“Super Ego” Χριστίνα Μήτρεντσε

Τα highlights της εβδομάδας

Τα πολιτιστικά ραντεβού που επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece για την εβδομάδα που τρέχει.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η Χριστίνα Μήτρεντσε  επιχειρεί να αναβιώσει την ιστορική (1960) αθηναϊκή Οικία Κατακουζηνού (Αμαλίας 4) και μας προσκαλεί σε μια σύγχρονη εικαστική παρέμβαση στο εσωτερικό της. Η έκθεση «Super Ego» διερευνά τις δυνατότητες του Katakouzenos House Museum (KHM), το οποίο ακολουθεί τις αρχές των σπιτιών-μουσείων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μουσείο Freud στο Λονδίνο. Εδώ η καλλιτέχνις συνομιλεί με το αρχείο και τα έργα τέχνης της συλλογής των Κατακουζηνών, διατηρώντας τον διάλογο ανοιχτό και ζωντανό, και αποφεύγοντας σκόπιμα τις συστηματικές ταξινομήσεις. Η έκθεση περιλαμβάνει παλαιότερα και νέα έργα, φτιαγμένα ειδικά για την έκθεση, που υιοθετούν οικείες και διεπιστημονικές προσεγγίσεις, όπως βιβλιογλυπτική, xειροποίητη μεταξοτυπία, ζωγραφική (σειρά «Ιconic Fungi Portraits»), κολλάζ (σειρές «Bookscapes» και «Bibliophiles»), κεραμικά, βιντεοπροβολές και ένα υφαντό χαλί. Ενσωματώνοντας διάφορες αναγνώσεις, η Μήτρεντσε διαπραγματεύεται τη διαλεκτική σχέση μεταξύ σύγχρονης τέχνης και καλλιτεχνικής παραγωγής μέσα σε μια κατοικία που άφησε σημαντική πολιτιστική και επιστημονική παρακαταθήκη. Τα έργα της συνδιαλέγονται με τον χώρο και την αισθητική του, δημιουργώντας νέες ποιητικές εμπειρίες και ανταλλαγές. Εγκαίνια την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Ο Μανώλης Μπαμπούσης, φωτογράφος, εικαστικός και αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ είναι ένας αιχμηρός κριτικός της καταναλωτικής κοινωνίας, των θεσμών, ακόμη και της τέχνης. Η έκθεση «ο κήπος», στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ, «Ν. Κεσσανλής», ξετυλίγει ένα πολυμεσικό πορτραίτο του καλλιτέχνη το οποίο συνθέτουν παλαιά και νέα έργα της μακριάς διαδρομής του, τυπωμένες φωτογραφίες, βιντεοπροβολές εικόνων, σχέδια, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα. Η ποίησή του κατ’ εξοχήν «poélitique» διατρέχει όλη την έκθεση.

Untitled © Manolis Baboussis Untitled , 2022, oil stick on paper

Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται είναι η φωτογραφική σειρά «θέα» (2022) με δέντρα που μεγαλώνουν αντικρύζοντας τη θάλασσα στην Κέα, το «αυτοβιογραφικό» βίντεο, «εκτός σχεδίου» (2022) όπου μας ξεναγεί με χιούμορ στις εμμονές του, με όλα τα πιθανά και φανταστικά μουσεία και μνημεία, η βίντεο προβολή και εγκατάσταση «χωρίς» (2022), με 180 ανέκδοτες φωτογραφίες και τα ηχητικά έργα της έκθεσης αφορούν τον κόσμο της τέχνης όπως και «το βραβείο του αρχιτέκτονα» (2003), έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης αναφέρεται «σ’ εκείνους που ανέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τον τεμαχισμό και κακοποίηση του ΦΙΞ, ενός σημαντικού έργου του Ζενέτου». Εγκαίνια τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.

Στην γκαλερί Alma φιλοξενείται από τις 20 Οκτωβρίου ο εικαστικός Δημήτρης Κόκορης, στην πρώτη του ατομική έκθεση, με τίτλο «Cascade». Είναι μια σειρά από ζωγραφικά έργα που αφηγούνται το αλλόκοτο της ήδη βιωμένης εμπειρίας του εικαστικού. «Υβριδικά περιβάλλοντα που απεικονίζουν φυσικά τοπία που αστικοποιούνται και αντίστοιχα αστικά που εξαϋλώνονται, παραμορφωμένες από την πολλή πληροφορία ανθρώπινες φιγούρες -δυναμικό σχόλιο στην αντίστοιχα τόση πολλή πληροφορία της εποχής, φαλλικά και θρησκευτικά σύμβολα-κραυγές των κοινωνικών στερεοτύπων, ζώα και μυθικά όντα εν είδει κινουμένων σχεδίων, αποτυπώματα μιας παραμορφωμένης παιδικότητας, μάστιγα της σύγχρονης εποχής».

 

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Μια περφόρμανς που θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου στο Επιγραφικό Μουσείο, αποτελεί την καταληκτική εκδήλωση της πολυμεσικής έκθεσης «Studio Stone Age», η οποία φιλοξενείται στον χώρο της ανεξάρτητης ομάδας καλλιτεχνών Esto Association (Ζαΐμη 24) Στο πλαίσιο της έκθεσης η εικαστικός Ella Villaumie δημιούργησε το έργο «Public Order», το οποίο εμπνεύστηκε από το Επιγραφικό Μουσείο και αφορά γραμματοσειρά και χωρική εγκατάσταση. Η γραμματοσειρά είναι ένα τυπογραφικό πείραμα που έχει ως αφετηρία τις αρχαίες ελληνικές επιγραφές του 5ου  π.Χ. αιώνα και κυρίως τα νομοθετικά κείμενα που ήταν χαραγμένα σε λίθους και βρίσκονταν στον δημόσιο χώρο. Η εγκατάσταση έχει ως στόχο να επανεισάγει τον θεατή στις έννοιες του «δημόσιου χώρου», της «τάξης» και της «επιγραφής». Η στήλη, που καλύπτεται από κείμενο, αναφέρεται στην αρχαία ελληνική κοινωνία καθώς και στη γαλλική «Colonne Morris» όπου η χρήση τους είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα. Η performance, έργο του συνθέτη και καλλιτέχνη Ιωάννη Σαββαϊδη, ερμηνεύεται από τη χορεύτρια Christina Reinhardt σε χορογραφία του Florent Frizet. Πρόκειται για χωρική προσέγγιση της ακυκλοφόρητης ταινίας «Stone Age» του Joshua Olsthoorn.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η «Ατλαντίδα» του Yuri Ancarani προβάλλεται το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

Άρωμα της Ιταλίας στην οθόνη της Ταινιοθήκη: Δώδεκα νέες ιταλικές ταινίες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ με σημαντικά βραβεία στις αποσκευές τους θα προβληθούν στο 2ο αφιέρωμα Cinema made in Italy/Athens που θα πραγματοποιηθεί στις 21 με 27 Oκτωβρίου, στη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας. Είναι ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης νέας παραγωγής, πολλές από αυτές σε ελληνική ή αθηναϊκή πρεμιέρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης και την θρυλική «Περιπέτεια» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, μία προβολή-φόρος τιμής στην σπουδαία Μόνικα Βίτι που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

 

TAGS