Καθώς η επετειακή χρονιά για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ολοκληρώνεται, είναι ευκαιρία να επισκεφθούμε μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις γύρω από το θέμα.
Ο πίνακας «Θάνατος του Ζακυνθινού αγωνιστή Σπύρου Δαγλιόστρου του Francesco Podesti (1800 – 1895) που βλέπουμε στη φωτογραφία απεικονίζει ένα πραγματικό γεγονός, την θυσία ενός νέου από τη Ζάκυνθο, και στη σύνθεση του ο Ιταλός ζωγράφος θέλει τον ήρωα να γράφει με το αίμα του «Μήτηρ θνήσκω υπέρ πατρίδος, 1821». Αυτός ο πίνακας, όπως μας είπε ο συλλέκτης Αντώνης Κομνηνός σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Art Newspaper Greece «είναι από τα πρώτα έργα που αποκτήθηκαν, πριν 40 χρόνια, συμπυκνώνει όλο το νόημα του ελληνικού αγώνα, και πάνω του άρχισε σταδιακά να χτίζεται η συλλογή των φιλελληνικών»
Τριάντα τρία έργα από αυτή τη μοναδική συλλογή μπορούμε να θαυμάσουμε μέχρι τις 9 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη. Πρόκειται για πίνακες που έχουν φιλοτεχνηθεί από διάσημους Ευρωπαίους ζωγράφους του 19ου αιώνα, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέθηκαν με το φιλελληνικό κίνημα. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες συναντάμε τα ονόματα των Ιταλών Ludovico Lipparini, Filippo Agricola, Francesco Podesti και Cesare Dell Acqua, των Γερμανών Peter H. L. von Hess, Johann G. C. Perlberg και Carl A. J. Rottmann, των Γάλλων Alexandre-Marie Colin, Antoine-Alphonse Montfort και Pierre Bonirote, των Άγγλων Denis Dighton, Charles Eastlake, Edward Lear, Hugh W. Williams και George P. Reinagle, αλλά και Ελλήνων, οι οποίοι μετασχημάτισαν τα ευρωπαϊκά φιλελληνικά πρότυπα.
Η έκθεση «Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής – Από τη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός» η οποία ολοκληρώνει τον κύκλο των επετειακών εκθέσεων του μουσείου, παρουσιάζει αφενός μια σειρά από τοπιογραφίες της εποχής φιλοτεχνημένες από περιηγητές και αφετέρου πίνακες με θέμα την ίδια την επανάσταση ενώ υπάρχει και μια ενότητα που αποτυπώνει ηθογραφικές σκηνές.
Στο μουσείο θα βρείτε και τον εικονογραφημένο κατάλογο με το σύνολο των έργων της συλλογής σχολιασμένα από την δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου η οποία έχει και την επιμέλεια της έκθεσης.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη του Αντώνη Κομνηνού εδώ.