Στιγμιότυπο από την ταινία «Exotica, Erotica, Etc.» (2015, Γαλλία) της Ευαγγελίας Κρανιώτη

Τα highlights της εβδομάδας

Εκθέσεις και πολιτιστικά γεγονότα για αυτή την εβδομάδα όπως τα επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης, Χώρος ιδιωτικός» που ξεκινάει σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη – Ελληνικού Πολιτισμού δεν είναι ακριβώς (ή μόνο) εικαστική έκθεση αλλά είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών αναζητήσεων του ζωγράφου, τις εικαστικές του καταβολές και τη δημιουργική του πορεία, εστιάζοντας συγχρόνως στον άνθρωπο Γιάννη Μόραλη και τον ιδιωτικό του χώρο. Τον χώρο της δημιουργίας του ο οποίος αναδεικνύεται στην έκθεση, πλαισιωμένος με τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής, τα χρωματικά του δοκίμια και τα προσωπικά του αντικείμενα. Ψηφιακές εφαρμογές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου πλαισιώσουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας την εκπαιδευτική και βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Για την δημιουργία της σειράς «Μονόπρακτα» που παρουσιάζεται στην Γκαλερί 7, η ζωγράφος Ελένη Μιχαλακοπούλου γράφει πως «αφορμή και αφετηρία στάθηκε το θέατρο ως πεδίο αναπαραστάσεων που διατηρεί υπόγειες διαδρομές από και προς τη ζωγραφική και επιχειρεί από τη φύση του να αφηγηθεί ιστορίες. Ιστορίες παρουσίας. Κι αυτή η παρουσία, μαζί με το βλέμμα, την στάση και την κίνηση των χαρακτήρων, αποτελούν όλα μαζί το σταθερό ζητούμενο της εικαστικής μου έκφρασης. Προδίδουν μικρά κομμάτια της αλήθειας τους και προκαλούν τον θεατή να αναγνωρίσει τον εαυτό του μέσα τους». Εγκαίνια την Τρίτη 1 Νοεμβρίου.

Nα πούμε πως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής, πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ελεύθερη είσοδο. Αν δεν εκμεταλλευτείτε το τριήμερο για κάποια έξοδο, μιας και ο καιρός είναι σχεδόν καλοκαιρινός, πρόκειται για μια πρώτη τάξεως ευκαιρία για μια βόλτα που συνδυάζει ουσιαστική ψυχαγωγία, πολιτισμό και γνώση.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στο πλαίσιο της έκθεσης «The Sea Around Us» στο Tavros, αρχίζουν από σήμερα 26 Οκτωβρίου μια σειρά από προβολές ειδικά επιλεγμένων ταινιών οι οποίες ανοίγουν έναν ζωηρό διάλογο και μας προτρέπει να στοχαστούμε τα διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την θάλασσα που μας περιβάλλει. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε ταινίες (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, καθώς και πειραματικές ταινίες) που μας προσκαλούν να αποβιβαστούμε σε νέους τόπους, τόσο πραγματικούς όσο και φανταστικούς. Απόψε 26/10 θα προβληθεί το «Exotica, Erotica, Etc.» (2015, Γαλλία) της Ευαγγελίας Κρανιώτη ενώ την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το «Leviathan» (2012, ΗΒ -ΗΠΑ) των Lucien Castaing-Taylor and Verena Paravel.

TAGS