Έργο της Uman

Τα highlights της εβδομάδας

Η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece σας προτείνει πέντε εκθέσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα και σας δίνει ακόμη και δυο επιλογές σημαντικών εκδηλώσεων και θεαμάτων.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η Uman είναι μια αυτοδίδακτη, πολυεπιστημονική καλλιτέχνις, που δημιουργεί με  διάφορα μέσα όπως η ζωγραφική, το σχέδιο και η γλυπτική. Γεννημένη στη Σομαλία και μεγαλωμένη στην Κένυα, έχει ως έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2004. Στην έκθεση «Goodnight, sweetdreams» παρουσιάζει μια σειρά από νέους πίνακες ζωγραφικής, που φιλοτεχνήθηκαν σε προχωρημένες νυχτερινές ώρες.  Η πλούσια πολιτιστική της εμπειρία εκδηλώνεται συχνά σε ενστικτώδη σχήματα και χρώματα που συναρμολογούνται ποιητικά στους καμβάδες της. Αυτοβιογραφικές φιγούρες και λαϊκά στοιχεία μεταμορφώνονται σε αφηρημένα σχήματα και ζωηρά χρώματα, όπου η ταυτότητα και η μορφή παραμένουν ρευστά. Παράλληλα με τις αφρικανικές ρίζες της, η Uman επηρεάζεται άμεσα από τα μεταβαλλόμενα ανά εποχή τοπία της Νέας Υόρκης όπου ζει και εργάζεται, ενώ εξερευνά τις ψυχολογικές καταστάσεις που επιφέρουν αυτές οι μεταβολές. Εγκαίνια στην Eleni Koroneou Gallery την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

«Aύγουστος» ονομάζεται η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Σιμόπουλου, η οποία αποτελείται από ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί. Τα έργα αυτά έχουν δημιουργηθεί σε καθεστώς απομόνωσης τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας Όπως γράφει η Άλκηστις Ταμπουράκη «Συνδυάζοντας φαντασία και αναπαράσταση, ο Σιμόπουλος δημιουργεί τη δίκη του προσωπική γλώσσα για να αντιμετωπίσει το αίσθημα της αβεβαιότητας, υπαρξιακά ερωτήματα και το τραύμα της μετατόπισης της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Η αίσθηση του ανήκειν, αλλά και η αποδοχή της αλλαγής και της ευαλωτότητας γίνεται η αφετηρία για την οικοδόμηση κάτι νέου» γράφει. Εγκαίνια στην Iris Gallerie σήμερα 28 Σεπτεμβρίου.

Το «RSVP» (το οποίο αποτελεί την 5η διοργάνωση του THF Raw) είναι μία δράση από την εικαστικό Χρυσάνθη Κουμιανάκη και την επιμελήτρια Δανάη Γιαννόγλου που επικεντρώνεται στο άμεσο περιβάλλον γύρω από το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, προσεγγίζοντας τον δημόσιο χώρο μέσα από το ίδιο του το λεξιλόγιο και δημιουργώντας αλληγορίες που γεφυρώνουν τον αστικό ιστό και το ανθρώπινο σώμα. Με αφορμή το παραδοσιακό τελετουργικό των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, η Κουμιανάκη «διυλίζει» αυτά τα σύμβολα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στην πόλη, το ελληνικό τουριστικό προϊόν, την εθνική ταυτότητα, αλλά και την ίδια την έννοια του μνημείου και τα μετατρέπει σε πρωτόκολλα κίνησης που αρθρώνουν μια οπτική μετάφραση του αστικού τοπίου. Με μια γλυπτική εγκατάσταση και ένα σύνολο οδηγιών και κανόνων, οι οποίοι ακολουθούνται από το προσωπικό του Ιδρύματος Θεοχαράκη, δημιουργείται μια καθοδηγούμενη εμπειρία, μέσα και έξω από το κτήριο, η οποία γίνεται υπενθύμιση μιας διαρκούς έκτακτης πραγματικότητας κατά την οποία οφείλουμε να βρισκόμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Εγκαίνια την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Τόλης Τατόλας «The Smoking Lady», 2022

