Το έργο “A Surge of Power (Jen Reid) 2020” του Marc Quinn στη θέση του αδριάντα του Έντουαρντ Κόλστον, στο Μπρίστολ. (AP Photo/Matt Dunham)

Η επίδραση του Βlack Lives Matter στην τέχνη στο δημόσιο χώρο

Σε ποιο βαθμό το κίνημα Βlack Lives Matter άλλαξε το σκεπτικό και τις αναθέσεις της τέχνης στο δημόσιο χώρο; Το ζήτημα αυτό συζητά ο Βασίλης Ντούπας με τη Συραγώ Τσιάρα, αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus στη Θεσσαλονίκη και διευθύντρια της Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης.

Το νέο επεισόδιο του Art Matters, του podcast του The Art Newspaper Greece, συνεχίζει την συζήτηση για την τέχνη στο δημόσιο χώρο. Με εκτενή αναφορά στις ψηφιακές δράσεις του μουσείου, που αποτελούν μια άλλη μορφή του δημόσιου χώρου, η συζήτηση του Βασίλη Ντούπα με τη Συραγώ Τσιάρα επικεντρώνεται στα γεγονότα που οδήγησαν στην αποκαθήλωση δημόσιων γλυπτών σε Βρετανία και Αμερική, θέτοντας σημαντικά πολιτικά, φιλοσοφικά και δημοκρατικά ερωτήματα και καταλήγει σε μια επισκόπηση της πρακτικής της δημόσιας γλυπτικής στη χώρα μας και στις κοινότητες που υπο-εκπροσωπούνται και αποζητούν ορατότητα και σεβασμό.

Γίνεται λόγος για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας για την ένδεια πολιτικής με συνέχεια και συνέπεια σε βάθος χρόνου, αλλά και τις ευτυχείς ανατροπές, όπως η τοιχογραφία για το Ζακ Κωστόπουλο στα Εξάρχεια, αλλά και τη συζήτηση που έχει ανακύψει για τη χρήση της πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια συνομιλία που φιλοδοξεί να εγείρει ερωτήματα και να προβληματίσει.

 

Ακούστε το podcast εδώ

TAGS