Martin Belou στην Bernier/Eliades

Σαββατιάτικη βόλτα από το Θησείο στα Πετράλωνα

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, έχουμε ως αφετηρία τη σκιά την Ακρόπολης και φτάνουμε μέχρι τα Πετράλωνα, απολαμβάνοντας τέχνη και γεύσεις σε μια πόλη που είχαμε καιρό να τη δούμε τόσο ήσυχη.

Ξεκινάμε  την περιήγηση από το Μουσείο Ηρακλειδών, στο κτήριο της Αποστόλου Παύλου 37, στο Θησείο. Η «Αμαζονομαχία» που εκτίθεται εδώ είναι ένα εγχείρημα της Ισπανίδας Clara Carvajal, που στοχεύει στην επανεκτίμηση του μύθου των Αμαζόνων, μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο. Με βάση τις επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολεμιστριών κατά τον 6 αι. π.Χ., η καλλιτέχνιδα δημιουργεί μια σύγχρονη Αμαζονομαχία επεμβαίνοντας σε αναπαραγωγές των δεκατεσσάρων μετοπών της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα. Η έκθεση, υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Carmen Fernandez Ortiz, αποτελείται από 30 έργα.

Κατεβαίνουμε στην Πλατεία Ασωμάτων για την έκθεση που είναι αφιερωμένη στο Εργαστήριο του Γλύπτη, ένας χώρος όπου κυριαρχούν οι έντονοι ήχοι και θόρυβοί των εργαλείων του, σε μια προσπάθεια να δαμαστούν υλικά όπως ο πηλός, ο γύψος, η πέτρα, το μάρμαρο και τα μέταλλα. Όλα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά όπου  παρουσιάζονται έργα, προπλάσματα, εργαλεία και αρχειακό υλικό από τον χώρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων γλυπτών —ανδρών και γυναικών—, προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες του χώρου δημιουργίας τους και να αποτυπωθούν, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, η καθημερινότητά τους, οι σχέσεις μαθητείας, φιλίας και συμπόρευσης, καθώς και οι πορείες τους, που άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε διαφοροποιούνται.

Σειρά έχει τώρα η γκαλερί Bernier/Eliades, στην οδό Επταχάλκου  όπου θα δούμε την έκθεση γλυπτικής του Γάλλου καλλιτέχνη Martin Belou. Είναι ένα σύνολο έργων βασισμένο στο ίδιο μορφικό και υλικό λεξιλόγιο που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Ο Belou χρησιμοποιεί μια συνδυαστική αρχή που συνίσταται στη σύζευξη υλικών σύμφωνα με το νόμο της ισχυρότερης αντίθεσης: το πολύ λεπτό με το πιο ογκώδες, το πιο πολύτιμο με το πιο άγριο, το επιβλητικό με το μικροσκοπικό. Μέσω της τοποθέτησής τους, σύμφωνα με την κατάσταση των αντικειμένων, της σκηνογραφίας που περιορίζεται σε στοιχειώδεις διατάξεις, τα γλυπτά δίνουν την εντύπωση υπομνήσεων των οποίων το νόημα παραμένει κρυφό.

Είμαστε ήδη στα Πετράλωνα και κάνουμε μια στάση στο εργαστήριο της Υφής, στην Αλκμήνης 16 για να θαυμάσουμε τα μοντέρνα κεραμικά (χρηστικά ή διακοσμητικά, για οικιακή ή επαγγελματική χρήση) που φτιάχνουν οι Αιμιλία, η Αντιγόνη και η Βασιλίνα, οι οποίες οργανώνουν και workshops αλλά καλούν και καλλιτέχνες (ακόμη και σεφ) για να συνδυάσουν τις δουλειές τους.

Line Athens

To Line Athens είναι η τελευταία άφιξη των Πετραλώνων και έχει την υπογραφή δυο bartenders από την ομάδα του The Clumsies (Νο 4 στα καλύτερα μπαρ του κόσμου), του Βασίλη Κυρίτση και του Νίκου Μπάκουλη, καθώς και του Δημήτρη Νταφόπουλου (των αναψυκτικών Three Cents). Είναι all day resto-bar με έμφαση στο κρασί από φρούτα, την μπίρα μικροζυθοποιίας (Alea), στον ψαγμένο καφέ (Wise Cup), στα ψωμιά που παρασκευάζονται επί τόπου, στην κουζίνα του σεφ Παύλου Κυριάκη και τα 12 signature cocktails του Γιάννη Βαβαδάκη. Βρίσκεται στην οδό Αγαθοδαίμονος 37, στον χώρο (με αίθριο και αυλή) που παλιά λειτουργούσε ένα παράρτημα της γκαλερί Ζουμπουλάκη.

TAGS