Mark Titchner «Listen Τo Me» 2017

«Τέχνη στη δημόσια σφαίρα»: Μια εκδήλωση- παρέμβαση του The Art Newspaper Greece

Ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο και διοργανώνουμε μια εκδήλωση με διεθνείς προσκεκλημένους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αγάλματα, αδριάντες, προτομές, μνημεία και λίγο πιο πέρα αφαιρετικά γλυπτά, γκράφιτι και murals. Η παρουσία της τέχνης στον δημόσιο χώρο αντικατοπτρίζεται σε όλον σχεδόν τον κόσμο ως ένας «διάλογος» ανάμεσα στην παράδοση και την σύγχρονη έκφραση. Ένας «διάλογος» που σίγουρα δεν γίνεται χωρίς «αντιστάσεις» κάθε φορά απέναντι στο καινούργιο. Όπως και να έχει, παραστατική, μνημειακή ή μοντέρνα, η τέχνη που συναντάμε στην καθημερινότητα μας, σε δρόμους και πλατείες προσδίδει στην πόλη (σε κάθε πόλη) μια ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα. Το πώς βλέπουμε τη «δημόσια» τέχνη, αν χρειαζόμαστε κι άλλες προτομές ηρώων και πολιτικών, το τι είδους τέχνη χρειαζόμαστε στα πάρκα και τις πλατείες και τι ακριβώς συμβαίνει στο εξωτερικό, είναι μια σειρά από θέματα που το Art Newspaper Greece ασχολείται εις βάθος από το πρώτο της τεύχος, με αρθρογραφία άποψης, σημαντικές συνεντεύξεις και με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο τεύχος 3 που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο και φιλοξένησε τις γνώμες αλλά και τις προτάσεις ανθρώπων του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τώρα, περνάμε από τις λέξεις στις πράξεις, ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο και διοργανώνουμε μια εκδήλωση με θέμα «Τέχνη στη Δημόσια Σφαίρα / Art In The Public Sphere», την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνεργασίας του Art Newspaper Greece με το  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και συμμετέχουν σε αυτή και συμμετέχουν σε αυτή ως ομιλητές οι:

Συραγώ Τσιάρα: Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια, Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟMus), πρώην διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και της 6ης και την 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Jo Baxendale: Senior Policy Officer, Visual Art and Public Realm στον τομέα πολιτισμού και δημόσιας σφαίρας του Δήμου του Λονδίνου.  Από το 2016 είναι υπεύθυνη για τις αναθέσεις του Fourth Plinth στην καρδιά του Λονδίνου, στην Trafalgar Square.

 

Ibrahim Mahama: Καλλιτέχνης από τη Γκάνα. Μια από τις κύριες δημιουργικές πρακτικές του συνίσταται στο να τυλίγει δημόσια (συνήθως) κτίρια με ύφασμα δίνοντάς τους νέες μορφές, επιβάλλοντάς τους νέες έννοιες ή αποχωρίζοντάς τα από την επιδιωκόμενη σημασία τους. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην 56η Μπιενάλε Βενετίας το 2015,  στην Documenta 14 της Αθήνας (2017) ενώ έχει εκθέσει στις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και φυσικά στη χώρα του.

 

Nike Savvas: Αυστραλή καλλιτέχνις με ελληνοκυπριακές ρίζες, η Savvas ζει μεταξύ Λονδίνου και Σίδνεϊ. Έργα της υπάρχουν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σίδνεϊ, της Tate στο Λονδίνο και αλλού. Πρόσφατες μεγάλες εκθέσεις περιλαμβάνουν το Leeds Art Gallery στη Βρετανία, το Australian Centre of Contemporary Art στην Αυστραλία. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις δημόσιες αναθέσεις που έχει κάνει σε Ευρώπη, Αυστραλία και Μέση Ανατολή.

 

Mark Titchner: Βρετανός καλλιτέχνης, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Ήταν υποψήφιος για το βραβείο Turner για την έκθεση του στο Arnolfini του Μπρίστολ, ενώ το 2007 συμμετείχε στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας εκθέτοντας στο περίπτερο της Ουκρανίας.  Έργα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του Arts Council, του British Council, της Government Art Collection και της Tate Gallery, ανάμεσα σε άλλα.

 

Την εκδήλωση θα συντονίσουν η εκδότρια της Art Newspaper Greece Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη και ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας Βασίλης Ντούπας.

Οι θέσεις συμμετοχής για την εκδήλωση είναι ήδη κλεισμένες αλλά, να είστε συντονισμένοι εδώ καθώς το event θα αναρτηθεί σύντομα στο website της Art Newspaper Greece.

 

 

 

 

TAGS