«Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ»

Σαββατιάτικη βόλτα από τον Λυκαβηττό στο Μέγαρο

Για σήμερα σας προτείνουμε μια μαραθώνια ολοήμερη βόλτα που θα ξεκινήσει από τους πρόποδες του Λυκαβηττού και θα καταλήξει στο Μέγαρο Μουσικής και στο γειτονικό Πάρκο Ελευθερίας.

Στη διαδρομή θα απολαύσουμε ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, γλυπτική αλλά και σινεμά. Και φυσικά θα τσιμπήσουμε και κάτι στο ενδιάμεσο.

Θα ξεκινήσουμε από την Kourd Gallery, στην οδό Κασσιανής, ψηλά στη Νεάπολη, όπου ο Δαυίδ Μπενφοράδο εκθέτει τους «Κατακλυσμούς» του, έντεκα έργα μεγάλων διαστάσεων που «αποπνέουν μια τέτοια αίσθηση τοπίου ώστε ο θεατής να νομίζει ότι αντικρύζει φυσικά φαινόμενα ή υπερφυσικές πραγματικότητες. Η γκαλερί σήμερα Σάββατο ανοίγει στις 11 και κλείνει στις 3.

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Αρματολών και Κλεφτών 48) τρέχουν παράλληλα δυο εκθέσεις: Στην «Α plot twist that everyone missed» η Δήμητρα Βάμιαλη παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς των τελευταίων δύο ετών, που αποτελείται από ζωγραφικά έργα σε λινό, μια σειρά έργων σε χαρτί και μία μικρής κλίμακας εγκατάσταση ενώ στην «Kundalini Arithmetics» του Δημήτρη Αντωνίτση, όπως γράφει η Giti Nourbakhsch, θα δούμε «έργα που μπορεί θεωρηθούν σχέδια, γλυπτικά αντικείμενα, χαλιά, κοσμήματα, μηχανές του χρόνου». Τα Σάββατα η γκαλερί λειτουργεί από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα.

Στη συνέχεια περνάμε από το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας για να δούμε τις δύο εγκαταστάσεις της Δανάης Στράτου «Burning Issues – Merimbula όπου τα δύο βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται αντιπαραθετικά είναι η αναπαράσταση ενός υγιούς δάσους, στη μία εγκατάσταση, και η βιντεοσκοπημένη εικόνα ενός φύλλου χαρτιού που φλέγεται ασταμάτητα με πολύ αργό ρυθμό, στην άλλη. Τα Σάββατα η έκθεση κλείνει στις 3.

Εδώ θα κάνουμε ένα διάλειμμα για να απολαύσουμε τις νοστιμιές της Ηλέκτρας Ρίγκου και της Ελένης Σαράντη, όπως ένα πικάντικο Tikka Masala Burger και μετά ένα Noah mosaic που είναι κάτι σαν τιραμισού με namelaka και καραμελωμένα πεκάν. Φυσικά έχουμε καθίσει στο Noah του Πάρκου Ελευθερίας. Και αφού πιούμε και έναν καφέ συνεχίζουμε προς τη Δεινοκράτους.

Έργο του Δημήτρη Αντωνίτση

Σήμερα Σάββατο 28 Μαΐου ολοκληρώνεται στην Gagosian Athens, η έκθεση της Vera Lutter «Fragments of Time Past», με φωτογραφίες από την αρχαία αρχιτεκτονική της Αττικής αλλού. Όπως γράφει η Αλεξάνδρα Κοροξενίδη στην κριτική της (διαβάστε την ολόκληρη εδώ) «οι φωτογραφίες της εκπέμπουν και απορροφούν το φως και αντίστοιχα τα μνημεία που αναπαριστούν επιβάλλονται στο θεατή, βγαίνουν προς τα έξω αλλά και τον προσκαλούν εντός του χώρου τους. Αυτή η διττή κατάσταση δημιουργεί μία μετέωρη αίσθηση ανάμεσα στην ηρεμία και μία ανησυχία». Τα Σάββατα η Gagosian (Αναπήρων Πολέμου 22) ανοίγει στις 11 και κλείνει στις 7.

Τελευταίος εικαστικός σταθμός το Μέγαρο Μουσικής και η έκθεση Capto Vacui του Κωνσταντίνου Δρέγου όπου μεταξύ σχεδίου και ζωγραφικής, επιστήμης και μύθου, και πάντα με μια ήπια παλέτα, οι καμβάδες του καλλιτέχνη καταλαμβάνονται από υποδηλώσεις για φαινομενικά σύνθετες, αφηρημένες διατυπώσεις ευρηματικών διαδικασιών. Αριθμοί, σύντομες εξισώσεις, σπαράγματα αρχιτεκτονικών ή άλλων σχεδίων, λέξεις, διαγράμματα κ.ά. προβάλλουν ενταγμένα ή αντιπαρατιθέμενα μέσα από χειρονομιακές και ζωγραφικές περιοχές των καμβάδων. Η έκθεση καταλαμβάνει τον χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής και τα Σάββατα είναι ανοιχτή μέχρι τις 8 το βράδυ.

Άποψη της έκθεση του Κωνσταντίνου Δρέγου στο Μέγαρο Μουσικής

Και μετά πάμε σιγά σιγά να πιάσουμε θέση στο θερινό σινεμά που στήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας για το τετραήμερο Greek Night Cinema Festival. Απόψε το πρόγραμμα έχει την «Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα με τον Μάκη Παπαδημητρίου και τον Μιχάλη Σαράντη στο ρόλο δυο φίλων που φυτοζωούν σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας και αποφασίζουν να ασχοληθούν με την εξαφάνιση μια διάσημης πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90. Η προβολή αρχίζει στις 9:15.

TAGS