Έκρηξη εγκαινίων αυτή την εβδομάδα και η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece επέλεξε τις σημαντικότερες αφορμές για μια εικαστική – και όχι μόνο – έξοδο.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Νέα και πρόσφατα έργα της Sarah Sze (ζωγραφική, γλυπτική και μια video εγκατάσταση) παρουσιάζει η Gagosian Athens στην πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού στην Αθήνα. Η Sze σταχυολογεί στοιχεία από τον φυσικό και από τον ψηφιακό κόσμο για να δημιουργήσει τέχνη υψηλής πολυπλοκότητας και ποικιλομορφίας σε δύο ή τρεις διαστάσεις, προσκαλώντας μας σε μία παρατήρηση ακριβείας ενώ κινητοποιεί συνειρμούς μιας μακροσκοπικής προοπτικής επί του απείρου. Αποτυπώνοντας ζωγραφικά τα όρια που διαχωρίζουν τα μέσα και ενεργοποιώντας τον ενδιάμεσο χώρο, σχολιάζει το υπερβολικό φορτίο της εικονικής εμπειρίας ως σύγχρονης συνθήκης και κατά συνέπεια προτείνει πώς θα μπορούσαμε ίσως να διαπραγματευτούμε την πραγματική εμπειρία στον φυσικό χώρο. Εγκαίνια στις 8 Σεπτεμβρίου.

Arthur Jafa «Love is the Message, The Message is Death», 2016, Video Still © Arthur Jafa. Courtesy of the artist and Gladstone Gallery
Από τους πλέον επιφανείς Αμερικανούς καλλιτέχνες, βραβευμένος με το Χρυσό Λιοντάρι στη Μπιενάλε της Βενετίας 2019, o Arthur Jafa εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πλατφόρμας «Greece in USA» και του προγράμματος Artport II, το εικαστικό σκέλος του οποίου επιμελείται η δρ Σωζήτα Γκουντούνα. Στην Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ – Πύλη Ε2, στον Πειραιά,, ο Jafa παρουσιάζει από τις 9 Σεπτεμβρίου το έργο « Love Is The Message, The Message Is Death». Εδώ, ως εικαστικός, κινηματογραφιστής και θεωρητικός o Jafa εξετάζει την ιστορία και τις εμπειρίες των Αφροαμερικανών. Πλαισιωμένο από το «Ultralight Beam», το χιπ-χοπ τραγούδι του Kanye West, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ευαγγέλιο, το «Love Is The Message» είναι μια αριστοτεχνική σύγκλιση φωτογραφιών που βρέθηκαν που ανιχνεύουν την αφροαμερικανική ταυτότητα μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικονογραφίας.

Από την έκθεση «Shapes of Stories» στην Blender Gallery: «Symbiosis» by Angeliki Stamatakou © Gella Valavanis
10 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει η The Blender Gallery της Γλυφάδας και η επετειακή της έκθεση με τίτλο «Shapes Of Stories» αφορά στη σύγχρονη κεραμική. Οι δεκαπέντε εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση επιβεβαιώνουν με τη δουλειά τους ότι ο πηλός έχει γίνει ένα μέσο γλυπτικής έκφρασης, με αξιοσημείωτο εύρος, προσεγγίσεις, αφηγήσεις ιστοριών και απεικόνιση της pop κουλτουρας. Τα έργα τους επαναπροσδιορίζουν την έννοια της κεραμικής και της χρηστικότητας των υλικών, τονίζοντας πόσο ανεξίτηλη παραμένει σαν τέχνη μέσα στα χρόνια και στην πολιτιστική κληρονομιά. Εγκαίνια στις 8 Σεπτεμβρίου.
«Popolodisenzaparola» (άνθρωποιχωρίςλέξεις) ονομάζεται η έκθεση του Adrian Paci που παρουσιάζουν οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Γκαλερί Peter Kilchmann. Σε αυτή την έκθεση ο Paci εστιάζει στη δύναμη και τον κοινωνικοπολιτικό ρόλο της «γλώσσας». Παρουσιάζει μια νέα σειρά κεραμικών γλυπτών καθώς και νέα υφαντά μάλλινα χαλιά. Τα τελευταία έχουν υφανθεί σε χειροποίητους αργαλειούς από μια κοινότητα χειροτεχνίας γυναικών που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 στη Σκόδρα. Η έκθεση σηματοδοτεί επίσης την πρώτη παρουσίαση ενός έργου από ξύλο που αντλεί από την παράδοση της εικονοποιίας. Το κυρίαρχο μοτίβο στα γλυπτά και τα χαλιά παραπέμπει σε σχέδια του καλλιτέχνη που βασίζονται σε σελίδες από σημειωματάρια που ανήκαν στον Maurizio, έναν άνδρα με σύνδρομο Άσπεργκερ, ο οποίος κρατούσε αδιάκοπα και συστηματικά χειρόγραφες σημειώσεις σε μια δική του «αινιγματική» γλώσσα. Εγκαίνια στις 7 Σεπτεμβρίου.
Στην έκθεση «Paradise Pavilion», ο Benjamin Kress ζωγραφίζει φιγούρες συγχωνεύοντας εικόνες της ιστορίας της τέχνης, της θρησκευτικής εικονογραφίας, της ποπ κουλτούρας και της φωτογραφικής αυτοπροσωπογραφίας του ίδιου ως η εφευρεθείσα καλλιτεχνική μούσα του, «Nelo». Συνδυάζει και υβριδοποιεί ψηφιακά, πρόσωπα, φιγούρες και τοπία. Τα ψηφιακά σκίτσα που προκύπτουν ζωγραφίζονται χειροκίνητα με παραδοσιακές μεθόδους χρησιμοποιώντας λάδι σε λινές επιφάνειες.
Οι πίνακες του γεφυρώνουν ιστορικές αναπαραστάσεις του σώματος με ασύμβατες, σχεδόν στιγμιαίες ψηφιακές εικόνες που παράγονται μέσω τεχνολογικά ασώματων τεχνικών. Εγκαίνια στην Allouche Benias στις 8 Σεπτεμβρίου.
Ο Γάλλος σχεδιαστής και καλλιτέχνης Louis Barthélemy βρέθηκε το 2020 -λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας -στο Ντακάρ. Εκεί, έγινε μάρτυρας των αρχαίων τελετουργικών πάλης που διασώζονται ως άθλημα έως σήμερα. Παρακολουθώντας τους αγώνες καθισμένος στην άμμο, γοητεύτηκε από τους παλαιστές και τις κινήσεις τους που συνοδεύονταν από γυναικεία χορωδία. Παρέμεινε και παρακολούθησε τις προπονήσεις μίας εκ των ομάδων, ενώ ταυτόχρονα προμηθεύτηκε mσειρά από χρωματιστά υφάσματα. Πρόθεσή του, να τα ξαναδουλέψει με τη βοήθεια των συνεργατών τεχνιτών του στο Κάιρο της Αιγύπτου (γνωστοί για την τεχνική τους στις ταπισερί Khayamiya), ράβοντας και ανασυνθέτοντας εικόνες πάλης και αφηγούμενος έτσι την ιστορία του στο Ντακάρ. Τα υφάσματα και οι κλωστές έγιναν μοναδικός τρόπος να αναδείξει την κίνηση του σώματος κατά τη διάρκεια της πάλης. Τα έργα που προέκυψαν, παρουσιάζονται από τις 8 Σεπτεμβρίου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «The Wrestlers»

