How It Is IS στο OKAY Initiative Space

Σαββατιάτικη βόλτα στην Κυψέλη

Είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης και ως τούτου ολοζώντανη και πολυπολιτισμική. Σήμερα πάμε Κυψέλη για ένα φεστιβάλ ενότητας και αλληλεγγύης, τέσσερις εκθέσεις και ένα μπαρ που μόλις άνοιξε

Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου συντονιζόμαστε με το Movement Radio, τον  διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Στέγης ο οποίος θα εκπέμπει από τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και παρουσιάζει το “Mediterranean Futures: Communities – Creating the Collective Body” γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη, με ελεύθερη είσοδο. Είναι ένα διήμερο event που εξερευνά τη δύναμη των δικτύων και την κίνηση ανθρώπων, ήχων και ιδεών φέρνοντας στο προσκήνιο τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων της πόλης. Το πρόγραμμα που αρχίζει στις 2 το μεσημέρι και τελειώνει τα μεσάνυχτα περιέχει DJ και live sets, συζητήσεις, ένα διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά, παραδοσιακοί χοροί, ξεχωριστές γεύσεις αλλά και πολλές άλλες εκπλήξεις. Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης βρίσκεται στη Φωκίωνος Νέγρη 42.

Στο 7 της οδού Κεφαλληνίας μόλις άνοιξε ένας νέος χώρος, το OKAY Initiative Space, και η πρώτη του έκθεση είναι γεγονός από προχθές 5 Μάϊου. Η ομαδική επτά νέων καλλιτεχνών How It Is IS αφορά ένα σώμα έργων που μέσω του πειραματισμού ποικίλων υλικοτήτων, επιχειρούν να ξεφύγουν από μια φαινομενική λειτουργικότητα εισάγοντάς μας σε ένα πεδίο εναλλακτικών αφηγήσεων. Έργα που χρησιμοποιούν πρακτικές που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την διάλυση, τελικά διανοίγουν νέες δυνατότητες.

Στον χώρο τέχνης Εκτός (Ι. Δροσοπούλου 17Α), η  Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει την έκθεση του Παναγιώτη Πριστούρη «Εκ ΦύΣΕΩΣ» με έργα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 5 χρόνια, φανερώνοντας στον θεατή όχι μόνο στιγμιότυπα και τοπία από το φυσικό περιβάλλον αλλά και προσεγγίσεις αυτού μέσα από μια κοντινή ματιά. Τα έργα αφορούν σε τεχνικές ξυλογραφίας και ξηρής χάραξης, σε ζελατίνα και πλεξιγκλάς. Ο καλλιτέχνης δεν μένει μόνο στην ασπρόμαυρη απεικόνιση αλλά πειραματίζεται και με συνδυασμό γήινων χρωμάτων άλλοτε σε έντονους και άλλοτε σε απαλούς τόνους. Σήμερα Σάββατο 7 Μαϊου είναι η τελευταία ημέρα της έκθεσης.

Έργο του Στέφανου Δασκαλάκη

Τελευταία μέρα σήμερα και για την  ατομική έκθεση του ζωγράφου Στέφανου Δασκαλάκη με τίτλο «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου – Στέφανος Δασκαλάκης: Ζωγραφική 2013 – 2021» στον χώρο 16 Φωκίωνος Νέγρη σε επιμέλεια της Ειρήνης Οράτη. Η έκθεση παρουσιάζει 25 ζωγραφικές συνθέσεις, κυρίως μεγάλων διαστάσεων κάποιες από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ακολουθώντας μια χρονολογική προσέγγιση, η έκθεση φανερώνει την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας του καλλιτέχνη, μέσα από τις θεματικές ενότητες που τον απασχολούν: η ανθρώπινη μορφή και η γυναικεία φιγούρα, η σημασία της τοποθέτησης του μοντέλου στο ατελιέ και η κατάλληλη «σκηνογραφία» της εικόνας, η παρατήρηση της πραγματικότητας την ώρα της ζωγραφικής πράξης, η αποτύπωση του φωτός και της σκιάς και οι εσωτερικοί χώροι.

«Από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της έκθεσης είναι το γεγονός ότι παρουσιάζει την τεχνολογία ως μία εν δυνάμει νέα παράδοση. Φέρνει έτσι μαζί έννοιες που δεν συνδέουμε με την τεχνολογία όπως την παράδοση και την τελετουργία. Επιπλέον, βάζει τον θεατή να σκεφθεί την τεχνολογία από και σε σχέση με δύο χρονικά σημεία: βλέπει την παράδοση όχι μόνο από την θέση του παρόντος με τα μάτια στραμμένα στο παρελθόν αλλά από την θέση ενός μελλοντικού θεατή που βιώνει την τεχνολογία ως την γλώσσα παραδόσεων που επαναλαμβάνονται και εμπεδώνουν την συνέχεια με το παρελθόν». Αυτά γράφει μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Κοροξενίδη στο theartnewspaper.gr στην κριτική της για την ομαδική έκθεση «Paradoxical e–Traditions» που επιμελείται η Γεωργία Λιάπη. Διαβάστε την εδώ πριν επισκεφθείτε την έκθεση στο P.E.T projects (Κερκύρας 87).

Το Έπρεπε είναι η καινούργια άφιξη στην Κυψέλη, επικεντρώνεται στα spirits και στους συνδυασμούς τους με φαγητό και έχει την υπογραφή της ομάδας που έχουν τις Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό. Δίνε έμφαση στην εποχικότητα των προϊόντων (τόσο στα κοκτέιλ όσο και στα πιάτα) και λειτουργεί με τη φιλοσοφία του zero waste. Μετά από τόσο τέχνη, ένα Νεγκρόνι στην Αγίας Ζώνης και Μηθύμνης είναι ό,τι έπρεπε…

 

TAGS