Ένα πορτρέτο που αφαιρέθηκε από ουαλικό μουσείο επέστρεψε αλλά όχι τόσο «θριαμβευτικά» όσο ήταν στην προηγούμενη θέση του.
Πριν από ένα περίπου χρόνο, και υπό το βάρος των διαμαρτυριών του κινήματος Black Lives Matter, ο πίνακας του φημισμένου Ιρλανδού πορτρετίστα Sir Martin Archer Shee στον οποίο απαθανάτισε τον Ουαλό αντιστράτηγο Thomas Picton (1758 – 1815) απομακρύνθηκε από την αίθουσα όπου ήταν εκτεθειμένος, στο Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας (Amgueddfa Cymru). Τώρα όμως ο διαβόητος στρατιωτικός επιστρέφει υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες.
Πριν από λίγες ημέρες, την 1η Αυγούστου, ξεκίνησε στο μουσείο (το οποίο βρίσκεται στο Κάρντιφ) η έκθεση «Reframing Picton» η οποία ουσιαστικά θέλει να εξετάσει και να επανερμηνεύσει την ιστορία «ενός ήρωα, ενός τύραννου ή απλώς ενός “συμπτώματος” της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» όπως την περιγράφουν οι επιμελητές της. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα της Gesiye, καλλιτέχνιδας από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (Ο Picton υπήρξε κυβερνήτης του Τρινιντάντ) που παρουσιάζει φωτογραφίες, μια ταινία αλλά και μια σειρά από τατουάζ (όλα με τη συμμετοχή κατοίκων του Τρινιντάντ) αλλά και μια εγκατάσταση της Laku Neg, μιας πρωτοβουλίας καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς η οποία ανακαλεί τις εμπειρίες τριών θυμάτων του βάναυσου καθεστώτος του Picton στο Τρινιντάτ. Όσο για τον ίδιον τον Picton (το ολόσωμο πορτρέτο του δηλαδή) παρουσιάζεται μέσα σε ένα πλαίσιο μεταφοράς, σχεδόν αμπαλαρισμένος, έτοιμος για αναχώρηση και ανοιχτός σε συνειρμούς. Η ομάδα του «Reframing Picton» συνεργάστηκε για τη δημιουργία της έκθεσης με τη συμβουλευτική επιτροπή Sub Sahara και με τη φιλανθρωπική οργάνωση τεχνών και εκπαίδευσης Culture&.
Για την ιστορία να πούμε ότι ο Picton σκοτώθηκε το 1815 στη μάχη του Βατερλώ. Όπως αναφέρει το μουσείο «έχει χαρακτηριστεί ήρωας, αλλά είναι εξίσου διαβόητος για τη σκληρή του μεταχείριση των μαύρων (σκλάβων και ελεύθερων) και τα βασανιστήρια που διέταξε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του στο Τρινιντάντ, από το 1797 έως το 1803».