Κωστής Γεωργίου “Dream Catcher”

Τα highlights της εβδομάδας

Με τον Σεπτέμβριο αρχίζει και η σεζόν, άρα και τα πρώτα εγκαίνια στην Αθήνα αλλά παράλληλα η δράση στην περιφέρεια είναι ακόμα πολύ έντονη.  Η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece σας έχει δέκα προτάσεις για αυτή την εβδομάδα.  

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Η έκθεση «Enigma 2» του Κωστή Γεωργίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του ΙΜΕ έχει αναδρομικό χαρακτήρα και είναι εμπλουτισμένη με έργα από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης πορείας του δημιουργού καθώς και με προσθήκη πρόσφατων έργων   ζωγραφικής και γλυπτικής. Πρόκειται για μια ιστορική έκθεση που απαρτίζεται από 160 έργα ζωγραφικής μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων καθώς και 40 γλυπτά ενώ σε ειδικό χώρο θα προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του καλλιτέχνη τα τελευταία 35 χρόνια. Όπως σημειώνει ο τεχνοκριτικός – σημειολόγος Χάρης Καμπουρίδης «ο Γεωργίου ως αισθητικός ερευνητής είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, μέσα στα δεδομένα της παγκόσμιας τέχνης των τελευταίων 100 ετών, αλλά και με τροχιά που προκύπτει από αυτόνομες αποφάσεις και επιτεύξεις. Δεν στηρίχθηκε δηλαδή σε δεδομένες νόρμες της εποχής για να φτάσει σε αποδεκτό μορφικό αποτέλεσμα αλλά το βρήκε ο ίδιος και προστέθηκε στα κεντρικά ρεύματα μέσα από ανεξαρτησία και τόλμη». Εγκαίνια την 1η Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση «Πεδίον, χώρος συνάντησης» στο Πεδίον του Άρεως και στο «σχεδία home» προτάσσεται ως ένας χώρος επικοινωνίας και στοχασμού, που έχει σκοπό να καταστήσει ορατές, μέσα από μια πλούσια και πολυποίκιλη καλλιτεχνική παραγωγή, όψεις και αναζητήσεις της καθημερινότητας σε κρίση, μιας βιωμένης ατομικής εμπειρίας που ανάγεται σε συλλογική συνείδηση. Είναι ένα εγχείρημα, ένα πεδίο-τόπος συνύπαρξης και ανταλλαγής ιστοριών διαφορετικών ανθρώπων μέσα από το πρίσμα της τέχνης. Πέρα από το πάρκο, η έκθεση συνεχίζει στο χώρο του Περιοδικού Δρόμου «Σχεδία», στο «σχεδία home» στην οδό Κολοκοτρώνη στο κέντρο της πόλης, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του περιοδικού είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα της έλλειψης στέγης, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιθυμεί να καταγράψει την ιστορία του παρόντος, να αναδείξει για άλλη μια φορά την σημασία του πολιτισμού και των ανθρώπων του στην κοινωνία, να υπογραμμίσει το πώς η τέχνη έχει καθοριστικό ρόλο στην αέναη ερμηνευτική διαδικασία της πραγματικότητας και εν γένει του κόσμου. Εγκαίνια στις 6/9 (Πεδίον του Άρεως) και 8/9 (στο σχεδία home).

Το «Μυστήριο 22 / Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα», είναι η in situ εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022. Η εγκατάσταση, η οποία αντλεί έμπνευση από τον μύθο της θεάς Δήμητρας, θεά της καλλιέργειας και της γονιμότητας, και της κόρης της, Περσεφόνης,  θα φιλοξενείται έως τις 23 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, ενώ τα επίσημα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

 

ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η έκθεση «Διαδρομή» της Αντιγόνης Καββαθά που έχει ξεκινήσειστη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισσας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα συγκεντρώνει 54 έργα μεγάλων διαστάσεων που διατρέχουν την πορεία της εικαστικού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ενότητα έργων που αναφέρονται σε σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις.

Το πιο χαρακτηριστικό έργο αυτής της ενότητας είναι η «Διαδρομή», μια συνεχής ζωγραφική σύνθεση-ζωφόρος μήκους 18 μέτρων που αναπτύσσεται στους τοίχους της κεντρικής αίθουσας. Το μνημειακό αυτό έργο ανατρέχει στην Ιστορία του 20ού αιώνα, στα μεγαλύτερα γεγονότα και στις τύχες των ανθρώπων σε ταραγμένες εποχές. Η Αντιγόνη Καββαθά ανοίγει την τέχνη της σε επίμαχα ζητήματα που «περιγράφουν» και «εικονοποιούν» έναν κόσμο κατακερματισμένο, βίαιο, μεταβατικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο, έναν κόσμο που έχει απωλέσει τις σταθερές, τις ιδεολογίες και τα σημεία αναφοράς του.

Μια νέα σειρά έργων που είναι εμπνευσμένα από τις Σπέτσες και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, παρουσιάζει o Benoit Paré στην έκθεση του στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις Σπέτσες.  Έργα γεμάτα χρώμα σε pop art διαθέσεις, που αποδίδουν το πνεύμα, την ατμόσφαιρα, τον αέρα των νησιών του Αργοσαρωνικού, της Αίγινας, της Ύδρας, αλλά και του Σουνίου και κυρίως των Σπετσών.

