, Λιχτενστάιν και Μπέικον), μπορείτε να θαυμάσετε τη έκθεση-αφιέρωμα στον Σωτήρη Σόρογκα με τίτλο «Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του». Πρόκειται για 28 έργα μεγάλων διαστάσεων χωρισμένα σε πέντε θεματικές ενότητες, τα οποία καλύπτουν ενδεικτικά τις κυριότερες φάσεις της  πορείας ενός καλλιτέχνη που «βάζει σε παράλληλη πορεία τον κανόνα με τη συγκίνηση, τον νου με το συναίσθημα και με αυτογνωσία των απαιτήσεων των καιρών μας προτείνει χωρίς αισθησιασμούς και την κενότητα της ιδεολογικής υπερφίαλης ρητορείας έναν λόγο εικαστικής πληρότητας». Το ίδρυμα βρίσκεται στην οδό Ερατοσθένους 13 και τα Σάββατα μένει ανοικτό έως τις 6 το απόγευμα.

Μεσημέρι προς απόγευμα, πριν αρχίσει η Αρχελάου να γίνεται δυκσολοδιάβατη από τον κόσμο, μια εξαιρετική ιδέα είναι το Tre Sorelle, ένα pizza bar που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως meeting point για την ευφάνταστη ιταλική κουζίνα και τα τέλεια κοκτέιλ του. Προτείνουμε μια πίτσα Ζουκίνι με κολοκυθάκι, ντοματίνια και βουβαλίσια μοτσαρέλα και μαζί ένα Aperol ή ένα ποτήρι κρασί. Το Tre Sorelle βρίσκεται στο 19 της Αρχελάου και τα Σάββατα ανοίγει στη 1 το μεσημέρι.

TAGS