Από το ντοκιμαντέρ «Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής» (ΠΙΟΠ)

Τα highlights της εβδομάδας

Οι εκθέσεις και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece για το επόμενο επταήμερο.

Με την κοινή έκθεση του Χιλιανού (με έδρα το Παρίσι) Humberto PobleteBustamante και του Γερμανού Stefan Rinck ξεκινάει τη σεζόν η Allouche Benias. Το στυλ του Poblete-Bustamante είναι ξεχωριστό – χρησιμοποιεί λάδι για να δημιουργήσει παχιά και πολλαπλά στρώματα χρώματος που συνυπάρχουν ως ένα στους καμβάδες του. Η τεχνική του καταφέρνει να δημιουργήσει μια γεωγραφία χρωμάτων και μορφών στην επιφάνεια του καμβά. Ο Stefan Rinck χρησιμοποιεί παραδοσιακά εργαλεία και τεχνικές σμιλεύοντας τα γλυπτά του σε αμμόπετρα, ασβεστόλιθο και μάρμαρο. Επηρεάζεται από την pop κουλτούρα, τα βιντεοπαιχνίδια και τα κόμικς και αντλεί έμπνευση από ιστορικές, μυθολογικές, θρησκευτικές και λαογραφικές εικόνες. Η έκθεση έχει τίτλο «Obelix & Obelix: At Home I am A Tourist» και κάνει εγκαίνια το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

Έργο της ljiljana jaric

Το έργο τριών καλλιτεχνίδων παρουσιάζεται σε μια κοινή έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη.  Οι  ζωγραφικές και οι σχεδιαστικές απόπειρες  της  Ljiljana Jaric λειτουργούν  σαν  ένας τρόπος καταγραφής στιγμιαίων εκρήξεων  χρώματος,  προκειμένου να αποδοθεί  το όνειρο, το συναίσθημα,  η αίσθηση και η αντίληψη για τα πράγματα και τις καταστάσεις,  η βιωμένη οικειότητα, μια σύνοψη της ίδιας της ζωής εντέλει. Οι “ιχνο-γραφίες” της Ελευθερίας Στόικου, σαν ριζώματα,  πλέγματα ή διακλαδώσεις, αναπτύσσουν μία επινοημένη  χαρτογράφηση. Τοπία σαν επάλληλα ευρήματα μοιάζει να  ψιθυρίζουν μουσικά κάτι για χαμένους ορίζοντες ή για την απεραντοσύνη που κρύβεται και στις ελάχιστες δομές.  Τέλος, τα “παιχνίδια”cut outs, κομμάτια χρωματιστού χαρτιού κολλημένα στον καμβά, της  Magda Tammam  που παραπέμπουν στη ζωγραφική με ψαλίδι του Matisse, αλλά και στις αφαιρετικές ζωγραφικές αποτυπώσεις  χλωρίδας ή οργανικών στοιχείων του Klee  ή του Gary Hume,  υπαγορεύουν ένα γραμμικό στυλ διατύπωσης,  όπου μπορεί  κανείς να ανιχνεύσει φόρμες του μικροκόσμου ή αρχετυπικά μοτίβα. Εγκαίνια την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Στην έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο», παρουσιάζεται για πρώτη φορά συγκεντρωμένο το σύνολο της χαρακτικής του δουλειάς του καλλιτέχνη που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες. Η ενασχόληση του Μπότσογλου με την τέχνη της χαρακτικής εκκινεί περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και συνδέεται άρρηκτα με την επαφή και τη στενή συνεργασία που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας φιλοτέχνησε περίπου 90 χαλκογραφίες που συγκαταλέγονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΧΑ. Εγκαίνια την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στον χώρο τέχνης ETCH INK.

Χρίστος Καράς «Βάζο και μήλο»,105×172 εκ.,2014

Στην Sianti Gallery, o Χρίστος Καράς παρουσιάζει ένα μέρος της εικαστικής του πορείας από το 2000 έως το 2018 ενώ ταυτόχρονα, στην αίθουσα Β,  η  αναδρομική του έκθεση αποδεικνύει ότι «ο εμβληματικός καλλιτέχνης-θρύλος εισχωρεί στην ψυχή της εκάστοτε εποχής για να την καταγράψει συμβολικά». Οι εικόνες του Χρίσου Καρά, σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης «πηγάζουν από την αντικειμενική πραγματικότητα και μεταπλάθονται σε ευαίσθητες μνήμες. Όπως ο ίδιος σημειώνει το τραγικό αποδίδεται και με αθώα πράγματα, νεκρές φύσεις με λουλούδια ή ακόμα και με ιπτάμενα αντικείμενα. Αναλόγως σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσει με το κοινό αποτυπώνει τραγικές φιγούρες». H έκθεση «Χρίστος Καράς, Ο μεγάλος ονειρικός» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Το «People on trees» – Μεταθανάτιες δονήσεις σουρεαλισμού στην εποχή της μετά/κηπευτικής τάξης» είναι ένα εικαστικό έργο σε βίντεο του Φίλιππου Τσιτσόπουλου όπου τα δέντρα θα είναι οι πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια ενός βραδινού περιπάτου στο Κέντρο Τεχνών στο πάρκο Ελευθερίας.

