Νίκος Βαρυτιμιάδης: «Θεωρώ λογικό κάποιος να αποτυπώνει τη στιγμή στην οποία ζει ακόμα και άθελα του».

Με αέρα βόρειο και θεσσαλονικιώτικο ταπεραμέντο, ο εικαστικός Νίκος Βαρυτιμιάδης δημιουργεί έργα που φιλοδοξούν να αναδομήσουν τον κόσμο που μας περιβάλλει. Με τα αισθητήριά του πάντα σε εγρήγορση, παραμένει ένας δημιουργός στενά συνδεδεμένος και συνεχώς επηρεαζόμενος από τις εκάστοτε συνθήκες και το περιβάλλον γύρω του. Αν και χρησιμοποιεί ποικίλα εκφραστικά μέσα, παραμένει υπέρμαχος της ζωγραφικής. Πυρήνας των έργων του αποτελεί η Ιστορία, που, για έναν περίεργο λόγο, επιμένει να γράφει με «Ι» κεφαλαίο. Ίσως γιατί για τον ίδιο εκεί κρύβεται το μυστικό της ύπαρξης και της δημιουργίας.

 

  • Ποιες είναι οι βασικές αρχές της εικαστικής σου πρακτικής;

Συνήθως ξεκινάω με ένα μεγάλο αριθμό προσχεδίων διαφόρων διαστάσεων και υλικών. Μερικές φορές γράφω πράγματα και κρατάω σημειώσεις που λειτουργούν περισσότερο σαν ένα μεγάλο σημειωματάριο. Σαν ένα ημερολόγιο. Επίσης έχω ένα μεγάλο αρχείο πληροφοριών και εικόνων είτε από το διαδίκτυο είτε από  εφημερίδες και περιοδικά.

 

Πολλά από τα έργα τα δουλεύω καιρό και σχεδόν πάντα παράλληλα μεταξύ τους. Μετά από ένα χρονικό διάστημα αρχίζουν και παίρνουν μια μορφή και τότε είναι που κάπως ξεκινάω να τα ξεχωρίζω. Και δουλεύοντας πάνω σε αυτά εξελίσσονται σε τελικά έργα.

Εννοείται πως όλα αυτά αλλάζουν ανάλογα με το πρότζεκτ και τις ανάγκες του κάθε έργου. Πολλά από τα έργα στο τέλος δεν προχωράνε ή μένουν σε παύση ώσπου κάποια στιγμή στο μέλλον ασχολούμαι και πάλι με αυτά. Συνήθως μπαίνουν υπό ένα νέο πρίσμα και τροποποιούνται, κρατάνε όμως αρκετά στοιχεία από την αρχική τους σύνθεση.

 

  • Από πού αντλείς έμπνευση;

Γενικά η δουλειά μου επηρεάζεται από πολλά και διάφορα θέματα και ιδέες. Μερικές από τις πηγές έμπνευσης είναι φυσικά τα προσωπικά μου βιώματα, η εποχή και ο τόπος που ζούμε. Το σήμερα. Εστιάζω περισσότερο στις ιστορικές και κοινωνικές καταστάσεις που βιώνουμε στη χώρα και στον κόσμο. Με ενδιαφέρει η έρευνα σε ιστορικά αρχεία και κρατάω πολλές πληροφορίες από αυτά. Ίσως ακούγεται λίγο κλισέ αλλά είναι και αυτονόητο. Θεωρώ λογικό κάποιος να αποτυπώνει τη στιγμή στην οποία ζει ακόμα και άθελα του. Είναι δύσκολο να το αποφύγεις αυτό και πολύ λογικό να δουλεύεις μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Ακόμα και αν συνειδητά δε θέλεις να συμμετέχεις στην κριτική αυτή, ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό δείχνεις την θέση σου.

Πολλά από τα έργα μου έχουν έναν κοινό κορμό: την Ιστορία, την αφήγηση, τη μυθοπλασία, το mocumentary.

 

  • Με τι καταπιάνεσαι αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο δουλεύω πάνω στην ιδέα του “επαναπροσδιορισμού” της Ιστορίας και της θεματικής της. Τη νέα αποτύπωση κάποιων γεγονότων. Το σύνολο της δουλειάς είναι για την έκθεση Rewriting history που θα γίνει την άνοιξη του 2022 στην γκαλερί Donopoulos I.F.A. στη Θεσσαλονίκη.  Θα χωρίζεται σε ενότητες και κυρίως θα πραγματεύεται το πώς βλέπουμε την Ιστορία και τα γεγονότα υπό ένα νέο πρίσμα, μια άλλη ερμηνεία. Θα είναι μεγάλος αριθμός έργων από διάφορα υλικά και ενότητες. Είναι ένα πρότζεκτ το οποίο το δουλεύω ήδη αρκετό καιρό και συνεχώς εξελίσσεται.

