Φωτογραφία: Αδάμ Συλαιούνης @adam_sylaiounis

Κατερίνα Σάρρα: «Προσπαθώ να επαναπροσδιορίσω το θέμα των ορίων»

Το χρώμα και η φόρμα αποτελούν τον πυρήνα της δημιουργικής πρακτικής της εικαστικού Κατερίνας Σάρρα. Τα συνήθως μεγάλων διαστάσεων έργα της προκαλούν τα όρια της ζωγραφικής με τη λιτή χρήση της φόρμας και τις εκφραστική χρήση των χρωματικών τόνων και αντιθέσεων. Οι αφαιρετικές συνθέσεις της διερευνούν τη δραματικότητα του χρώματος, προσδίδοντας μια άλλη συμβολική διάσταση σε αυτό.

 

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της εικαστικής σου πρακτικής;

Είναι πάντα η ζωγραφική ως διαδικασία και τρόπος μεταφοράς της πραγματικότητάς μου πάνω στον καμβά. Όλα ξεκινούν με ενστικτώδεις χειρονομίες που αποτελούν το αρχικό στάδιο στην όλη διαδικασία. Τοποθετώντας χρώμα με αυτό τον τρόπο στον καμβά σχηματίζονται σιγά σιγά φόρμες που επανασχηματίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωγραφικής διαδικασίας και ορίζονται σταδιακά στον χώρο του τελάρου. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μετασχηματισμών δημιουργείται χώρος και όρια που είναι υπεύθυνα για τον διαχωρισμό αλλά και τη συνένωση των χρωματικών πεδίων που έχουν δημιουργηθεί. Το χρώμα πλάθεται και ουσιαστικά μεταφέρεται συνεχώς. Η μεταφορά αυτή εμπεριέχει κίνηση και έτσι ζωντανεύουν και πάλλονται τα σημεία εκείνα που ενώνουν και ταυτόχρονα διαφοροποιούν τα υπό διαμόρφωση πεδία. Βασικός στόχος είναι η παρουσίαση ενός συνόλου που αρμονικά εμπεριέχει τα επί μέρους, διατηρώντας τα ετερογενή και μη, χαρακτηριστικά τους.

Από πού αντλείς έμπνευση;

Νομίζω ότι το οτιδήποτε με περιβάλλει είναι αρκετό για να με επηρεάσει και να πυροδοτήσει σκέψεις, αντιδράσεις και έργο. Η ίδια η ζωή και η καθημερινότητα είναι αυτά που σηματοδοτούν το έργο μου. Η φαντασία και η εργασία είναι το επιστέγασμα σε όλα αυτά. Η εκτενής παρατήρηση και κριτική ακόμα και των πιο απλών καταλήγει να μεταφέρεται σε κάτι πολύ συγκεκριμένο στον καμβά. Οι παρατηρήσεις μου πάνω στον τρόπο που οι άνθρωποι χειρίζονται τα όρια, μεταφέρονται στον καμβά́, παρουσιάζοντας έναν προσωπικό́ τρόπο χειρισμού́ τους.

Με τι καταπιάνεσαι αυτή την περίοδο;

Δουλεύω σε μικρότερης κλίμακας έργα πάνω στην ίδια θεματική με την έως τώρα δουλειά μου. Προσπαθώ να επαναπροσδιορίσω το θέμα των ορίων που με προβληματίζει και πώς αυτό μπορεί να αποτυπωθεί εκ νέου. Εξακολουθώ να μεταφέρω τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις μου στον καμβά εστιάζοντας στην κατανόηση της σχέσης μου με το φως καθώς αυτό κατέχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα έργα μου.

Πως έχει επηρεάσει η κατάσταση που ζούμε τη δουλειά σου; 

Οι πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι πιστεύω δεν βοηθούν την καλλιτεχνική σκηνή στο σύνολό της. Προσωπικά, όμως είχα την ευκαιρία να δουλεύω στο εργαστήριο μου οπότε δεν μπορώ να πω πως ο αντίκτυπος ήταν άμεσος σε σχέση με την καλλιτεχνική πρακτική. Παρόλα τα εμπόδια και τις αντιξοότητες η περσινή χρονιά ήταν αρκετά γεμάτη  και δημιουργική προσφέροντάς μου και την πρώτη μου ατομική έκθεση  στην γκαλερί Α. Αντωνοπούλου. Περισσότερο ορατά θα γίνουν τα αποτελέσματα μετά το πέρας αυτής της σεζόν, όπου και θα φανεί το αποτύπωμα των όσων έχω βιώσει όλη αυτή την περίοδο.

Θεωρείς πως η Ελλάδα παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για τους καλλιτέχνες;

Το περιβάλλον είναι εξαιρετικό, όχι όμως και οι συνθήκες. Η επιβίωση ενός καλλιτέχνη είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Zούμε σε μια χώρα, που, ενώ έχει τόσα να προσφέρει, δεν βοηθά ούτε στηρίζει την καλλιτεχνική παραγωγή. Πέρα από κάποιους συγκεκριμένους φορείς και πρωτοβουλίες, που δεν αρκούν για να καλύψουν όλη την καλλιτεχνική κοινότητα, η κρατική στήριξη αλλά και αντίληψη απέναντι στην εικαστική ιδιότητα απουσιάζει. Ευτυχώς, το καλλιτεχνικό έργο είναι παρόν και ακμάζει.

Ποια τα σχέδια σου για το άμεσο μέλλον;

Ο συνδυασμός της μητρότητας με την καλλιτεχνική πρακτική είναι η νέα πρόκληση. Στόχος μου η ολοκλήρωση αυτής της σειράς έργων σε έναν τέτοιο βαθμό που θα μπορέσει να αποτελέσει το κατάλληλο υπόβαθρο για τον ερχομό της επόμενης.

Μια ευχή για το μέλλον

Να καταφέρουμε να σεβόμαστε και να εκτιμούμε τη διαφορετικότητα και να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ουσία χωρίς να χρειάζονται φανταχτερά περιτυλίγματα.

TAGS