Συνεχώς ανερχόμενη γειτονιά από κάθε άποψη, το Κουκάκι έχει το προνόμιο να βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο και αν βασιστούμε στις έρευνες και τις στατιστικές ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες, βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα με τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου.
Η σημερινή βόλτα περιλαμβάνει ένα μουσείο-τοπόσημο πλέον της Αθήνας και τρεις ακόμη χώρους τέχνης ενώ όπως κάθε φορά θα κάνουμε και μια γευστική ανάπαυλα.
Αναπόφευκτα το ΕΜΣΤ θα μονοπωλήσει το μεγαλύτερο μέρος της βόλτας μας, μιας και παράλληλα με την μόνιμη συλλογή, προχθές Πέμπτη, ξεκίνησαν μαζί πέντε πολύ ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις οι οποίες αν και διαφορετικές μεταξύ τους, είναι αλληλένδετες καθώς εμπεριέχουν την νέα φιλοσοφία ενός μουσείου που αναδιοργανώνεται με γοργά βήματα. Για την μεγάλη ομαδική έκθεση Statecraft, Διαμορφώνοντας το Κράτος, καθώς και για τις εκθέσεις της Ειρήνης Βουρλούμη και του Αντώνη Πίττα καθώς και τα πρότζεκτ της Jennifer Nelson και του Lawrence Abdul Hamdan γράψαμε αναλυτικά εδώ, οπότε ρίξτε μια ματιά για να περιηγηθείτε διαβασμένοι. Το μουσείο τα Σάββατα ανοίγει στις 11 και κλείνει στις 7 το απόγευμα.

ΕΜΣΤ Statecraft – Διαμορφώνοντας το Κράτος. Stéphanie Lagarde «Déploiements»(Deployments), 2018 (στιγμιότυπο), Μονοκάναλο βίντεο υψηλής ανάλυσης, 16:9, έγχρωμο, στερεοφωνικό, 16 ́ 17 ́ ́ Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
Μετά από όλο αυτό το overdose τέχνης το brunch επιβάλλεται. Απέναντι σχεδόν από το ΕΜΣΤ, στην οδό Ζίννη 37, το Hippy Hippo έχει τον τρόπο του: Τι θα λέγατε για αυγά scrabbled πάνω σε ζυμωτό ψωμί με smashed avocado και dressing lime και μέλι; Ή μια χωριάτικη μπαγκέτα με σιγομαγειρεμένο pulled pork σε μαύρη μπίρα, λιωμένο τσένταρ και σαλάτα φινόκιο; Και αν θέλετε κάτι σε γλυκό υπάρχει το Pain Perdu, που σημαίνει τσουρέκι γεμισμένο με crème patisserie, κόκκινα φρούτα και σιρόπι σφένδαμου. Ανακτούμε δυνάμεις και συνεχίζουμε!
Λίγο πιο δίπλα, στην οδό Καλλιρρόης 122 και στον χώρο τέχνης που πήρε το όνομα του από το δρόμο και την πηγή που έρεε κάποτε στην περιοχή, στην Callirrhoë δηλαδή, ο Βασίλης Παπαγεωργίου προσφέρει μια ανατροπή της οπτικής για το πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε διαφορετικά οικεία αντικείμενα. Στην έκθεση «I Follow the Sun as I Follow my Distraction», έχοντας την έννοια της γλυπτικής ως αφετηρία, χρησιμοποιεί υλικά με τα οποία μπορούν να εκφραστούν χειρονομίες. Ο λυγισμένος χαλκός, οι μαρμάρινες σφαίρες κομμένες στη μέση, το κυρτό ατσάλι, οι (απο)σχηματισμένες γυψοσανίδες και ο πηλός σχηματίζουν την αφήγησή του και μεταφέρουν στον παρατηρητή την ψευδαίσθηση της εισόδου στο οικιακό περιβάλλον του καλλιτέχνη. Ο χώρος ανοίγει στις 4 το απόγευμα και κλείνει στις 8.
