Το γραφείο του Σλήμαν από τη Λάρισα στο Βερολίνο

Τα έπιπλα που σχεδίασε ο Τσίλερ για τον Γερμανό αρχαιολόγο θα αφήσουν για λίγο τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα όπου εκτίθενται για μια μεγάλη έκθεση στη Γερμανία.

Το 1878 ο Ερρίκος Σλήμαν ανέθεσε στον Ερνέστο Τσίλλερ, εκτός από την ανέγερση του σπιτιού του στο κέντρο της Αθήνας (γνωστό ως Ιλίου Μέλαθρον και όπου στεγάζεται πλέον το Νομισματικό Μουσείο), και τον σχεδιασμό μιας σειράς επίπλων καθ’ υπόδειξίν του Γερμανού αρχαιολόγου.  Ανάμεσα τους και τα έπιπλα του γραφείου του. Τα μοτίβα τους (φτερωτοί κριολέοντες, ανθέμια, κεφαλές κριαριού, πόδια λιονταριού, αθηναϊκή γλαύκα, κεφαλές σατύρων) παραπέμπουν στην αναβίωση της αρχαιότητας μέσα από το πνεύμα του νεοκλασικισμού. Κατασκευάστηκαν στη Βιέννη το 1880 από ξύλο καρυδιάς, ενώ το 1955 τα αγόρασε ο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας από τον παλαιοπώλη Στάθη Κυρλόγλου -αν και τα διεκδικούσε και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη- για να τα τοποθετήσει έκτοτε στο γραφείο του, αρχικά στην κλινική και κατόπιν στο προσωπικό του ιατρείο. Συνοδεύονται από τρία χάλκινα αγάλματα –της Πηνελόπης, του Διονύσου και ενός ιππέα. Περιήλθαν στην κατοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας ως κληροδότημα του Γεωργίου Κατσίγρα το 1998 μαζί με 1170 βιβλία και 57 επιπλέον έργα τέχνης συμπληρώνοντας τη δωρεά του συλλέκτη προς την πόλη της Λάρισας. Έκτοτε, εκτίθενται μόνιμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Τώρα, και εν όψει μιας μεγάλης έκθεσης για τον Σλήμαν, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2022 στο Μουσείο του Βερολίνου, τα έπιπλα αυτά, πήραν την άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Παράλληλα, πριν λίγες μέρες, ένα τηλεοπτικό συνεργείο της γερμανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ZDF (Zweites Deutsches Fernesehen – ZDF φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα για τις ανάγκες γυρισμάτων του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο  «Heinrich Schliemann – to whom belongs the treasure of Priam‘?». Πρόκειται για μια ταινία 45 λεπτών του Γερμανού σκηνοθέτη, ιστορικού και συγγραφέα Dr Frank Vorpahl. Το ντοκιμαντέρ, εφόσον ολοκληρωθεί στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, θα παρουσιαστεί από τη Γερμανική τηλεόραση (Zweites Deutsches Fernesehen – ZDF) στις 7 Ιανουαρίου 2022 και θα μπορεί κανείς από την Ελλάδα να το δει διαδικτυακά μέσω του www.zdf.de

TAGS