Chryssa @MOMusAlexMylona, Χρύσα (1933-2013) Χωρίς τίτλο, μολύβι και φωσφορίζον χρώμα σε χαρτόνι, 43 x 31 εκ. Δωρεά Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre © MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Τα highlights της εβδομάδας

Μια φουάρ, έξι εκθέσεις και μια παράσταση που επέλεξε για αυτό το 7ήμερο η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Με 62 πλατφόρμες και 900 καλλιτέχνες από 26 χώρες ξεκινάει αύριο Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στην ΑΣΚΤ το Platforms Project 2022 μια φουάρ που όπως λέει η καλλιτεχνική της διευθύντρια Άρτεμις Ποταμιάνου «χαρτογραφεί , την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών και γενικότερα της ανεξάρτητης εικαστικής σκηνής χωρίς καμία λογοκρισία και απαλλαγμένη από εμπορικά δεδομένα». Πέρα από την έκθεση, το 4ήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει 42 περφόρμανς, 16 ομιλίες, δύο ημερίδες, ένα εργαστήριο σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 4 έως 16 χρονών, αλλά τα Open Studios όπου 14 εργαστήρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών θα είναι ανοιχτά στο κοινό. Διαβάστε όσα είπε η Άρτεμις Ποταμιάνου στο The Art Newspaper Greece και τον Δημήτρη Σπύρου εδώ.

Επίσης τις ίδιες μέρες (για την ακρίβεια από τις 12 έως τις 16 Οκτωβρίου) και λίγο πιο δίπλα, στο κτήριο του Μεταπτυχιακού της ΑΣΚΤ, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Εικαστικών Τεχνών έχουν την έκθεση των διπλωματικών τους εργασιών. Αξίζει να περάσετε.

Η γραφή, η γλώσσα, η επικοινωνία και τα σύμβολα είναι κεντρικός άξονας των συνθέσεων της Χρύσας (1933-2013) στις οποίες οι έννοιες της αρμονίας, της συμμετρίας, του ρυθμού και της τάξης είναι βασικές. Και αυτά τα στοιχεία διατρέχουν όλη την έκθεση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά με τίτλο «Light Negative Positive – Η Ελληνικότητα της Χρύσας» που κάνει εγκαίνια την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Ο κεντρικός πυρήνας της έκθεσης αποτελείται από μια ενότητα σχεδίων της Χρύσας, τα οποία δώρισαν ο αρχιτέκτονας, ερευνητής και συγγραφέας Αλέξανδρος Τζώνης και η σύντροφός του Liane Lefaivre το 2017 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σήμερα ανήκουν στη συλλογή του MOMus.

Έργο του Βαλέριου Καλούτση

Στην a.antonopoulou.art ξεκινάει την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου η έκθεση του Βαλέριου Καλούτση (1927-2014) με έργα από τη σειρά «Επικοινωνία». Είναι η δεύτερη έκθεση του καλλιτέχνη που διοργανώνει η γκαλερί μετά την περσινή «Reconstitution», που είχε ως θέμα την ανασύσταση του τοπίου και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η τωρινή έκθεση περιλαμβάνει σχέδια της περιόδου 1972-1973 τα οποία έχουν τις ίδιες διαστάσεις (50 x 70 εκ.) και είναι δουλεμένα με τέμπερα σε συνδυασμό με την τεχνική του στένσιλ, ή αλλιώς ποσουάρ. Αντλώντας έμπνευση από την αμεσότητα της σύγχρονης γραφιστικής και τη μαζική αναπαραγωγή των εικόνων, ο Καλούτσης σχολιάζει την έλλειψη επικοινωνίας σε μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης που υποτίθεται ότι διευκολύνει -αλλά κατά βάθος δυσκολεύει- την επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Franca Sonnino “Antique Book” 2022