Mózes Incze «Alvó szent» («Sleeping Saint») 2022, 100x125cm
Η δουλειά του Mózes Incze είναι εικαστικές μεταφορές που περιπλέκονται σε ένα σύνθετο σύστημα από σύμβολα, ιερές και μυθολογικές αναφορές, απαιτούν την μέγιστη προσοχή του αποδέκτη τους, την πνευματική και αισθητική του προετοιμασία. Οι πίνακες του επιτυγχάνουν την οπτική συνάντηση μέσα από το μυστικιστικό φως που τις περιβάλλει, αυτό μαρτυρά την καλλιτεχνική αρτιότητα του ζωγραφικού του έργου στον επίμονο και παρατηρητικό θεατή. Η έκθεση «Unpacking» του Ούγγρου (γεννημένου στη Ρουμανία) καλλιτέχνη στην Alma Gallery του Κολωνακίου ξεκινά στις 13 Σεπτεμβρίου.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«Για το 2022, οι καλεσμένοι και οι καλεσμένες μας έρχονται από 7 διαφορετικές χώρες. Υπάρχουν μεταξύ τους εικονογράφοι με βιβλία μεταφρασμένα στα Ελληνικά και εικονογράφοι με φανταστική μεταδοτικότητα που θα γνωρίσουν νέα ταλέντα μέσα από δημιουργικά εργαστήρια και portfolio reviews sessions. Χαιρόμαστε πολύ που ο εξαιρετικός καλλιτέχνης και επιμελητής της έκθεσης Le immagini della fantasia, Gabriel Pacheco θα έρθει στην Αθήνα για το illustradays». Αυτά μας είπαν, μεταξύ άλλων, πριν το καλοκαίρι οι συνιδρύτριες του φεστιβάλ Illustradays, Ραφαέλα Καραγιάννη και Αναστασία Τερζίδου. Το φεστιβάλ εικονογράφησης (με τίτλο «Μια αχτίδα από φως») θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, και μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη εδώ.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού, για τις αντιξοότητες και τις ανισότητες που έχουν αμβλυνθεί κατά την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω της πανδημίας Covid-19, αφιερώνει την ημέρα αυτή στα παιδιά και διοργανώνει την εκπαιδευτική δράση «Ξεπουπουλού!» – Ιστορίες για φτερά, σύννεφα και πετάγματα.σε συνεργασία με τη Δομή Προσφύγων των Γιατρών του Κόσμου, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 11.00, στον κήπο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 5-12 ετών, από το Κονγκό, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Ουκρανία. Την αφήγηση (στα ελληνικά και γαλλικά) θα κάνει η Εύη Γεροκώστα και θα υπάρχουν διερμηνείες.