Όπως λέει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης «Το κίνητρο μου για την επιλογή των θεμάτων είναι ο θαυμασμός μου για την ομορφιά των τόπων αυτών, των νησιών του Αργοσαρωνικού, όπου το ελληνικό φως γιορτάζει σε μια προσπάθεια να τα αποδώσω με τη δική μου χαρακτηριστική τεχνοτροπία, με έντονα, χαρούμενα, πλακάτα χρώματα, οριοθετημένα με μαύρα περιγράμματα, σε καθαρό σχέδιο, εμπνευσμένο από τα κλασικά κόμικς της βέλγικης σχολής.». Εγκαίνια στις 2 Σεπτεμβρίου.

Από το 2019 το Φεστιβάλ Πριμαρόλια χαρακτηρίζεται από έναν νομαδικό χαρακτήρα ενεργοποιώντας τοποθεσίες κατά μήκος της ιστορικής παραλιακής ζώνης του Αιγίου. Χαράσσει τροχιές δημιουργίας, λειτουργώντας παράλληλα ως μια πλατφόρμα συνάντησης ποικίλων συνεργασιών μεταξύ καλλιτεχνών, ερευνητών, πολιτιστικών οργανισμών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Φέτος, με τίτλο «Τροχιές/Trajectories» πραγματοποιείται στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου από τις 3 έως τις 11 Σεπτεμβρίου και στην έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Where Do We Go From Here» υποδέχεται τους εικαστικούς Βαίλη Αλεξάνδρου, Παναγιώτη Βορριά, Μπέττυ Ζέρβα, Ευαγγελία Μπασδέκη και τη ομάδα Heimer & Alz (Κωνσταντίνος Τηλιγάδης και Ανδρέας Σιτορέγκο).

 Από τις 6 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα από τα 14 νησιά και βραχονησίδες του Δήμου Μεγίστης (Καστελόριζο, Ρω,  Άγιος Γεώργιος του Νησιού και Στρογγυλή) το Α μέρος της πολιτιστικής δράσης  «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/» της , ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY (ΤΤS). Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδρύτρια της TTS, και καλλιτεχνική διευθύντρια της δράσης, Γεωργία Κοτρέτσος έχει προσκαλέσει μια διεπιστημονική ομάδα δέκα ατόμων από το χώρο του πολιτισμού που θα συμμετάσχουν σε μια σειρά ερευνητικών και πειραματικών ασκήσεων.  Κάθε μέλος της ομάδας καλείται να συντάξει μια επιστολή η οποία θα σταλεί σε άγνωστό  παραλήπτη. Οι παραλήπτες βρίσκονται σε κάθε άκρη της γης και θα παραχωρήσουν το δικαίωμα δημοσίευσης της αλληλογραφίας τους στη ΤΤS για θα συμπεριληφθεί στην έκδοση της δράσης. Στόχος της δράσης είναι η παρατήρηση και ερμηνεία του σύγχρονου πολιτισμού από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, το Καστελόριζο.

To return2Ithaca είναι ένας θεσμός όπου Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην Ιθάκη, εργάζονται και παράγουν έργο εμπνεόμενοι από τις έννοιες, τα νοήματα και του μύθους που αναδύονται από το έπος της Οδύσσειας. Συγχρόνως, διεθνούς φήμης επιμελητές προσκαλούνται για να εργαστούν μαζί τους και να συνδράμουν στη βελτίωση του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πέρα από το residency (έως 11/9) την οutdoors έκθεση  φωτογραφίας «Return. What for σε 3 καίρια-τοπόσημα του Λιμανιού στο Βαθύ (έως 11/9) , η οποία αναδεικνύει τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και τις κυρίαρχες αφηγήσεις που εμπεριέχονται στην έννοια της επιστροφής. Ακόμη, παρουσίαση του έργου των προσκεκλημένων διεθνών καλλιτεχνών και των επιμελητών στο κοινό της Ιθάκης και στους επισκέπτες από τα Ιόνια νησιά στις 31/8 & 1/9 καθώς και μια σειρά άλλων δράσεων, αφιερωμάτων και εκδηλώσεων.

Το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, θα διεξαχθεί στις 5-11 Σεπτεμβρίου σε πέντε διαφορετικούς χώρους της πόλης καθώς και διαδικτυακά. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο πολυβραβευμένος Βασίλης Κεκάτος ενώ συνολικά θα παρουσιαστούν 148 ταινίες από περισσότερες από 33 χώρες σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ.

“The Salamander Child” από το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Δράμας.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει από μάστερκλας του Γιάννη Οικονομίδη, μέχρι συζήτηση με τον Πάβελ Παβλικόφσκι και αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ του. Θα πραγματοποιηθεί ακόμα πάνελ με Έλληνες παραγωγούς και εκπροσώπους του Φεστιβάλ των Καννών και του ΕΚΟΜΕ, αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης visual artist Basim Magdy και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα αναμεταδοθεί από το ΤikTok, digital sponsor του Φεστιβάλ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Στο τελευταίο Parklife της σεζόν στο ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους Γάλλους La Femme, μια κολεκτίβα που με την εμφάνιση της πριν μια δεκαετία περίπου αποτέλεσε το επόμενο κεφάλαιο της French pop παράδοσης ανανεώνοντάς την με ετερόκλητα μεταξύ τους στοιχεία: είναι ο kosmische ήχος της δεκαετίας του ΄70 δίπλα στο hip hop των ΄90s, η ανεμελιά του surf rock και η psych απόδραση, ο disco ηδονισμός και οι electro πινελιές. Μαζί τους δυο εξαιρετικά συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής, οι The Steams και οι Dury Dava

 

 

 

TAGS