Το Παρίσι τιμά τον Boltanski

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του σπουδαίου εννοιολογικού καλλιτέχνη, το Παρίσι τιμά τον Christian Boltanski με μια σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων στο Pompidou, το Λούβρο και τις Βερσαλλίες.

Ήδη στις 12 Οκτωβρίου ανέβηκε ξανά (μετά την παρουσίαση της το 2020) η όπερα «Fosse» όπου ο Boltanski συνεργάστηκε με τον Jean Kalman και τον Franck Krawczyk για ένα ντανταϊστικής έμπνευσης έργο που περιλαμβάνει σοπράνο (την Αγγλίδα Karen Vourc’h, χορωδία, σόλο τσέλο (συν 12 ακόμη τσέλα), κρουστά και ηλεκτρικές κιθάρες. Η παράσταση, η οποία ανέβηκε στο υπόγειο πάρκινγκ του Pompidou, δεν έχει αρχή ή τέλος (το κοινό μπορεί να μπει και να φύγει ανά πάσα στιγμή) και οι θεατές δεν έχουν θέσεις αλλά μπορούν να περιφέρονται στον χώρο της σκηνής κατά τη διάρκεια της και να γίνουν μέρος της.

Στο Λούβρο παρουσιάζονται από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου τα «Τα αρχεία του  Christian Boltanski, 1965-1988», που προέρχονται από τη συλλογή του Pompidou.  Η σύνθεση αυτή, η οποία φιλοξενείται στη Grande Galerie, αποτελείται από 646 σκουριασμένα κουτιά μπισκότων που περιέχουν 1.200 φωτογραφίες και 800 έγγραφα που σχετίζονται με τη ζωή του καλλιτέχνη. Θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Εν τω μεταξύ, η ηχητική εγκατάσταση του Boltanski «L’Horloge Parlante» (2003) θα βρίσκεται μέχρι τι; 6 Νοεμβρίου  στο Βασιλικό Παρεκκλήσι στο Παλάτι των Βερσαλλιών. Το έργο – το οποίο περιλαμβάνει μια φωνή που καταγράφει τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά και τις ώρες – παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον καθεδρικό ναό του Σάλτσμπουργκ το 2009.

Διαβάστε εδώ στο τεύχος 2 του Art Newspaper Greece το In Memoriam αφιέρωμα στον Christian Boltanski, και εδώ το αντίστοιχο άρθρο του website.

 

TAGS