Ο Τόλης Τατόλας, αμέσως μετά την ατομική έκθεση στο Museu de Arte Brasileira στο Sao Paulo και κάποια χρόνια μετά από την τελευταία του ατομική στην Ελλάδα, παρακινούμενος από την έκταση που έχει λάβει η χρήση και η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, επανέρχεται στην Αθήνα με την έκθεση φωτογραφίας «A Hundred Likes and More…» (σε επιμέλεια Χλόης Ακριθάκη). Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης και η μεταφορά των έργων από τον ψηφιακό κόσμο στον πραγματικό, αποτελεί μια συνειδητή διαδικασία διερεύνησης για τον καλλιτέχνη. Ο θεατής συμβάλλει στην διαδικασία αυτής της έκθεσης χωρίς να το γνωρίζει, καθώς ο καλλιτέχνης τον ορίζει ως μέλος μιας πρώτου σταδίου κριτικής επιτροπής επιλογής των έργων. Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την εικόνα και τον χαρακτήρα της επικοινωνία της με τον θεατή, καθώς και του ρόλου της τεχνολογίας και των αλγορίθμων. Σε όλη αυτή την διαδρομή, το κοινό δεν είναι μόνο δέκτης, αλλά είναι και εξάρτημα του πομπού. Εγκαίνια της Τρίτη 4 Οκτωβρίου στη Γκαλερί 7.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης «True BelieversThe Apartment in Crux», μέσα από τα έργα έξι εικαστικών (και σε επιμέλεια του Βασίλη Ντούπα) εστιάζει στη δυνατότητα της ζωγραφικής να ανανεώνεται και να επαναπροσδιορίζεται. Συμμετέχουν οι Emi Avora, Βασίλης Μπαλατσός, Σωτήρης Πανουσάκης, Daniel Sturgis και Κώστας Τσώλης. Εγκαίνια στην Crux Galerie την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο DOMa, συνεχίζοντας τη νέα σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους αρχιτέκτονες από όλον τον κόσμο, παρουσιάζει τους Barozzi Veiga στην Αθήνα, σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, το βράδυ στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς. Οι Barozzi Veiga, ιδρύθηκαν στη Βαρκελώνη το 2004, και εργάζονται διεθνώς με αναθέσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα με έμφαση στα πολιτιστικά, αστικά και εκπαιδευτικά κτήρια. Το υλοποιημένο έργο των Barozzi Veiga περιλαμβάνει τα κεντρικά γραφεία Ribera del Duero (2011), το Auditorium Infanta Elena in Águilas (2011), τη Φιλαρμονική Αίθουσα Szczecin (2014), το Bündner Kunstmuseum Chur (2016), το Ragenhaus στο Bruchunecks (2018) Musée cantonal des Beaux-Arts Lausanne (2019), το Tanzhaus Zürich (2019) και τα δύο Artists’ Ateliers στο Λονδίνο (2021).

“Bros” στη Στέγη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Είκοσι τρεις άνδρες πρωταγωνιστούν στο «Bros» του Ρομέο Καστελούτσι. Δεν χρειάζεται να είναι ηθοποιοί και δεν προηγείται κάποια κανονική πρόβα. Μόνο μια συμφωνία: είναι εδώ για να εκτελούν οδηγίες. Όσο αλλόκοτες ή ακατανόητες κι αν είναι. Ο μεγάλος σκηνοθέτης στοχάζεται πάνω στα αδιέξοδα της βίας και τα κενά του νόμου και παρουσιάζει μια μνημειώδη φάρσα που μας προκαλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη βία, την ατομική ευθύνη, την κριτική σκέψη, την ασυδοσία και την υπακοή. Το θέατρο μεταμορφώνεται σε ένα οντολογικό τοπίο απ’ όπου η ανθρωπότητα παρελαύνει ως μια υπάκουη αδελφότητα, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επιτεθεί στην ίδια της τη σάρκα. Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.

 

TAGS