Παύλος Τσάκωνας: «Βρίσκω μια αλήθεια στις “λαϊκές” ή στις δημοφιλείς εκφράσεις του πολιτισμού μας»

Πολλοί γνωρίζουν τον εικαστικό Παύλο Τσάκωνα από το τεραστίων διαστάσεων έργο στην Ομόνοια, που απεικονίζει τα «χέρια» του Albrecht Durer, ή ακόμα και από την εμπνευσμένη δημιουργία στην πρόσοψη του αθηναϊκού εστιατορίου Προβελέγγιος. Ωστόσο, αυτά αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα της δουλειάς του Έλληνα εικαστικού, η οποία περιλαμβάνει κυρίως ζωγραφικά έργα που αναπτύσσονται σε διαφορετικά μεγέθη και επιφάνειες. Η δουλειά του ερευνά ένα ευρύ φάσμα αντιθετικών εννοιών, αναφορών και πηγών, ενώ συχνά αναφέρεται σε θέματα και αντικείμενα της βιομηχανικής και αστικής κουλτούρας, της διαφήμισης, του διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδιών.

 

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της εικαστικής σου πρακτικής;

Δείχνω ενδιαφέρον για πολλά διαφορετικά θέματα και εξερευνώντας τα προσπαθώ να εντοπίσω συνδέσεις, συσχετισμούς και διαφορές. Συλλέγω εικόνες τις οποίες άλλες φορές επεξεργάζομαι εξαντλητικά, τις συνθέτω μεταξύ τους σαν κολάζ και άλλες τις αντιγράφω αυτούσιες αφαιρώντας περιττά κατα την άποψη μου στοιχεία ή κάνοντας ελαφρές παραμορφώσεις. ‘Άλλοτε ακολουθώ παραδοσιακούς κανόνες σύνθεσης και χρώματος ενώ άλλες φορές θέτω δικούς μου. Κάποιες φορές δουλεύω πάνω σε μια ενότητα απολύτως ψυχρά και τεχνικά ενώ σε άλλες περιπτώσεις βασισμένος στο συναίσθημα. Μπορεί να φτιάξω μια φόρμα από το μυαλό μου και ταυτόχρονα να αναφερθώ σε έτοιμες εικόνες. Επιχειρώντας να δομήσω μια αφήγηση συνδέοντας αυτές τις ετερόκλητες ζωγραφικές προσεγγίσεις κάνω ένα παιχνίδι-σχόλιο πάνω στην αντίληψη και τις αισθητικές θεωρίες. Στο σύνολο της δουλειάς μου κυριαρχούν στοιχεία έκπληξης, παιχνιδιού, αντιθέσεων, το απροσδόκητο και το αλλόκοτο.

Παύλος Τσάκωνας «Apocalypse». Έκθεση «In Total Light», Allouche Benias Gallery (2019)

 

Από πού αντλείς έμπνευση; 

Τα ερεθίσματα μπορεί να είναι από μια μπανάλ λεπτομέρεια ή ένα καθημερινό αντικείμενο εώς κάποιο γεγονός της επικαιρότητας ή την ιστορία της τέχνης. Από τις επιστήμες, τα μαθηματικά , τη γεωμετρία μέχρι την αισθητική του λούμπεν , την φτηνή γραφιστική και την διαφήμιση. Εκεί που βρίσκω μια αλήθεια που με ενδιαφέρει είναι στις “λαϊκές” ή στις δημοφιλείς εκφράσεις του πολιτισμού μας.

 

Με τι καταπιάνεσαι αυτή την περίοδο;

Κυρίως ασχολούμαι με το παιδί μου που είναι δύο σχεδόν χρονών ενώ παράλληλα ετοιμάζω κάποιες ενότητες έργων. Μία από αυτές έχει ως αφορμή τον ζωδιακό κύκλο για να μιλήσει για θέματα όπως οι ταξινομήσεις , τα δεδομένα, οι πληροφορίες και το τι είναι γνώση με τη μορφή ζωγραφικών σημειώσεων πάνω στο τελάρο. Η άλλη είναι μια προσπάθεια απεικόνισης φιλοσοφικών εννοιών με αφορμή τις αρετές και τα ελαττώματα όπως τα έχουν κατηγοριοποιήσει οι θρησκείες.

 

Μετά το πέρασμα της πανδημίας, τι έμεινε; Πώς επηρέασε αυτή η κρίση τη δουλειά σου;

Κλειστήκαμε πολύ στα σπίτια και πολλά πράγματα έμειναν αρκετά πίσω. Εγώ εργαζόμουν στο εργαστήριο κανονικά όσο μπορούσα μα δεν μου άρεσε αυτό το καθεστώς εγκλεισμού και ειδικά την δεύτερη φορά δυσκολεύτηκα με τους περιορισμούς. Αρκετές δουλειές ακυρώθηκαν άλλες αναβλήθηκαν και οι κρατικές επιδοτήσεις ήταν πολύ μικρές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς και ετεροχρονισμένες. Επικοινωνώντας με φίλους και γνωστούς έχω σχηματίσει την εικόνα πως αυτά τα δύο χρόνια ήταν σαν να χάθηκαν με κάποιο τροπο, σαν ένα κενό που έχουμε ξεχάσει πώς πέρασε.

 

Ποια η στάση σου ως εικαστικός στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση; 

Ο καθένας μας με την βιώνει την ανθρώπινη κατάσταση με τον δικό του τρόπο, αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα διαφορετικά, επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες συνειδητά είτε ασυνείδητα και αυτό βγαίνει και στη δουλειά μας. Αν εργάζεσαι συστηματικά, το αποτέλεσμα θα είναι σχετικό με την διεθνή ανθρώπινη κατάσταση είτε το κάνεις επί τούτου είτε όχι.

 

Θεωρείς πως η Ελλάδα παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για τους καλλιτέχνες;

Οι δυσκολίες που συναντάς στην Ελλάδα μπορεί να είναι καταστροφικές για το ταλέντο και την δημιουργικότητα. ‘Οποιος ανήκει σε προνομιούχες οικονομικές τάξεις και έχει έστω ένα δικό του σπίτι ή εργαστήριο μπορεί να επιβιώσει κάνοντας την τέχνη του. ’Η όποιος είναι αρκετά τρελός. ‘Όπως παρατηρούμε στις τέχνες διεθνώς , η συζήτηση που δεσπόζει έχει να κάνει με τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και κυρίως τους ταξικούς.

 

Ποια τα σχέδια σου για το άμεσο μέλλον;

Ολοκληρώνω την νέα ατομική μου έκθεση, θέλω να εκδώσω ένα βιβλίο με σχέδια για παιδιά και θα συνεισφέρω σε κάποιες καλές ομαδικές εκθέσεις.

 

Μια ευχή για το μέλλον

Ειρήνη, ευτυχία και ευημερία

 

TAGS