Το πρότζεκτ Franca Sonnino. «Νήμα. Σημάδι. Χώρος», αποτελεί μια σύμπραξη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι (MUACC) και της Γκαλερί Gramma_Epsilon στην Αθήνα. Αποτελείται από δύο συμπληρωματικές εκθέσεις: την έκθεση στο MUACC η οποία είναι αναδρομικού χαρακτήρα (ξεκινάει στις 13/10) και την έκθεση της γκαλερί Gramma_Epsilon της Αθήνας, η οποία εστιάζει στα πιο πρόσφατα έργα της Sonnino. Στην Αθήνα παρουσιάζεται η σειρά έργων «Tondi» (Κύκλοι), 2019, όπου η καλλιτέχνιδα, κατ’ εξαίρεση, εγκαταλείπει, σχεδόν ολοκληρωτικά, τη χρήση του νήματος, επικεντρώνεται στην γραφική τέχνη.  Επίσης «στα έργα Spine (Αγκάθια) και il Nido (Η Φωλιά), 2022, η καλλιτέχνιδα διατηρεί τις κυκλικές μορφές αλλά επαναφέρει το νήμα και το σίδερο. Τέλος, το πολύ πρόσφατο και αδημοσίευτο ακόμα έργο Libri (Βιβλία), όπου οι σελίδες αποδομούνται, ανοίγουν και ανασυντίθενται για να σχηματίσουν μια νέα αντικειμενική διάσταση. Εγκαίνια στις 15 Οκτωβρίου.

Έργο του Κωνσταντίνου Πάτσιου

Η πρώτη συνεργασία της The Blender Gallery με το Mona boutique hotel & concept space θα γίνει από τις 14 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου με την pop-up έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου «The Garden of Promises and Lies» όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το επί δεκαετίες ακατοίκητο κτίριο στου Ψυρρή (οκταώροφο εργοστάσιο της δεκαετίας του ’50), να περιηγηθεί στους πρόσφατα ανακαινισμένους χώρους του και να ανακαλύψει τα έργα μικτής τεχνικής του καλλιτέχνη στα οποία το χιούμορ και η ευρηματικότητα συμπορεύονται με σύμβολα της ιστορίας και της pop κουλτούρας.

 

O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι είναι δύο αντισυμβατικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν μέσα από την ανάγκη για απλότητα στον χαοτικό κόσμο που ζούμε. Μη θεωρώντας την ικανότητά τους να λειτουργούν ως ανθρώπινα όντα ως δεδομένη και κλίνοντας προς έναν queer τρόπο ζωής, γίνονται παρίες, αλλόκοτοι και πιθανά θύματα καταπίεσης και αδικίας. Ωστόσο, η αισιόδοξη, θετική τους ενέργεια και η ολοκληρωτική παραμέληση τους για αυτό που θεωρείται φυσιολογικό είναι οι αξίες που στοχεύει να καλλιεργήσει αυτό το project. O «Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Παμε για ψάρεμα» είναι η πρώτη έκδοση μιας σειράς queer zines με εκτύπωση riso που δημιουργήθηκαν για τα παιδιά του μέλλοντος κάθε ηλικίας και τους cool γονείς τους από την πολιτιστική πλατφόρμα The Queer Archive. Η ιστορία και οι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν από τον σκηνοθέτη/επιμελητή τέχνης Κωνσταντίνο Μενελάου και η εικονογράφηση από τον καλλιτέχνη Τζώρτζη Κόντο. Η έκδοση έχει εμπνεύσει μια σειρά από έργα τέχνης που θα εκτεθούν στον χώρο της γκαλερί του Hyper Hypo από τις 13 Οκτωβρίου.

 

ΧΟΡΟΣ

H παράσταση «Out of Spring» από την arisandmartha προκύπτει με αφορμή το μη σωζόμενο χορογραφικό έργο του Vaslav Nijinsky και τη διαχρονική μουσική σύνθεση του Igor Stravinsky, που σηματοδότησαν την έναρξη του μοντερνισμού και που λειτουργούν ακόμα και σήμερα ως μήτρα για επόμενες χορογραφικές εκδοχές. Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου οργανώνεται μια τριπλή απόπειρα επαναπροσέγγισης του πρωτότυπου έργου, της αναπαράστασης και της περιγραφής του. Οι τρεις ερμηνευτές αναδιπλώνουν το υλικό και την μετα-πληροφορία που φέρει η ίδια η μυθολογία του, και αναρωτιούνται για το τι θυσιάζεται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ στον Βοτανικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGS