Άποψη της έκθεσης «A Grammar on Gestures» στην Κourd Gallery

Σαββατιάτικη βόλτα σε Εξάρχεια – Νεάπολη

Από τους πρόποδες του Λυκαβηττού μέχρι τον λόφο του Στρέφη και από την πολύβουη νυχτερινή Ασκληπιού μέχρι τα στενά γύρω από τη θρυλική πλατεία, τα «πεδινά» Εξάρχεια και η «ορεινή» Νεάπολη κρατούν ακόμη την γοητεία του ανήσυχου και ανυπότακτου γαλατικού χωριού με εναλλακτικά στέκια κάθε είδους και νέες ιδέες για πολιτιστικές δράσεις και ψυχαγωγία. Η σαββατιάτικη βόλτα μας περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις και μια στάση για αλλιώτικο brunch.

Ξεκινάμε από ψηλά, σχεδόν από τον Λυκαβηττό, και την Κourd Gallery (Κασσιανής 2 και Φαναριωτών) όπου η ομαδική έκθεση «A Grammar on Gestures» σε επιμέλεια Jurriaan Benschop ενώνει τη δουλειά πέντε ζωγράφων (Maria Capelo, Mark Lammert, Michael Markwick, Béatrice Dreux και David Benforado) οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη δουλειά τους ως μια πρακτική μεταμόρφωσης. Ανθρώπινες μορφές, ζώα ή στοιχεία του φυσικού τοπίου εμφανίζονται στα έργα τους, όμως αυτά τα μοτίβα δεν παρουσιάζονται με έναν μοναδικό ή ξεκάθαρο τρόπο, αλλά ούτε ως θέμα επί τούτου. Αντιθέτως, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η δυναμική των σχημάτων, η ικανότητα των μορφών να περιστρέφονται και να αλλάζουν εμφάνιση κατά τη θέαση τους. Τα Σάββατα η γκαλερί ανοίγει στις 11 και μένει ανοιχτή έως τις 3.

Κατηφορίζουμε προς Εξάρχεια και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι τα Σάββατα είναι απλωμένη εδώ η περίφημη λαϊκή της Καλλιδρομίου, οπότε ψωνίζουμε στα γρήγορα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και περνάμε οπωσδήποτε από το νέο talk of the town όχι μόνο της περιοχής αλλά όλου του κέντρου. Στο The Black Salami Microbakery πηγαίνεις νωρίς γιατί οι νοστιμιές του εξαντλούνται μέχρι να πεις «σαλάμι». Εδώ, θα κάνεις απολαυστικό «brunch στα όρθια» με φοβερά σάντουιτς με παστράμι και πεκορίνο ή λουκάνικο και coleslaw, φοκάτσιες, χορτόπιτες και οτιδήποτε άλλο προϋποθέτει ζύμη η οποία εδώ είναι υψηλών προδιαγραφών (Ζωοδόχου Πηγής 71)

Επόμενη στάση η πλατεία Εξαρχείων και η CheapArt (Ανδρέα Μεταξά 25) όπου ο Νίκος Αρτέμης παρουσιάζει ένα εγχείρημα, το Opera di Bestia που συνδυάζει εικαστικές τέχνες και ηλεκτρονική μουσική. Προβολές, γλυπτά και μουσική από παλαιότερους κύκλους επανασυντίθενται και ανασημασιοδοτούνται, μέσα σε ένα παροπλισμένο μπαρ, πανηγυρίζοντας τη δεκαετή πορεία του OdB που ξεκίνησε ακριβώς από εδώ το 2012. Η έκθεση τα Σάββατα λειτουργεί από τη 1 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.

Σε απόσταση… δευτερολέπτων (στην ίδια διεύθυνση) βρίσκεται και το Potential Project όπου τρέχει η έκθεση «Tomorrow is but an assumption» του Βαγγέλη Σάββα. Είναι έργα που έχουν δημιουργηθεί με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας (παραγωγή τρισδιάστατης εικόνας από πολλαπλές φωτογραφίες) αποτυπώνοντας μη-ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του χώρου, οι οποίες προέρχονται από εικόνες και καταγραφές πραγματικών τόπων (στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αθήνα ως θέα από τους λόφους της). Η αντιστροφή της εστίασης κάνει την πιστή τρισδιάστατη αποτύπωση τους ανέφικτη, ένα στοιχείο με κεντρικό ρόλο στο σώμα της δουλειάς που παρουσιάζεται. Ένας κόσμος πλασμένος και πραγματικός ταυτόχρονα. O χώρος τα Σάββατα λειτουργεί από τη 1 έως τις 5.

Στο 60 της Εμμ. Μπενάκη κάνουμε την τελευταία μας στάση για την έκθεση του Barba Dee στο ΚΥΑΝ Project Space. Ο χώρος παραχωρήθηκε για τέσσερις μήνες ως residency, με σκοπό ο καλλιτέχνης να κάνει μια παρουσίαση της έρευνας και του έργου που παρήγαγε κατά τη διάρκεια αυτή. Η έκθεση «ΚΑΦΕ-ΣΝΑΚ-ΜΠΑΡ “ΤΑ ΠΑΘΟΙ”» αποτελείται από ζωγραφικά έργα η σύνθεση των οποίων βασίζεται στην αισθητική των σύγχρονων ψηφιακών κολάζ. Οι εικόνες που εμφανίζονται είτε πρωτεύουσες είτε δευτερεύουσες σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα αφηγήσεων που περιστρέφονται γύρω από την σύγχρονη ελληνική ταυτότητα. Είναι ανοιχτά από τις 12 ως τις 6 το απόγευμα.

TAGS