Jeff Koons “Apollo”

Τέχνη στα νησιά: Ύδρα

Δύο εκθέσεις που έχουν ως επίκεντρο το νησί του Αργοσαρωνικού, ένας θεσμός που διανύει την τρίτη του δεκαετία και ένα πρότζεκτ που αυτό το καλοκαίρι έχει στρέψει εδώ προβολείς από όλον τον πλανήτη.  

Ξεκινάμε από πολλά χρόνια πίσω. Τη δεκαετία του 1950, όταν στην Ύδρα αρχίζει να δημιουργείται ένας ιδιότυπος, γοητευτικός μικρόκοσμος από κοσμοπολίτες καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς και θα αρχίσει η τουριστική της ανάπτυξη, ο Αμερικανός φοιτητής Robert McCabe φτάνει για πρώτη φορά στο νησί. Οι φωτογραφίες του McCabe από την Ύδρα παρουσιάζουν το νησί ανάμεσα σε δυο διακριτές φάσεις, της παραδοσιακής νησιωτικής κοινωνίας που επιβίωνε λιτοδίαιτα και τον κατοπινό μετασχηματισμό του νησιού σε κοσμοπολίτικο κέντρο και τουριστικό  προορισμό.

Στις φωτογραφίες του διακρίνεται καθαρά το γνήσιο ενδιαφέρον για έναν τόπο παρθένο και αυθεντικό, η λαχτάρα για ανακάλυψη του ταξιδιώτη, ο θαυμασμός για τους σκληραγωγημένους και λιτοδίαιτους κατοίκους, καθώς και η αγάπη για την Ελλάδα του ανθρώπου με κλασική παιδεία και αισθητική. Η έκθεση «Η Ύδρα του Robert McCabe, 1950 – 1960» στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη (παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου) διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Έργο του Φρ. Δουκάκη

Άλλη μια έκθεση όπου πρωταγωνιστεί η Ύδρα μπορείτε να δείτε μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας. Είναι τα έργα του Φραγκίσκου Δουκάκη που συγκροτούν την ενότητα «Η δική μου Ύδρα. Η ματιά του Δουκάκη διαθλάται και  επαναστοχεύει το τοπίο του νησιού και τις γύρω θάλασσες μέσα από έναν εσωτερικό του , θαρρείς, διάλογο με την ίδια τη φύση του πανέμορφου νησιωτικού τοπίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

«Imponderabilia»

Το Hydra School Project του Δημήτρη Αντωνίτση γίνεται φέτος 23 ετών και η φετινή έκθεση με τίτλο «Primal Power» (με την υποστήριξη του NEON) μοιράζεται ανάμεσα σε ιστορικά έργα, νέες παραγωγές και έργα δημιουργημένα εiδικά για την έκθεση. Στα πρώτα είναι το περίφημο βίντεο «Imponderabilia» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς και του Ουλάι  (από το 1977) και το βίντεο «Astronaut» του John Bock (από το 2003). Ακόμη, στην Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας, Αρχοντικό Τσαμαδού-Κουλούρα (σταθερή έδρα του HSP) μπορούμε να δούμε μέχρι τις 31 Αυγούστου έργα των Laericio Redondo, Nathan Smith, Άκη Μπαζιάνα, Frank Tjepkema, Σωτήρη Μπαζιάνα, Ζωής Γαϊτανίδου, Χαρή Πατραμάνη και Μαρίας Λεοντή. Και βέβαια κάποια από τα υφαντά του ίδιου του Δημήτρη Αντωνίτση.

Φυσικά, το νησί αυτό το καλοκαίρι θα λέγαμε ότι ζει σε ρυθμούς Jeff Koons. Η έκθεση «Apollo» στο Project Space του ΔΕΣΤΕ είναι μια εγκατάσταση που παρουσιάζει νέα γλυπτά του μαζί με έτοιμα αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τον καλλιτέχνη για να εμπλέξουν τον θεατή σε έναν μεταφυσικό διάλογο μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαίου. Δεν είναι μόνο ο επιβλητικός «Ήλιος» («Apollo Wind Spinner») που δεσπόζει πάνω από τα παλιά σφαγεία του νησιού. Είναι το δυόμισι μέτρων πολύχρωμο άγαλμα του θεού που κρατάει τη λύρα του ενώ ένα μηχανικό φίδι μπλέκεται στα πόδια του. Είναι οι τοιχογραφείς σαν αυτές της Πομπηίας.  Οι αναφορές στα ready-mades του Μαρσέλ Ντισάν. Το άρωμα από φασκόμηλο που καίγεται. Οι νεαροί «ιερείς» που συμμετέχουν στην έκθεση. Και πολλά άλλα που έχουν μεταμορφώσει τον χώρο και θα τα ανακαλύψετε επί τόπου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Αν θέλετε να εντρυφήσετε περισσότερο στον ιδιαίτερο κόσμο του Αμερικανού καλλιτέχνη, το The Art Newspaper Greece σας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσετε την έκδοση Jeff Koons του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, στέλνοντας απλώς ένα e-mail στο info@theartnewspaper.gr (αφήστε και ένα τηλέφωνο)  ή κάνοντας tag στα ποσταρίσματα αυτού του άρθρου σε fb και instagram  (@artnewsgr) μέχρι και την Κυριακή 28 Αυγούστου. Όλοι οι συμμετέχοντες θα μπουν στη διαδικασία της κλήρωση και ο νικητής θα ειδοποιηθεί τηλεφωνικώς (ή με μήνυμα αν προέρχεται από sm) μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να παραλάβει το δώρο του.

 

TAGS