Συγγενής χώρος με την Callirrhoë , το 40cube (Βεϊκου 95) φιλοξενεί το πρότζεκτ «Crossroads»: Τρεις καλλιτέχνιδες από τη Γαλλία, η Hélène Bertin, η Éléonore False και η Ingrid Luche επιχειρούν το κλασικό ταξίδι στη «γη όλων των μύθων», την Αθήνα, όπου η καλλιτέχνις Μαλβίνα Παναγιωτίδη τις συναντά με σκοπό την έρευνα γύρω από τις τελετουργίες, τις ιεροτελεστίες, τους μύθους και τις διαδικασίες «othering», δηλαδή της κατασκευής του άλλου. Αυτό το σταυροδρόμι προστατεύεται από την Εκάτη, τη θεά των σταυροδρομιών που συχνά απεικονίζεται ως μια τριπλή φιγούρα, με τρία σώματα να στέκονται πλάτη με πλάτη, πιθανότατα για να μπορεί να κοιτάζει προς όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Λόγω της πολυμορφίας και της αμφισημίας της, μας ενθαρρύνει να αγκαλιάσουμε την ετερότητα και την πολυφωνία. Ο χώρος τα Σάββατα ανοίγει στις 4 και κλείνει στις 8.

State of Concept, Oliver Ressler «The Path Is Never The Same»
Στο State of Concept Athens έχει ξεκινήσει το δεύτερο επεισόδιο του Waste/d Pavilion: την ατομική έκθεση του Oliver Ressler, με τίτλο «Assets Must be Stranded» σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη, O πολυβραβευμένος εικαστικός Oliver Ressler ανήκει σε μια κατηγορία καλλιτεχνών που ασχολούνται με την πολιτική και την ιδεολογία κυρίως μέσω της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας. Είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό για τη σειρά τεσσάρων ταινιών του με τίτλο “Occupy, Resist, Produce” που πραγματεύονται τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης του 2007-8, καθώς μια από τις ταινίες είναι αφιερωμένη στην κατάληψη του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ στη Θεσσαλονίκη από τους εργαζόμενους που το αυτο-διαχειρίζονται μέχρι σήμερα. Ο εικαστικός παρακολουθεί το περιβαλλοντικό κίνημα και έχει δημιουργήσει μια σειρά ταινιών που εξετάζουν ζητήματα κλιματικού ακτιβισμού. Στον ίδιο χώρο τρέχει η έκθεση Bona-Fide 2, μια συνεργασία της ιστορικού Κυβέλης Μαυροκορδοπούλου και της εικαστικού Elsa Brès σε επιμέλεια ΠΑΤ, πλαισιωμένες από ένα δημόσιο πρόγραμμα που έχει συνθέσει η ΠΑΤ. Το State of Concept βρίσκεται στην Τούσσα Μπότσαρη 19 και το Σάββατο ανοίγει στις 12 για να κλείσει στις 5 το απόγευμα.
Στο 20 του ίδιου δρόμου, η Misc φιλοξενεί την έκθεση ,Unlikely Outcomes.The Exhibition του φωτογράφου Νικόλα Βεντουράκη ο οποίος εδώ επανεξετάζει ορισμένες από τις σημαντικότερες θεματικές και προσεγγίσεις που τον απασχολούν. Περιπλανώμενοι ανάμεσα σε οικείες και δημόσιες σκηνές, ερχόμαστε αντιμέτωποι με υπαρξιακά ερωτήματα μέσα από μια ασυνήθιστη χρήση των ντοκιμαντερίστικων πτυχών του μέσου της φωτογραφίας με στόχο την αμφισβήτηση της χρηστικής της αξίας. Ο Βεντουράκης εναποθέτει στον παρατηρητή την ευθύνη να συναρμολογήσει τα θραύσματα μιας αφήγησης που τελικά μας οδηγεί στα πιο θεμελιώδη κατώφλια: του φωτός και του σκότους, της ζωής και του θανάτου. Η Misc τα Σάββατα ανοίγει 12 και κλείνει 6.