Luke Edward Hall, Pan in The Woods, 2022, watercolour on paper, 42 x 30 cm.

Τα highlights της εβδομάδας

Η Art Athina δεσπόζει στην πολιτιστική κίνηση μιας εβδομάδας που έχει επίσης μια σειρά από δυνατά εγκαίνια και εκδηλώσεις. Η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper επέλεξε εννιά από αυτές.

 

ΦΟΥΑΡ

Με αμιγώς φυσική παρουσία, μετά από δύο χρόνια, και με αριθμό ρεκόρ συμμετοχών η Art Athina επιστρέφει δυναμικά για την 25η διοργάνωση της από τις 16 (17 για το κοινό) έως και τις 19 Σεπτεμβρίου. Στη φετινή έκθεση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης  στο Ζάππειο Μέγαρο συμμετέχουν 80 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει 15 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

Εκτός από τις σταθερές θεματικές που συνθέτουν το πρόγραμμα της η Art Athina  εντάσσει φέτος και νέες κατηγορίες που διευρύνουν το πεδίο των ενδιαφερόντων της, αλλά και αφουγκράζονται τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στον χώρο των εικαστικών. Στο πλαίσιο αυτό,  φιλοξενεί μια έκθεση με έργα που είναι αποκλειστικά NFT και τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον καθιερώνεται από φέτος το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ και το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ (μειωμένο 7 ευρώ).

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Από αύριο 15 Σεπτεμβρίου θα μπορούμε, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, να κάνουμε ένα νοερό ταξίδι στη «λάμψη» του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από την Ιωνία μέχρι την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη, να ζήσουμε την μικρασιατική εκστρατεία και την «καταστροφή» του 1922 και να γίνουμε μάρτυρες του ξεριζωμού και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα.  Η επετειακή έκθεση «Μικρά Ασία:  Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία» σε συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και του Κέντρου Μικρασιατικών Σποδών αφηγείται αυτή την ιστορία μέσα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες που έχουν προέρχονται από δεκάδες διαφορετικές συλλογές, τόσο οργανισμών και ιδρυμάτων όσο και ιδιωτών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

«Η καλλιτεχνική μου έκφραση» έγραφε η Όπυ Ζούνη (1941 – 2008) «ολοκληρώνεται με την ελεύθερη και μεθοδική αντιμετώπιση της δουλειάς. Δουλεύω με τις συμπτώσεις, την τύχη, στοιχεία που δίνουν νέα ώθηση στη φαντασία μου να λειτουργήσει και να οδηγηθεί σε νέες μορφές έκφρασης, σε νέες ιδέες. Έτσι δέχομαι το τυχαίο, αλλά και το καθοδηγώ συγχρόνως». Ζωγραφικά έργα, γλυπτά και κατασκευές της μεγάλης καλλιτέχνιδος από το 1970 έως το 2007 παρουσιάζονται στην έκθεση «Όπυ Ζούνη – Η θεωρία των σχημάτων» που κάνει εγκαίνια την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στη Roma Gallery.

H έκθεση «The Hunter Hunts in a Pink Mist» που ξεκινάει σήμερα 14 Σεπτεμβρίου είναι η δεύτερη ατομική έκθεση του Βετανού σχεδιαστή και ζωγράφου Luke Edward Hall στη γκαλερί The Breeder. Η ρομαντική αισθητική των έργων του Luke Edward Hall είναι πλημμυρισμένη από διάφορες αναφορές, όπως από την καλλιτεχνική ομάδα των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα  Bloomsbury Group, τον Cecil Beaton ή την χρωματική αισθητική του Wes Anderson ενώ η έμπνευση του πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τον Jean Cocteau, του οποίου τα γραμμικά σχέδια των μέσων του 20ου αιώνα φέρνουν στο μυαλό την οικειότητα του ρομαντισμού.

Το The Symptom Projects (θεσμός πλέον για την Άμφισσα) στην δέκατη τρίτη του διοργάνωση παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Pott / Pott», σε επιμέλεια του Αποστόλη Αρτινού. Η έκθεση που έχει ως θέμα την καλλιτεχνική διάσταση της παραδοσιακής κεραμικής, εντάσσεται στον εκθεσιακό κύκλο «Τα δημώδη», του the symptom projects, που επιχειρεί να διερευνήσει μέσα από τους προβληματισμούς της σύγχρονης σκέψης και αισθητικής τη δημώδη παράδοση. Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και τα κείμενα του καταλόγου, αναγνωρίζεται μια μέριμνα στην εργασία του αγγειοπλάστη που είναι πέραν του χρηστικού ορίζοντα του αντικειμένου του. Οι 18 καλλιτέχνες της έκθεσης επιχειρούν έτσι με το κεραμικό τους έργο, να συνομιλήσουν ισότιμα μ’ ένα συγκεκριμένο παραδοσιακό αγγείο, να εντοπίσουν τα καλλιτεχνικά του σημεία, τις εκκεντρικές απολαύσεις του αγγειοπλάστη του και να τις ανακαλέσουν στην εμπειρία του έργου τους. Η προσέγγιση τους δεν είναι φορμαλιστική, αλλά μια αφαιρετική, αναστοχαστική διερεύνηση χειρονομιών που εντοπίζονται στο παραδοσιακό έργο, εκθέτοντάς το. Εγκαίνια στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο- Οικία Πανουργιά, Άμφισσα.

