Οντέτ Κουζού

Thermia Project: Δημιουργία σε αλληλεπίδραση με την Κύθνο

Η Οντέτ Κουζού μας μιλάει για τον νέο θεσμό που μόλις εγκαινιάστηκε και την έκθεση σύγχρονης τέχνης που επιμελείται στο νησί των Κυκλάδων.  

Θερμιά αποκαλούν οι κάτοικοι της Κύθνου το νησί τους. Μια ονομασία που προέρχεται από τις θερμές ιαματικές πηγές που βρίσκονται στον οικισμό των Λουτρών, στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Εδώ, η Οντέτ Κουζού δημιούργησε φέτος το καλοκαίρι το «Thermia Project», ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών το οποίο δίνει προτεραιότητα στην πραγματοποίηση ενός συνόλου δράσεων, με στόχο τόσο την καλλιτεχνική έρευνα όσο και την αλληλεπίδραση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού με τη σύγχρονη τέχνη.

Η ίδια επιμελείται και την έκθεση των έργων που προέκυψαν από αυτή την  φιλοξενία και η οποία τρέχει αυτές τις μέρες στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Κύθνου. Με την ευκαιρία αυτή είχαμε μια μικρή συνομιλία με την επιμελήτρια.

Αντωνάκης Χριστοδούλου (πηγή: Odette Kouzou Instagram)

Με ποιο στόχο ξεκίνησε το πρόγραμμα;

H καταγωγή μου από την Κύθνο και η επαγγελματική μου ιδιότητα μου ως επιμελήτρια με οδήγησαν στην πραγματοποίηση του Thermia Project. Καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι η εξέλιξη του νησιού αφορά αποκλειστικά την τουριστική «ανάπτυξη», η οποία μακροχρόνια θεωρώ ότι δεν θα ωφελήσει τους κατοίκους αλλά κυρίως τους ξένους επενδυτές, ήθελα να δημιουργηθεί ένας φορέα σύγχρονης τέχνης που έχει ως προτεραιότητα την υλοποίηση ενός συνόλου δράσεων που απευθύνονται άμεσα και ωφελούν πολιτισμικά την τοπική κοινωνία. Με επίκεντρο τόσο την καλλιτεχνική έρευνα και παραγωγή όσο και την αλληλεπίδραση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού με τη σύγχρονη τέχνη, το πρόγραμμα επιθυμεί να εμπλακεί με την τοπική κοινωνία και να δημιουργήσει ερεθίσματα μαζί της.

Νίκη Σούμπαση

Γιατί έχει ενδιαφέρον ένα καλλιτεχνικό residency στο νησί;

Ο χρόνος και ο χώρος στα νησιά ορίζονται ακόμα πολύ διαφορετικά απ΄ ό,τι στις μεγάλες πόλεις. Η καλλιτεχνική έρευνα και παραγωγή χρειάζονται χρόνο και παύσεις, κάτι που στην πόλη δεν είναι εύκολα εφικτό. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα έργα παίρνουν αφορμές και υλοποιούνται στη διάρκεια φιλοξενίας των καλλιτεχνών στην Κύθνο.  Οι συμμετέχοντες συνομιλούν και συνεργάζονται με τους κατοίκους του νησιού και επομένως η έρευνα και τα έργα που υλοποιούνται σε αυτές τις συνθήκες έχουν και διαφορετικές ποιότητες, τις οποίες έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε, καθώς έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την τοπική κοινωνία και τα χαρακτηριστικά της.

Αλέξανδρος Σιμόπουλος

Πού εστιάζουν οι καλλιτέχνες φέτος;

Φέτος στην Κύθνο φιλοξενούνται οι εικαστικοί Αντωνάκης Χριστοδούλου και Αλέξανδρος Σιμόπουλος, και η ανθρωπολόγος Νίκη Σούμπαση, οι οποίοι κλήθηκαν να έρθουν σε επαφή με το νησί και τους κατοίκους του, τις σχέσεις μεταξύ τους, τον δημόσιο χώρο όπως αυτός γίνεται αντιληπτός στη νησιωτική ζωή, καθώς και με τις πολιτισμικές πτυχές και πρακτικές του τόπου.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης, η οποία έρχεται σε διάλογο με την εγχώρια παράδοση. Για το ερευνητικό τους εγχείρημα  συνομίλησαν με ντόπιους, μεγάλους και μικρούς, ώστε να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα της ζωής και της καθημερινότητας στο νησί. Η εξερεύνηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αντιλήψεων ως προς την έννοια της παράδοσης, και η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας με τη σύγχρονη τέχνη, αποτελεί πηγή έμπνευσης και ζητούμενο της εικαστικής έρευνας.

 

Thermia Ptoject: Δημοτικό Σχολείο Χώρας Κύθνου, 20 – 25 Αυγούστου

TAGS