Μπορεί το Σάββατο να κάνει εγκαίνια η 86η ΔΕΘ αλλά και η εικαστική Θεσσαλονίκη έχει εξαιρετικές προτάσεις για την εβδομάδα.
Στην έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τις 8 Σεπτεμβρίου, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει, μέσα από ένα σύνολο 110 έργων και πολυμεσικών εφαρμογών, τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Ελβετού Φρεντ Μπουασονά (1858 – 1946), τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να αναγάγει τη φωτογραφία στη σφαίρα των καλών τεχνών. Σε μια ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά (το 1912) πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα. Σκηνές από την καθημερινότητα απλών ανθρώπων, μνημεία και τοπία προς αποκρυπτογράφηση προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια ταξιδιωτική εμπειρία σε τόπους που πλέον έχουν διαμορφωθεί με τρόπους, που τότε ακόμη φάνταζαν μυθικοί. Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Πόλης της Γενεύης και με τη συνδρομή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ταυτόχρονα (στις 8 Σεπτεμβρίου) στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών ξεκινά η έκθεση με τίτλο «Εκφάνσεις ύφανσης μέσα από έργα των συλλογών του MOMus» η οποία γίνεται σε συνέχεια της διερεύνησης του πολυδιάστατου ρόλου του υφάσματος και των τεχνικών ύφανσης στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και σε ευθεία γραμμή με την πρόσφατη πρακτική του μουσείου να παρουσιάσει αποκτήματα των συλλογών του σε θεματικές εκθέσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία του MOMus και ειδικά στο χώρο του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών στην Αποθήκη Β1 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, έργα και από τα τρία Μουσεία του MOMus (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μουσείο Φωτογραφίας) συνθέτουν μια νέα πρωτότυπη παραγωγή, η οποία επιχειρεί να ανανοηματοδοτήσει μέρος των συλλογών, αλλά και της ιστορίας της τέχνης, και να αναδείξει πολλαπλές όψεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας με σημείο αναφοράς το νήμα, το ύφασμα και τις διαδικασίες ύφανσης. Η έκθεση εκκινά από την περίοδο του μοντερνισμού μέσα από έργα της ρωσικής πρωτοπορίας και διατρέχει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή από το 1960 ως και σήμερα.

Από την έκθεση «Love Me Tender»: Έργο του Κωστή Δαμουλάκη
26 εικαστικοί παρουσιάζουν στην γκαλερί Lola Nikolaou (σε συνεργασία με την γκαλερί ALMA – Athens) μια σειρά από έργα για την επιθυμία, την ταυτότητα και την αποδοχή, βασισμένη πάνω σε ένα μεγαλειώδες τραγούδι («Love Me Tender» είναι ο τίτλος της έκθεσης) για τον έρωτα και την τρυφερότητα. Όπως γράφει ο επιμελητής της έκθεσης, Στέφανος Τσιτσόπουλος, γράφει στον κατάλογο της έκθεσης: «Αρκεί να αντικαταστήσεις το t με το g, και το Love me tender γίνεται Love me gender. Μισό αιώνα μετά την αρχική εκτέλεσή του, το τραγούδι επικαιροποιείται. Love me Tender: επιθυμία, τρυφερότητα, αποδοχή, σεβασμός και ίσα δικαιώματα. Ο αγώνας όλων των φύλων, γκέι, λεσβίες, μπαϊσέξουαλ, τρανς, νον μπάιναρι, κουίρ, πανσέξουαλ, ασέξουαλ, ίντερσεξ και σις τζέντερ, απαιτεί και διεκδικεί να σπάσουν τα ταμπού που επέβαλε κυριαρχικά αιώνες ένα διεστραμμένα βάρβαρο ετεροκανονικό κατεστημένο. Αυτή είναι η ιδέα της έκθεσης Love me Tender: ορατότητα, σεβασμός, αγάπη και δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού χωρίς χλεύη ή εξαναγκασμό της επιθυμίας να πορεύεται σε σκοτεινές, υπόγειες και καταπιεσμένες διαδρομές». Εγκαίνια στις 8 Σεπτεμβρίου.
Σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα η έκθεση των έργων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου διαγωνισμού ζωγραφικής «στη μνήμη του Λουκά Βενετούλια» με θέμα την «κλιματική αλλαγή». Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 80 νέοι καλλιτέχνες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, από την Ελλάδα και την Κύπρο, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συμμετοχής. Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, πενταμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει το βραβείο καθώς και τρεις ισότιμους επαίνους. Το βραβείο συνοδεύεται από συμβολικό χρηματικό ποσό. Τα επιλεγμένα έργα θα παραμείνουν στη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος. Επιπλέον, θα υπάρχει και βραβείο κοινού (χωρίς έπαθλο) το οποίο θα ανακοινωθεί με τη λήξη της έκθεσης.