Είκοσι κείμενα, μονόλογοι προς ερμηνεία, έχουν δημιουργηθεί από τον εικαστικό καλλιτέχνη και περφόρμερ Φίλιππο Τσιτσόπουλο, που θα παρουσιαστούν σε δάση και πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ με τη μορφή προβολών βίντεο-εγκατάστασης και ζωντανής περφόρμανς. Η παρουσίασή της στην Αθήνα γίνεται με την συνεργασία της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κοσκινά. Η έκθεση διαρκεί από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 7, θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς από τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση «Safe Mode: Amplified Realities», σε επιμέλεια Φωτεινής Βεργίδου μαζί με την ομάδα του TILT Platform, πραγματοποιείται από το Σάββατο 8 Οκτωβρίου σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην Αθήνα, την Project Gallery, το MISC Athens και το νεοσύστατο BHD Hub. Καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό διερευνούν τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, τη διόγκωση της τεχνολογικής υπεροχής καθώς και τις αλλαγές στην εργασιακή πραγματικότητα, θέτουν ερωτήματα και εξετάζουν τις ιδιαίτερες διαδικασίες της σύγχρονης ζωής, μέσα από εγκαταστάσεις, βίντεο προβολές, φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτικά και ηχητικά έργα.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς εγκαινιάζει κύκλο προβολών  με τίτλο «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά το κοινό του», στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. Μια φορά το μήνα, από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο, θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης αλλά και παλαιότερης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής παρουσία των δημιουργών ή και άλλων συντελεστών. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου (ώρα 18:30), προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής» του Κώστα Σπυρόπουλου. Στην ταινία, που περιέχει σπάνια φιλμ αρχείου και αναπαραστάσεις, πρωταγωνιστούν τα μέλη της οικογένειας Παπανικολάου,  ιδιοκτήτες ενός επιτυχημένου οινοποιείου στην Τεγέα Αρκαδίας. Παράγουν αφρώδη οίνο από το 1885 και ονειρεύονται να μεταμορφώσουν την Αρκαδία στη Καμπανία της Ανατολής. Όμως η  απληστία, οι οικογενειακές συγκρούσεις αλλά και πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα τους οδηγήσουν σε ένα τραγικό τέλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου, η ΝΩΜΩ ΑμΚε διοργανώνει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έναν κύκλο προβολών, παρουσιάσεων και συζητήσεων με τίτλο Fe26 Focus. Οι δράσεις αυτές αποτελούν μία διατομεακή προσέγγιση με άξονα την χειρονομία και την σχέση της τόσο ως εικαστική δημιουργία όσο και ως πολιτιστική κληρονομιά στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Το «Fe 26 Focus» έχει ως με αφορμή τους εικαστικούς Eduardo Chillida (φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατό του) και Θεόδωρο Παπαγιάννη, διασταυρώνοντας την Ελλάδα με την Ισπανία όσο και τα πεδία Σύγχρονη Τέχνη – Πολιτιστική Κληρονομιά. Διερευνώνται επίσης τόσο η προσωπική πορεία των καλλιτεχνών και η εξέλιξη της τέχνης τους όσο και η σχέση τους με πλευρές της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Μεσογείου.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Το τριήμερο 7 με 9 Οκτωβρίου η σύγχρονη αθηναϊκή μουσική σκηνή δίνει ραντεβού για τρίτη συνεχή χρονιά στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για το Music Escapades: In Orbit v.3, ένα τριήμερο φεστιβάλ που απαντά στο ερώτημα «τι μουσική βγαίνει αυτήν την στιγμή στην Αθήνα;». Ελληνικός κι αγγλικός στίχος, κιθάρες, ρίμες και samples, ο ήχος των δυτικών μητροπόλεων και το κλείσιμο του ματιού στην Ανατολή – όλα αυτά σε ένα τριήμερο που χαρτογραφεί τη μουσική της πόλης, ικανοποιεί όλα τα γούστα και καλεί το αθηναϊκό κοινό είτε να επανασυνδεθεί με σχήματα που «έχασε» τη δύσκολη διετία που μας πέρασε είτε να γνωρίσει καινούρια.

Vassilina

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, η βραδιά είναι αφιερωμένη στο hip hop με Νέγρο του Μοριά, Moose, Ofili και Kareem Kalokoh. To Σάββατο 8 Οκτωβρίου είναι πολυσυλλεκτικό, με κοινή αφετηρία και βάση την electronica των Sworr., Mononome, Ιota Phi και Vassilina. Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου το αθηναϊκό ροκ ξεδιπλώνεται στις διαφορετικές προτάσεις των The Bonnie Nettles, Godsleep, XOAN και Odysseas Phone Orchestra.

 

 

 

TAGS