“Neo Surf” του Ρομαίν Γαβράς

Τα highlights της εβδομάδας

Σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν άμεσα αλλά και δράσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως τα επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ανοίκειες εικόνες ενός οικείου μέλλοντος μέσα από το νέο έργο του, «Gener8ion», σε συμπαραγωγή του Onassis Culture, παρουσιάζει ο Ρομαίν Γαβράς από την Πέμπτη22 Σεπτεμβρίου.  Το έργο αποτελείται από τρεις ποπ βίντεο εγκαταστάσεις: Το «Neo Surf» (στον εκθεσιακό χώρο -1 της Στέγης) γεμάτο από ποιητικές εικόνες του κοντινού μέλλοντος με εφήβους που ζουν σε εγκαταλειμμένες περιοχές στα περίχωρα της Αθήνας, περνούν την ώρα τους κυνηγώντας στρουθοκάμηλους και κάνοντας σερφ στον Ισθμό της Κορίνθου, το «Emotions» (στη «Μάντρα» της Δ. Αρεοπαγίτου) με την Σαρλίζ Θερόν ως τέλεια AI animated 3D σταρ για τις ανάγκες της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και το «Agartha» (στη Μικρή Σκηνή της Στέγης) όπου μια ομάδα στασιαστών ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Βορειοαμερικανική Ένωση στις πολιτείες Ουαϊόμινγκ και Άινταχο το 2029.

Ρουμπίνα Σαρελάκου “Το τσαγιερό”

Τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο και την ζωγράφο-χαράκτρια Ρουμπίνα Σαρελάκου φιλοξενεί φέτος η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο πλαίσιο του θεσμού των «Δημιουργικών Συναντήσεων». Ο Ρόκος παρουσιάζει μια άλλη πλευρά του έργου του: 50 συνολικά σχέδια σε χαρτί, από τις σειρές “Κρυφές ανταποκρίσεις 2008-2021” και “Τριάντα ένα σχέδια και ένα γλυπτό ζητούν ποιητή”, στα οποία αποτυπώνει αλληγορικές και σουρεαλιστικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο και την “συνδιαλλαγή” του με τη σύγχρονη εποχή της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Η Ρουμπίνα Σαρελάκου, πολυδιάστατη επίσης δημιουργός, παρουσιάζει μια ενότητα σαράντα ξυλογραφιών σε πλάγιο ξύλο που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80 όπου απεικονίζει με ρεαλιστική ακρίβεια καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, παλιά κτίρια, φρούτα, μηχανές κ.α. αποτυπώνοντας έναν εσωτερικό διάλογο μαζί τους.  Η έκθεση της συμπληρώνεται με μια εγκατάσταση εφαρμοσμένης τέχνης αποτελούμενη από δύο καρέκλες και ένα τραπέζι, στις επιφάνειες των οποίων ενσωματώνονται έργα χαρακτικής. Εγκαίνια το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

Φώτης Κόντογλου “Η ωραία Κλεοπάτρα” © Χριστόφορος Δουλγέρης / Chris Doulgeris

Σε δύο σκέλη αναπτύσσεται η έκθεση «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους» στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και η οποία αποτελεί ένα επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Ιωνίας από τις μακραίωνες εστίες του. Στο πρώτο σκέλος της έκθεσης, θα αναδειχθεί η πολιτιστική και πνευματική προσφορά του Φώτη Κόντογλου στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και τα γράμματα κατά τον 20ο αιώνα. Στο δεύτερο σκέλος ζητούμενο είναι η ανάδειξη των επιρροών που δέχθηκαν οι νεότεροι. Με αρχή τους πρωτόκλητους εκ των μαθητών του που είναι οι διαπρέψαντες στη συνέχεια Νίκος Εγγονόπουλος και Γιάννης Τσαρούχης αλλά και άλλοι διακριθέντες όπως ο Μόραλης, ο Λουκόπουλος, ο Βουρλούμης, ο Κοψίδης, ο Παπαδέλης, ο Χοχλιδάκης και ο Ξυνόπουλος. Εγκαίνια σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Διαβάστε εδώ τo πολύ κατατοπιστικό κείμενο του Γιώργου Μυλωνά.

Μετά την παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός ανεβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη και με αυτή το Τελλόγλειο Ίδρυμα ολοκληρώνει τον κύκλο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα. Στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote, o Δανός M.C.W. Rørbye ενώ οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρεία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων. Εγκαίνια την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Ξεκίνησε χθες, 20 Σεπτεμβρίου, στην Εθνική Βιβλιοθήκη (ΚΠΙΣΝ) η έκθεση «Άγγελος Σπαχής 1903-1960», με θέμα το έργο του μεγάλου, και άγνωστου στο ευρύτερο κοινό, Έλληνα γραφίστα. Ο Σπαχής, πέρα από ζωγράφος και εικονογράφος θεωρείται ο πατέρας του γραφιστικού design στην Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με αυτό. Εργάστηκε ακούραστα για τις εταιρείες καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου και Γ. Α. Κεράνη, δημιουργώντας ως καλλιτεχνικός τους σύμβουλος όλα τα σχέδια και λογότυπα των προϊόντων τους. Ένα από τα λογότυπά του, το έμβλημα των τσιγάρων Άσσος της εταιρείας Παπαστράτου, επιβιώνει και σήμερα, σχεδόν 100 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

