Η αρχιτεκτονική ομάδα που αναλαμβάνει το Waterfront Transformation Project σε μια ευφάνταστη παρουσίαση ως μπροσούρα του 18ου αιώνα.

Το Λίβερπουλ ανασχεδιάζει την ιστορική του μνήμη

Η ανάπλαση στο βρετανικό λιμάνι συνεχίζεται και αποκτά διαπολιτιστικό νόημα, ρίχνοντας φως σε σκοτεινά σημεία της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας.

Πριν από λίγο καιρό, η πόλη του Λίβερπουλ βρέθηκε στην άβολη όσο και σπάνια θέση να «αποβληθεί» από τον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λόγω μιας ανάπλασης στις ιστορικές αποβάθρες του λιμανιού, οι οποία οδήγησε, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, σε «μη αναστρέψιμη απώλεια των χαρακτηριστικών της». Μια απόφαση που σχολιάστηκε ως «ακατανόητη» από τη Δήμαρχο του Λίβερπουλ Joanne Anderson, ωστόσο είναι γεγονός, από εκείνα μάλιστα που στοχεύουν κατευθείαν στην βρετανική περηφάνεια.

Παρά την  ψυχρολουσία, η ανάπλαση συνεχίζεται και πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τον επανασχεδιασμό της ιστορικής αποβάθρας Canning Dock. Το έργο θα αναλάβουν, μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, οι αρχιτέκτονες David Adiaye, Mariam Kamara και Asif Khan καθώς και ο καλλιτέχνης Theaster Gates. Η συγκεκριμένη αποβάθρα ήταν, τον 18ο αιώνα, ένας από τους κόμβους για τα δουλεμπορικά πλοία, και αυτήν ακριβώς  την ιστορική πτυχή θέλει να φωτίσει η ομάδα. Μέσα από ένα δεκαετές πρόγραμμα και υπό την επίβλεψη των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ τα οποία βρίσκονται στην περιοχή (ανάμεσα τους και το International Slavery Museum), θα αναζητηθούν σχέδια για να έρθει η ιστορία του δουλεμπορίου στη δημόσια σφαίρα με τρόπο που να αφορά και να αντιπροσωπεύει την μαύρη κοινότητα της πόλης. Όπως τόνισε ο David Adjaye «το έργο θα είναι μια ευκαιρία να αναδιατυπώσουμε δυναμικά την ιστορία του Λίβερπουλ μέσω της αναζωογόνησης του διαφορετικού κοινωνικού, αστικού και περιβαλλοντικού πλαισίου της πόλης». Σύμφωνα με την Mariam Kamara «η ανάπλαση του Canning Dock είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη δύναμη της αρχιτεκτονικής ως εργαλείου αφήγησης και να κλείσουμε τα κενά που υπάρχουν στην ιστορία του Λίβερπουλ και συγκεκριμένα στην σημαντική αυτή περιοχή του». Μέρος της ανάπλασης θα περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδρομών αναψυχής στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών και πεζοδρόμων με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει επίσης σημεία προβολής δημόσιας τέχνης.

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα