Το μόνο γνωστό έργο της C. A. Pierozzi εκτίθεται στο Λονδίνο

Μια από τις πρώτες ζωγράφους που μπήκε Accademia del Disegno στη Φλωρεντία, στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.
Αν επισκεφθείτε το Λονδίνο μέχρι τις 24 Ιουνίου, έχετε στο νου σας ότι στην γκαλερί Colnaghi τρέχει η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση «Strange Fruit, Female Sill Life» με έργα -όπως υποδηλώνει ο τίτλος – γυναικών καλλιτεχνών από την Αναγέννηση ως την εποχή του Μπαρόκ. Ανάμεσα τους οι Giovanna Garzoni, Fede Galizia, Clara Peeters, Elisabetta Marchioni και Rachel Ruysch.

Στην έκθεση όμως μπορείτε να θαυμάσετε και έναν μοναδικό πίνακα, και όταν λέμε μοναδικό κυριολεκτούμε, καθώς είναι το μόνο σωζόμενο έργο της Caterina Angela Pierozzi, μιας ζωγράφου που ήταν η δεύτερη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Accademia del Disegno στη Φλωρεντία (πρώτη ήταν η Artemisia Gentileschi) και που η ύπαρξη της ήταν γνωστή μόνο από γραπτές μαρτυρίες, μέχρι που πριν δυο χρόνια βρέθηκε αυτό το υπογεγραμμένο έργο της στη Γαλλία και πιστοποιήθηκε η δημιουργός του.

Το έργο έχει διαστάσεις 20 x 15 εκατοστά, πράγμα που συνάδει με τις πληροφορίες που έχουμε ότι η Piereozzi ειδικευόταν στη μικρογραφία. Έχει χρονολογία 1677 και παριστάνει μια σκηνή από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με τη Μαρία και τον άγγελο Γαβριήλ ενώ γύρω τους υπάρχει ένα πλαίσιο με λουλούδια ζωγραφισμένα με τέτοια ακρίβεια ώστε βγαίνει το συμπέρασμα πως οι βοτανικές αναπαραστάσεις ήταν από τις κύριες ασχολίες της ζωγράφου, σε μια εποχή μάλιστα που η οικογένεια των Μεδίκων είχε επενδύσει πολύ σε έργα με νεκρές φύσεις και ιδιαίτερα με άνθη.

TAGS