Mozes Incze «Ringató / Rocking», oil on canvas, 60 x 70 cm, 2021

Σαββατιάτικη βόλτα: Από το Κολωνάκι στο Παγκράτι

Δύο μουσεία, μια γκαλερί και ένα φεστιβάλ θα γεμίσουν την ημέρα με πολύ ζωγραφική και πρωτότυπες εκδόσεις.

Σε αυτόν τον εικαστικό περίπατο μάλλον σας έχουμε βάλει δύσκολα καθώς έχουμε συμπεριλάβει δυο μεγάλες αφιερωματικές εκθέσεις (του Παρθένη και του Κόντογλου) που χρειάζονται αρκετή ώρα η κάθε μια για να εμπεδωθεί. Μετρήστε το χρόνο και τις δυνάμεις σας και δεν θα παρεξηγήσουμε αν επιλέξετε τη μόνο τη μια.

Όπως και να ‘χει ξεκινάμε βγαίνοντας από το μετρό του Ευαγγελισμού. Δίπλα από το άλσος του νοσοκομειου είναι η οδός Υψηλάντου και στο 24 βρίσκεται η γκαλερί Alma όπου εκθέτει ο Mozes Incze. Η δουλειά του ζωγράφου (ο οποίος είναι ρουμανικής καταγωγής και εργάζεται στην Ουγγαρία) θέτει υπαρξιακά ερωτήματα όπως το νόημα της πραγματικότητας, την ικανότητα να προσεγγίσουμε την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την παράσταση της ή την σύγκρουση του χώρου και του χρόνου. Η έκθεση έχει τίτλο «Unpacking» και η γκαλερί τα Σάββατα ανοίγει στις 11 το πρωί για να κλείσει στις 3 το μεσημέρι.

Κατεβαίνουμε στη Βασιλίσσης Σοφίας και περνάμε απέναντι, προς την Εθνική Πινακοθήκη.  Πάρτε μια βαθιά ανάσα γιατί εδώ μας περιμένουν 150 έργα ενός πρωτοπόρου δημιουργού του 20ου αιώνα, του Κωνσταντίνου Παρθένη. Τοπία, μυθολογικές σκηνές, πορτρέτα και νεκρές φύσεις που ξεδιπλώνουν το πολυδιάστατο έργο ενός «κοσμοπολίτη νεωτεριστή και οραματιστή μιας ιδεατής και διαχρονικής Ελλάδας» όπως γράφει η Χάρις Κανελλοπούλου στο The Art Newspaper Greece.

Μπαίνουμε στο Παγκράτι και εδώ θα κάνουμε μια στάση για ένα σάντουιτς με ιταλική προφορά. Το Borghese στο 19 της Αρχελάου, φτιαγμένο από την ομάδα του διπλανού Tre Sorelle, έβγαλε τα τραπεζάκια του έξω πριν από λίγο καιρό και συνδυάζει το street food με το deli. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο σε βιτρίνα, όλα φτιάχνονται με την παραγγελία, με προσεγμένες πρώτες ύλες, χορταστικές αναλογίες και ευφάνταστους συνδυασμούς. Α, και μπορείτε να αγοράσετε και υλικά για το σπίτι.

Τώρα είμαστε έτοιμοι για άλλη μια μεγάλη και σημαντική έκθεση. Στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες το αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου, συνδυάζεται άλλωστε και με την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εδώ θα δούμε όχι μόνο ένα πλήρες πανόραμα του έργου του Αϊβαλιώτη δημιουργού αλλά και έργα των μαθητών του και όσων υπήρξε σημαντική επιρροή (όπως ο Τσαρούχης, ο Εγγονόπουλος και ο Λεβίδης).  Η έκθεση «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους» το Σάββατο λειτουργεί μέχρι τις 6 απόγευμα. Και αν αναρωτιέστε πόσο μοντέρνος είναι ο Κόντογλου, ο Γιώργος Μυλωνάς έχει μερικές απαντήσεις εδώ.

Τέλος, μη ξεχνάτε πως αυτό το τριήμερο στο Ωδείο Αθηνών οι καλλιτεχνικές εκδόσεις έχουν τη γιορτή τους. Στο Athens Art Book Fair συμμετέχουν 80 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον παράλληλο πρόγραμμα. Είναι ο θεσμός που με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας των σύγχρονων καλλιτεχνικών εκδόσεων, φέρνει κοντά καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές, DIY εκδόσεις και πολλές άλλες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το έντυπο ως δημιουργικό μέσο. Το ωράριο του Σαββάτου είναι 11 το πρωί με 9 το βράδυ.

TAGS