«Sheltered Gardens»

Το «Sheltered Gardens» είναι μια υβριδική, εικαστική έκθεση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 35 διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερμηνευτές. Εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα της Hilda Doolittle «Sheltered Garden» (1916) και διαδραματιζόμενο στον Κήπο Διομήδη έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους βοτανικούς κήπους της Μεσογείου, το νέο πολυμεσικό πρόγραμμα του PCAI θα ξεδιπλωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου μέσα από μια διαδικτυακή, ψηφιακή έκθεση διαθέσιμη στο pcai.gr, μια έκδοση περιορισμένων αντιτύπων, μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης και μια σειρά περφόρμανς στον Βοτανικό Κήπο Διομήδη (στο Χαϊδάρι)

Εγκαταστάσεις, πολυαισθητηριακά και ηχητικά έργα, συμμετοχικά έργα, έργα σε εξέλιξη, έντυπα-zines και αφίσες παρουσιάζουν εννέα καλλιτέχνες απόφοιτοι του τμήματος Graphic Design της ΑΚΤΟ στην έκθεση «Checkout Tomorrow». Η έκθεση βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική συγκυρία και το «αύριο», με στόχο να αναδείξουν νέους τρόπους σκέψης και κοινά πεδία συνάντησης. Εγκαίνια σήμερα 21 Σεπτεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο Print Café (Κηφισίας 304, Χαλάνδρι)

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Τη «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά» έχει ως θέμα ο φετινός εορτασμός του σημαντικού αυτού ευρωπαϊκού θεσμού και δίνει αφορμές για δράσεις σε μουσεία και ιδρύματα.

Τρεις εμβληματικοί πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων με σημαντικό βιομηχανικό παρελθόν ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων για να αποδείξουν ότι η συνέργεια μεταξύ πολιτιστικών φορέων είναι μοχλός βιωσιμότητας. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περισσότερα από 120 χρόνια, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού ονοματίζοντας την περιοχή Μεταξουργείο καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που φιλοξενείται στο παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, το Πιλοποιείο Πουλόπουλου (Πιλ-Πουλ), προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της βιομηχανικής κληρονομιάς, μέσα από μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από τις 11.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα και την Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που θα ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους συμμετέχοντες. Ταυτόχρονα, το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου θα αφήσει για λίγο το παλιό εργοστάσιο και θα «μεταφερθεί» στους δύο χώρους μέσα από φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, αλλά και τη φυσική παρουσία των μουσειο-παιδαγωγών του για να δώσει «τα φώτα του» γύρω από την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα εικαστικό εργαστήριο αφήγησης, σε ένα εργαστήριο κατασκευής και σε έναν ιστορικό περίπατο, ανακαλύπτοντας με δημιουργικό τρόπο την ιστορία των τριών μνημείων που συνέβαλαν στην εκβιομηχάνιση της χώρας και άλλαξαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου. Θα ανακαλύψουν ακόμη την μετεξέλιξη των τριών χώρων σε ζωντανούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το οικογενειακό πρόγραμμα «Στα σπίτια των αρχαίων … χωρίς τηλεόραση και ίντερνετ …», στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού θέματος «Βιώσιμη Κληρονομιά». Ένας περίπατος στην αρχαία γειτονιά, κάτω από το Μουσείο, θα καταλήξει σε ένα υπαίθριο διαγενεακό εργαστήρι στους κήπους του, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους συνοδούς τους να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές με τις σημερινές γειτονιές, να αγγίξουν αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι και αν ήταν περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον απ’ ότι τα δικά μας. Τέλος, μικροί και μεγάλοι θα δημιουργήσουν τα δικά τους οικιστικά περιβάλλοντα εμπνευσμένα από την ζωή των κατοίκων της αρχαίας γειτονιάς. Το Σάββατο 24 και την  Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 12 π.μ. & 12:15 μ.μ. Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Tην Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου οργανώνονται, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ δύο αυτόνομα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης χειροποίητου χαρτιού, για ενήλικες (ώρα 12:00) και για παιδιά (ώρα 17:30) όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για τις πρώτες απόπειρες του ανθρώπου να εκφραστεί μέσω της γραφής, ενώ επαναχρησιμοποιώντας χαρτί που βρίσκεται ένα στάδιο πριν την ανακύκλωση, φτιάχνουν το δικό τους χειροποίητο χαρτί. Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (ώρες 11:00-13:00) πραγματοποιείται το διαδικτυακό βιωματικό εργαστήρι, «Ιστορίες για να σκεφτείς, ιστορίες για να αντέχεις» για ενήλικες, με τη θεατρο-παιδαγωγό Μαρία Τερζάκη. Και για τα δυο εργαστήρια είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

TAGS