Jasper Johns “Small False Start” (1960) Courtesy of the Paul G. Allen Estate

Θα είναι η δημοπρασία της Συλλογής Paul Allen η μεγαλύτερη στην ιστορία;

Τα έργα ενός από τους κορυφαίους συλλέκτες στον κόσμο δημοπρατούνται τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του και εκτιμάται ότι θα πιάσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια!

Περισσότερα από 150 έργα από τη συλλογή του μεγιστάνα της Microsoft, Paul Allen, πρόκειται να δημοπρατηθούν από τους Christie’s και η συνολική τους αξία κυμαίνεται κοντά στο αμύθητο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τα έργα που εκτείνονται από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα και από καλλιτέχνες όπως ο Paul Cézanne και ο Jasper Johns, θα βγουν στο σφυρί στη Νέα Υόρκη και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς σύμφωνα με την  επιθυμία του Allen ο οποίος πέθανε το 2018. Η δημοπρασία «Visionary: The Paul G. Allen Collection» που θα γίνει τον Νοέμβριο (χωρίς να έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία) στο Christie’s Rockefeller Center φιλοδοξεί να είναι «η μεγαλύτερη και πλέον εξαιρετική στην ιστορία» όπως ισχυρίζεται ο οίκος και έχει τους λόγους του.

Ένα από τα βαριά χαρτιά της συλλογής είναι οπωσδήποτε το «La Montagne Sainte-Victoire» (1888-90) του Cezanne, το οποίο εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Artnet, το έργο πουλήθηκε στο Phillips de Pury & Luxembourg (τώρα Phillips) το 2001 για 38,5 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης το κολάζ από ακρυλικό και χαρτί του Jasper Johns «Small False Start» (1960) υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια. Το ρεκόρ δημοπρασίας του καλλιτέχνη ανέρχεται στα 36 εκατομμύρια δολάρια για το έργο Flag (1983) που πουλήθηκε στους Sotheby’s της Νέας Υόρκης το 2014.

Ακόμη δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το ποια άλλα έργα της συλλογής θα δημοπρατηθούν αλλά σύμφωνα με τους New York Times θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριληφθούν «αρκετοί παλιοί δάσκαλοι». Να πούμε ότι στην έκθεση  «Seeing Nature: Αριστουργηματικά Τοπία από την Οικογενειακή Συλλογή Paul G. Allen»  η οποία έγινε στο Μουσείο Τέχνης του Πόρτλαντ το 2015, περιελάμβανε το «The Five Senses: Sight» (1625) του Jan Brueghel του Νεότερου και τη βενετσιάνικη σκηνή του Canaletto του 1783 «The Grand Canal, Venice, Looking South-East from Saint Eustace to New Rialto Buildings». Στην έκθεση υπήρχαν επίσης έργα των  JMW Turner, Edouard Manet και Gustav Klimt.

Paul Cezanne (1839-1906) “La montagne Sainte-Victoire”. Courtesy of the Paul G. Allen Estate

Η περιουσία του Allen υπολογίστηκε σε 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια από το Forbes το 2018 (χρονιά του θανάτου του). Το 2015, ο Allen δήλωσε στο Bloomberg ότι η συλλογή έργων τέχνης ήταν «μια πολύ, πολύ καλή επένδυση». Το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι ο δισεκατομμυριούχος ήταν ο ανώνυμος αγοραστής του πίνακα του Μονέ, το 1891 «Haystacks» στους Christie’s της Νέας Υόρκης το 2016, πετυχαίνοντας τότε την τιμή ρεκόρ για τον καλλιτέχνη 81,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Allen πούλησε το 2014 έναν Rothko, («Untitled – Red, Blue, Orange» του 1955) για 56,2 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Phillips, πίνακα τον οποίο φέρεται να αγόρασε για 34,2 εκατομμύρια δολάρια το 2007. Συμμετείχε επίσης στην αμφιλεγόμενη πώληση του «Düsenjäger» (1963), του Gerhard Richter (πίνακας που απεικονίζει ένα μαχητικό αεροσκάφος).

Ο Allen ήταν συνιδρυτής της Microsoft το 1975 μαζί με τον Bill Gates, αλλά αποχώρησε μετά από οκτώ χρόνια και αφού διαγνώσθηκε με  λέμφωμα Hodgkin. Το 2000, ίδρυσε το Μουσείο Ποπ Κουλτούρας του Σιάτλ (MoPOP) και το 2015, η εταιρεία του, Allen Vulcan υποστήριξε το Seattle Art Fair.

Όπως δήλωσε η αδελφή του (και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Paul Allen)  Jody Allen «για τον Paul, η τέχνη ήταν και αναλυτική και συναισθηματική. Πίστευε ότι η τέχνη εξέφραζε μια μοναδική άποψη της πραγματικότητας – συνδυάζοντας την ψυχική κατάσταση και την εσωτερική ματιά του καλλιτέχνη – με τρόπο που μπορεί να μας εμπνεύσει όλους. Η συλλογή του αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των ενδιαφερόντων του, με το δικό τους μυστήριο και ομορφιά. Αυτά τα έργα σημαίνουν τόσα πολλά για τόσους πολλούς και ξέρω ότι ο οίκος Christie’s θα εξασφαλίσει τη διακίνηση τους με σεβασμό για να ανταποκριθεί στους φιλανθρωπικούς στόχους του Paul σύμφωνα με τις επιθυμίες του».

Να συμπληρώσουμε ότι το ρεκόρ για την πώληση έργων ενός ιδιοκτήτη κατέχει αυτή τη στιγμή ο οίκος Sotheby’s, για τη συλλογή της Linda και του Harry Macklowe η οποία άγγιξε τα 922 εκατομμύρια δολάρια (σε δύο πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του ’21 και τον Μάιο του ‘22).

 

 

TAGS