Μ ’αρέσει πολύ να δουλεύω πολλά έργα μαζί γιατί μου δίνει την δυνατότητα να παίρνω απόσταση από αυτά, δουλεύοντας τα παράλληλα.

 

 

  • Πως έχει επηρεάσει η κατάσταση της πανδημίας τη δουλειά σου;

Κοίτα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας πέρασα απο διάφορα στάδια συγκέντρωσης και διάθεσης και πιστεύω πως τώρα είμαι ξανά στην αρχή, στο σημείο δηλαδή όπου ξεκίνησε η πανδημία. Μπορώ λοιπόν να οργανωθώ και να δουλέψω πάνω σε έργα που δεν είχα την ευκαιρία και το χρόνο να δουλέψω στο παρελθόν. Σίγουρα με επηρέασε όπως όλους αλλά πιστεύω πως αυτό το κομμάτι πια έφυγε και δουλεύοντας στο στούντιο αρκετές ώρες το έκανε ακόμα πιο ομαλό και λειτουργικό.

Συνήθως αυτή η απομόνωση που ζούμε όλοι μας τώρα, με αφορμή την πανδημία, είναι ακριβώς η κατάσταση που αναζητάνε οι περισσότεροι καλλιτέχνες και δημιουργοί. Μια κατάσταση δηλαδή όπου απομονώνονται από τον περίγυρό τους και επιτέλους έχουν χρόνο στη διάθεσή τους. Είναι περίεργο αλλά κάπως λειτουργεί. Ειδικά αν αυτό γίνεται αναγκαστικά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις ημερομηνίες προθεσμίας.

 

  • Θεωρείς πως η Ελλάδα παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για τους καλλιτέχνες;

Ανάλογα. Πιστεύω πως όχι, αν σκεφτούμε άλλες χώρες του εξωτερικού, ειδικά τις ευρωπαϊκές, όπου οι καλλιτέχνες έχουν συνηθίσει να βρίσκουν ένα άλλο περιβάλλον με περισσότερες παροχές, κρατική υποστήριξη, μεγαλύτερη καλλιτεχνική δραστηριότητα και εντελώς διαφορετικό κοινό που αγκαλιάζει και συμμετέχει διαφορετικά. Απο μια άλλη οπτική όμως, πιστεύω πως στην Ελλάδα μπορείς να λειτουργήσεις πιο ανεξάρτητα και κάποια πράματα μπορείς να τα προσεγγίσεις αλλιώς, πράγμα που θα ήταν πολύ δύσκολο σε άλλη χώρα. Έχεις άλλο υλικό εδώ να προσεγγίσεις και άλλες θεματικές να αναζητήσεις. Οπότε ναι, αυτό είναι ένα μεγάλο συν για τους ανθρώπους που επιλέγουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα.

Η τέχνη δεν παράγεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Είναι παγκόσμια κατάσταση και είναι στα χέρια του κάθε καλλιτέχνη. Είναι πιο εύκολο να νοικιάσεις ένα χώρο εδώ και να παράγεις τέχνη. Κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο σε μερικές άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλά συν και πολλά πλην. Πρακτικά πράγματα τέτοιου τύπου ξεχωρίζουν εδώ.  Έχει να κάνει με το τι ακριβώς δημιουργείς, σε τι κοινό απευθύνεσαι και τι ζητάς σαν δημιουργός.

 

  • Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω κάποιες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο εξωτερικό και ελπίζω πως αυτή τη φορά δεν θα ακυρωθούν λόγω της πανδημίας, μιας και έχουν μετατεθεί όλα ήδη για ένα η δύο χρόνια. Επίσης στις 18 Σεπτεμβρίου συμμετέχω σε μια ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης RISO στο Παλέρμο. Προτεραιότητα φυσικά έχει να συνεχίζω να δουλεύω και να μη σταματήσω αυτή τη ροή που έχω τώρα. Έχω πολλή δουλειά για το επόμενο διάστημα και ελπίζω να ανταποκριθώ σε όλα με τον ίδιο τρόπο και ποιότητα.

Θέλω να πάω και μερικά ταξίδια τα οποία στερήθηκα, όπως όλοι μας, τα τελευταία δύο χρόνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταξιδεύω συχνά και είναι ένα μέρος της πρακτικής μου να μαζεύω πληροφορίες και να δουλεύω τα έργα μου.

 

  • Μια ευχή;

Ελπίζω όλοι να υλοποιήσουν τα ξεχασμένα και χαμένα πρότζεκτ. Να βρούμε τον εαυτό μας και να δούμε τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Εγώ έχω αρκετά έργα σε αναμονή οπότε εύχομαι σύντομα να καταφέρω να τα ολοκληρώσω και να τα παρουσιάσω κάπως. Εύχομαι από όλη αυτή την κατάσταση που βιώσαμε και ακόμα βιώνουμε να βγουν μόνο καλά πράγματα.

TAGS