     The Garden of Sound

Η ζωντανή performance και ηχητική εγκατάσταση «The Garden Of Sound» είναι μια πρόσκληση για αποδόμηση των ορίων μεταξύ της αντιληπτής πραγματικότητας και ενός κρυμμένου κόσμου, αυτού των φυτών. Με την ικανότητα να ερμηνεύουν τις ενεργειακές συχνότητες και ακόμη και τον ρυθμό, τα φυτά είναι και αυτά οργανικοί συνθέτες, τους οποίους η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να μεταδώσει στα ανθρώπινα αυτιά. Ένα ηλεκτρόδιο συνδέεται με τις ρίζες του φυτού και ένα άλλο με το φύλλωμα, σχηματίζοντας έτσι ένα κύκλωμα που δίνει τη δυνατότητα στα φυτά να δημιουργούν συνθέσεις και να γίνονται αντιληπτά σε ανθρώπινο επίπεδο. Οι δε επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα σε πειραματισμούς σχετικούς με τις συνθέσεις των φυτών.  Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Calathea Ornata, Ficus Elastica, Jade, Pachypodium Lamerei, Philodendron Painted Lady, Richi Perez και  Zedohseakay Εγκαίνια σήμερα 14 Σεπτεμβρίου στο Rizom Athens (Βούρβαχη 3, Ακρόπολη).

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Με αφορμή την παρουσίαση του κειμένου «Κώδικας Δεοντολογίας για Συλλέκτες Σύγχρονης Τέχνης», το State of Concept σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ διοργανώνει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου τη συζήτηση «Τhe Ethics of Collecting». Ο «Κώδικας Δεοντολογίας για Συλλέκτες Σύγχρονης Τέχνης» είναι ένα πρότυπο κείμενο που συνέταξε μια ομάδα συλλεκτών και η συζήτηση στοχεύει να αναδείξει ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική συμπεριφορά και τις βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών ιδρυμάτων, καλλιτεχνών, συλλεκτών και άλλων παραγόντων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης. Στο πάνελ θα βρίσκονται οι Piergiorgio Pepe, Ιορδάνης Κερενίδη, Ιωάννα Βρυζάκη (Συλλογή Δασακλόπουλου) και Πάκυ Βλασσοπούλου και θα συντονίσουν οι Κατερίνα Γρέγου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, και η Ηλιάνα  Φωκιανάκη, διευθύντρια του State of Concept. Η εκδήλωση θα γίνει στο ΕΜΣΤ στις 18:30 και θα έχει ελεύθερη είσοδο με σειρά προτεραιότητας

 

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου θα μπορείτε να θαυμάσετε στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό το γλυπτό «Πρόσφυγας – η Γυναικά της Σμύρνης» του Γιώργου Πετρίδη. Η τοποθέτηση του έργου εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης που διοργανώνει ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού. Ο Ελληνοαμερικανός γλύπτης, που είναι δημότης Φιλοθέης και ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη, σε μια κίνηση ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, δώρισε στον Δήμο την προτομή αυτή που αποτυπώνει την εμπειρία του πρόσφυγα. Για τη δημιουργία του έργου, αρχικά διερεύνησε τις μικρασιατικές του ρίζες μέσα από το φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας αλλά και από τις βιωματικές συγκλονιστικές ιστορίες που άκουγε για τον  ξεριζωμό του 1922. Έτσι η δική του Σμυρνιά ξεπρόβαλε από την ιστορία της αγαπημένης του γιαγιάς Μαρίας η οποία κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Σμύρνη, αλλά και από το ημερολόγιο του αδερφού της που ήταν στρατιώτης στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου στις 18:30

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι μηχανές προβολής σταμάτησαν στη Δράμα αλλά τώρα ανάβουν στην Αθήνα. Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, το φεστιβάλ ταξιδεύει στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς  θα παρουσιαστεί το σύνολο του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ, ενώ  στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy θα διεξαχθεί το μάστερκλας-συζήτηση με τον Πάβελ Παβλικόφσκι (17/9). Παράλληλα θα παρουσιαστεί  το Athens Pitching Lab καθώς και η ταινία «Αντιγόνη» της Εύας Νάθενα που δημιουργήθηκε στο σχολείο των φυλακών Αυλώνα από φυλακισμένα αγόρια (16/9). Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

 

JAZZ FESTIVAL

Από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, το Φουγάρο του Ναυπλίου διοργανώνει μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με 6 μπάντες & 20 μουσικούς που εκπροσωπούν τη σύγχρονη jazz σκηνή στην Ελλάδα – από τις πιο πειραματικές έως και τις πιο καθιερωμένες εκδοχές της. Στο Fougaro Jazz Festival #10 θα εμφανιστούν οι Loukia Palaiologou Trio, Dimitris Kalantzis Quartet, Giannis Kassetas Quartet, Maria Manousaki Quartet, Stavros Lantsias “Piano Trio” και ο Ηλίας Δουμάνης με την Αγγελική Τουμπανάκη. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στο Cafebistrot, θα προβάλλονται σε συνεχή ροή, από τις 9πμ μέχρι τις 9μμ, μια σειρά μουσικά ντοκιμαντέρ. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

TAGS