Θα σώσει ο Ντιέγκο Ριβέρα το Ινστιτούτο Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο;

Ένα έργο Μεξικανού καλλιτέχνη είναι πάντα ό,τι πρέπει για την Πρωτομαγιά αλλά το συγκεκριμένο έχει και «επικαιρότητα».

Η τοιχογραφία «The Making of a Fresco Showing the Building of a City» είναι ένα εμβληματικό έργο του Ντιέγκο Ριβέρα. Απεικονίζει εργάτες πάνω σε ένα ξύλινο ικρίωμα που δημιουργούν μια τοιχογραφία που δείχνει μια πόλη να χτίζεται. Βρίσκεται σε ένα κτίριο της πανεπιστημιούπολης του Ινστιτούτου Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο (SFAI) και ο καλλιτέχνης το δημιούργησε το 1931, κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τότε πρόεδρος του Ινστιτούτου, William Gerstle ήταν αυτός που έκανε την ανάθεση και μάλιστα βοήθησε να πάρει βίζα ο Ριβέρα και η σύζυγος του, Φρίντα Κάλο, πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο μιας και ήταν ενεργό (αν και με ιστορικό διαγραφών) μέλος του μεξικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το έργο αυτό, επρόκειτο να πουληθεί προκειμένου να ανασάνει το ίδρυμα το οποίο βρίσκεται, από οικονομική άποψη, κοντά στο χείλος του γκρεμού. Όμως τελικά φαίνεται ότι υπάρχει ένα plan B. Το Ίδρυμα Mellon της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε μια επιχορήγηση 200.000 δολαρίων όχι μόνο για να αποκατασταθεί το έργο αλλά και για να δημιουργηθεί ένας προγραμματισμός για υποτροφίες που σχετίζονται με αυτό καθώς και την ψηφιοποίηση του σχετικού αρχειακού υλικού. Το Πρόγραμμα Fresco Diego Rivera επιβλέπεται από την ιστορικό τέχνης Zoya Kocur, η οποία έχει διευθύνει εκπαιδευτικές ενέργειες στο Whitney και στο New Museum της Νέας Υόρκης.

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που ηγούμαι μιας προσπάθειας που θα παρέχει κρίσιμους πόρους για τη συντήρηση και την αρχειοθέτηση της τοιχογραφίας και των σχετικών με αυτή υλικών», δήλωσε η Kocur. «Αυτή η χρηματοδότηση από το Mellon είναι καθοριστική για να μας βοηθήσει να επεκτείνουμε ευρέως την πρόσβαση του κοινού και τη δέσμευση με αυτό το στολίδι της πανεπιστημιούπολης του SFAI».

«Η τοιχογραφία του Ντιέγκο Ριβέρα κατέχει ουσιαστική θέση στην κουλτούρα και την ιστορία του SFAI και του Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του SFAI, Lonnie Graham, «Τώρα, με αυτή τη  γενναιόδωρη βοήθεια από το Ίδρυμα Mellon, θα αναδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε την τοιχογραφία με το κοινό επεκτείνοντας τον πολιτιστικό λόγο και δημιουργώντας μια πλατφόρμα για κοινωνική και ακαδημαϊκή συνεργασία με ευρεία συμμετοχή».

To SFAI, μια από τις παλαιότερες και πιο διάσημες σχολές τέχνης των ΗΠΑ, έκανε αγώνα για να παραμείνει ανοιχτό τα τελευταία δύο χρόνια, αφού οι εγγραφές μειώθηκαν, τα χρέη διογκώθηκαν,  και λόγω της πανδημίας έκλεισε για αρκετό καιρό και προέβη σε περικοπές προσωπικού. Το 2020 ανακοινώθηκε η οριστική αναστολή λειτουργίας του αλλά σώθηκε στο παραπέντε, χωρίς ωστόσο να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στο οικονομικό πρόβλημα. Η πώληση του έργου του Ριβέρα, ο οποία προτάθηκε ως μια τέτοια λύση προκειμένου να ανακάμψει το ίδρυμα, πυροδότησε διαμάχη στην πόλη αλλά συγκέντρωσε και αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, όπως τον σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας.

 

 

TAGS