Πηγή Factory International Instagram

Το Μάντσεστερ αποκτά ξανά Factory

Το πολυαναμενόμενο κέντρο τεχνών της πόλης αναμένεται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2023.

Με το Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ το οποίο θα έχει μόνιμη έδρα εδώ, μια μεγάλη έκθεση της Yayoi Kusama και μια παράσταση του Danny Boyle αναμένεται να αρχίσει επιτέλους τη λειτουργία του σε εννιά περίπου μήνες το Factory International, ένα φιλόδοξο πρότζεκτ για την πόλη αλλά και για όλη την Αγγλία.

Το εντυπωσιακό κτίριο έχει ξεπεράσει τον προϋπολογισμό του (το συνολικό κόστος ανέρχεται στις 186 εκατομμύρια λίρες) και έχει ήδη καθυστερήσει τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα όμως με το δημοτικό συμβούλιο του Μάντσεστερ θα δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει  με 1,1 δισεκατομμύριο λίρες στην οικονομία της πόλης μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το Factory International πήρε το όνομά του από την ιστορική δισκογραφική εταιρία Factory Records του Toni Wilson, στην οποία οφείλεται η άνθιση της περίφημης σκηνής του Μάντσεστερ τη δεκαετία του ’80 με ονόματα όπως οι Joy Division, οι New Order, οι Happy Mondays και οι James. Δημιούργημα της Factory ήταν επίσης το περίφημο κλαμπ Hacienda που έγινε συνώνυμο του κινήματος “Madchester”.

Το κέντρο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Irwell στη μεταβιομηχανική συνοικία St John’s. Θα εκτείνεται σε 144.000 τετραγωνικά πόδια, με οροφή 60 πόδια πάνω από το έδαφος. Ο πλήρως ηχομονωμένος κεντρικός χώρος θα έχει χωρητικότητα 5.000 ατόμων και μια παρακείμενη αίθουσα παραστάσεων χωρητικότητας 1.600 θέσεων.

Τα εγκαίνια του Factory International, το οποίο σχεδιάστηκε από την εταιρεία Office for Metropolitan Architecture (OMA) θα γίνουν ταυτόχρονα με την έναρξη του Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ (29 Ιουνίου) και την καθηλωτική έκθεση «You, Me and the Balloons» της Yoyoi Kusama όπου θα παρουσιαστούν έργα των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Από την αφίσα του «Free Your Mind»

Η αίθουσα παραστάσεων θα ανοίξει επίσημα στο κοινό τον Οκτώβριο του 2023 με την παράσταση του Danny Boyle «Free Your Mind», ένα σόου σύγχρονου χορού που αντλεί έμπνευση, όπως λέει ο Boyle, «από μια επίμονη αίσθηση ότι η σύγχρονη πραγματικότητα δεν είναι όπως φαίνεται»

Σε συνέντευξη στο The Art Newspaper, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης των «Trainspotting» και «Slumdog Millionaire», ο οποίος γεννήθηκε στο Ράντκλιφ, κοντά στο Μάντσεστερ, είπε ότι το «Free Your Mind» θα «απελευθερώσει το κτίριο». «Θα δώσουμε το κτίριο στους ανθρώπους του Μάντσεστερ», είπε ο Boyle. «Θα τους δώσουμε κυριολεκτικά τα κλειδιά στο χέρι»

Το «Free Your Min» είναι εμπνευσμένο από την ταινία του 1999 «The Matrix» και θα επανενώσει μια επιλογή από τους ερμηνευτές με τους οποίους συνεργάστηκε ο Boyle για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Τα πρώτα 5.000 εισιτήρια για την παράσταση θα διατεθούν με 10 λίρες .

 

Με πληροφορίες από το theartnewspaper.com

 

 

TAGS