Έργο του Μάξιμου Μανώλη

Σαββατιάτικη βόλτα από τα Πετράλωνα στο Γκάζι

Όσο κι αν υποψιαζόμαστε πως ο καιρός θα είναι κάπως βαρύς και βροχερός αυτό το Σάββατο, πιθανότατα οι τρεις εκθέσεις και το φεστιβάλ που προτείνουμε θα συνθέσουν μια όμορφη βόλτα, έστω και με φθινοπωρινά χρώματα.

Ξεκινάμε από την οδό Αλκινόης και τον χώρο τέχνης Alkinois Project Space όπου σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου είναι η τελευταία ημέρα της έκθεσης  «Έξω Εδώ στην Περίμετρο» του Βασίλη Μπότουλα. Η έκθεση αποτελείται από δύο σειρές έργων που έχουν ως αφορμή την καταστροφική και πολύνεκρη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην ανατολική Αττική. Όντας μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο Μπότουλας πέρασε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, καθώς και όλα όσα ακολούθησαν, μέσα από ένα δικό του, προσωπικό «φίλτρο», μετατρέποντας εικόνες και μνήμες σε μία δική του οπτική αφήγηση που έρχεται και προστίθεται στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων. Περιλαμβάνοντας έργα σε χαρτί, μία γλυπτική εγκατάσταση και μία βιντεοπροβολή με ήχο, η έκθεση συνοψίζει ένα ουσιαστικό κεφάλαιο στην εξέλιξη του έργου του Βασίλη Μπότουλα, όπου η τεχνική ωριμότητα συναντά την εκφραστική καθαρότητα, και η ατομική προοπτική τη συλλογική μνήμη. Ο χώρος τα Σάββατα ανοίγει στις 11 το πρωί και κλείνει στις 4. Α, κι αν θέλετε να πάτε διαβασμένοι διαβάστε τη συνέντευξη που μας έδωσε ο καλλιτέχνης εδώ.

Έργο της Uman

Συνεχίζουμε προς την οδό Δημοφώντος όπου αν και πρωί θα πούμε «Goodnight, sweetdreams» γιατί αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης της Uman στην Eleni Koroneou Gallery. Το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο της καλλιτέχνιδας που γεννήθηκε στη Σομαλία, μεγάλωσε στην Κένυα και ζει στις ΗΠΑ, εκδηλώνεται συχνά σε ενστικτώδη σχήματα και χρώματα που συνυπάρχουν ποιητικά στους καμβάδες της και αντικατοπτρίζουν την κληρονομιά της έχοντας μεγαλώσει στην έρημο της Ανατολικής Αφρικής. Επίσης, παράλληλα με τις αφρικανικές της ρίζες, η πρακτική της Uman επηρεάζεται άμεσα από τις εποχιακές αλλαγές του αγροτικού τοπίου βόρεια της Νέας Υόρκης όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια, ενώ διερευνά τις ψυχολογικές καταστάσεις που επιφέρουν οι αλλαγές αυτές. Και αν αναρωτιέστε για τον τίτλο της «έκθεσης» να σας πούμε ότι τα έργα έχουν δουλευτεί αργά τις νύχτες. Τα Σάββατα η γκαλερί ανοίγει στις 12 και κλέινει στις 4.

Τρίτη στάση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» όπου ο Μάξιμος Μανώλης παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Beyond Time». Εδώ θα δούμε ζωγραφικά έργα  από όλη την  πορεία του καλλιτέχνη με τη θεματολογία να περιλαμβάνει ως επί το πλείστον έργα με συμβολική διάσταση επηρεασμένα απ’ την ινδική μυθολογία μέχρι και τον ευρωπαϊκό αποκρυφισμό (κάποια από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί και ως εξώφυλλα μουσικών άλμπουμ) καθώς επίσης και κάποιες πιστές αντιγραφές έργων σπουδαίων δασκάλων από τους οποίους έχει επηρεαστεί,  όπως A. Cabanel, J. L. David και A. Bouguereau. Το ύφος του έχει ως βάση την κλασική ζωγραφική, με επιρροές από το ιταλικό μπαρόκ έως την γαλλική τέχνη του 19ου αιώνα, με αρκετά σύγχρονα και προσωπικά στοιχεία. Η έκθεση τα Σάββατα έχει ωράριο 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι.

Και περνάμε απέναντι την Πειραιώς για να καταλήξουμε στην Τεχνόπολη. Εδώ το Meet Market, η πολύχρωμη μετακινούμενη αγορά της πόλης, επιστρέφει για 131η (!) συνεχή φορά το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ. Περισσότεροι από 120 σχεδιαστές, καλλιτέχνες, μικροί παραγωγοί και συλλέκτες, ανάμεσα τους και 30(!) new entries, γίνονται νομάδες, βγαίνουν από τα ατελιέ, τα καταστήματα και τα εργαστήρια τους και συγκεντρώνονται όλοι μαζί στο ίδιο σημείο, για να μας ξεναγήσουν στη δημιουργική πλευρά της σύγχρονης Αθήνας. Θα μας παρουσιάσουν τις φρέσκες ιδέες τους μεταφρασμένες μέσα από ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, αντικείμενα τέχνης και διακόσμησης, προϊόντα wellness & περιποίησης, είδη για το παιδί, βιολογικά τρόφιμα, vintage θησαυρούς και πολλά ακόμα, ενώ δεν θα λείπουν οι street food λιχουδιές για γεύμα ολόκληρο ή λύση στη λιγούρα της βόλτας, οι μπύρες από τοπικές μικροζυθοποιίες και τα κοκτέιλς!

 

TAGS